Situație fără precedent. Părinți români amendați în Germania pentru că au plecat cu copilul în călătorie, deși în România nu este vacanță

Situație fără precedent. Părinți români amendați în Germania pentru că au plecat cu copilul în călătorie, deși în România nu este vacanță
Ce au patit doi parinti romani care au mers in vacanta in Germania cu copilul lor

Situație fără precedent în Germania, unde doi părinți români au fost amendați pentru că au plecat cu copilul lor în călătorie. Autoritățile germane i-au sancționat pe români pentru că în România nu este vacanță, polițiștii considerând că micuțul elev ar fi trebuit să fie la școală.

Români amendați pe un aeroprt din Germania pentru că și-au luat copilul cu ei în vacanță. Motivul invocat de poliția germană

Întâmplarea a avut loc pe aeroportul Allgäu din oraşul german Memmingen. Familia a mers din România în Germania, iar la debarcare, poliţia germană a interogat cuplul cu privire la scopul călătoriei şi motivul pentru care alături de ei se află şi copilul, care în teorie, ar fi trebuit să fie la cursuri.

După verificările efectuate, poliţiştii germani au aflat că părinţii români încalcă dreptul la şcolarizare obligatorie al copilului, în contextul în care în România nu se află în vacanţă scolară.

Poliția germană a contactat școala elevului

Astfel, poliţia a anunţat autoritatea şcolară responsabilă din Bucureşti, scrie allgaeuer-zeitung.de. Acum insituția școlară din România va trebui să sesizeze, la rândul ei, primăria care va stabili cuantumul amenzii pentru părinții elevului.

Legea care sancţionează acest gen de fapte există în țara noastră, numai că nu prea este respectată. Legea în cauză prevede că părinţii ai căror copii absentează nemotivat de la şcoală sunt pasibili de amenzi de până la 5.000 lei. În comparație cu Germania însă, în țara noastră nu a existat până în acest moment nici un caz în care părinţii să fie întrebaţi de poliţişti de ce copilul nu se află la şcoală.

Amenzi pentru părinții care nu își trimit copiii la școală

„(2) Părintele sau tutorele legal instituit este obligat să ia măsuri pentru asigurarea frecvenței școlare a elevului, pe perioada învățământului obligatoriu. Nerespectarea acestei prevederi din culpa părintelui sau a tutorelui legal instituit reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă între 500 și 5000 de lei sau muncă echivalentă în folosul comunității, prestata de părinte sau de tutorele legal instituit. (3) Amenzile sau munca în folosul comunității sunt aplicate de primărie, la sesizarea directorului unității de învățământ. Banii astfel obtinuți pot fi utilizați exclusiv în folosul învățământului preuniversitar”, arată Legea care permite ca părinții să fie sancționați în cazul în care coplul lor nu frecventează cursurile școlare.

De cele mai multe ori, în țara noastră, raziile poliţiştilor îi vizează pe elevii de liceu care se strâng în localurile din jurul unităţilor de învăţământ, chiulind sau chiar nemaiajungând la școală pentru ore.