16 mart. 2022 | 12:45

Singurul om din lume care îl poate influența pe Vladimir Putin să oprească războiul. SUA a publicat numele lui

Politică
Singurul om din lume care îl poate influența pe Vladimir Putin să oprească războiul. SUA a publicat numele lui
Putin a dus conflictul aproape de teritoriul NATO din Polonia

Un singur om a declanșat războiul brutal din Ucraina și doar un singur om îl poate încheia, Vladimir Putin. Escaladarea atacului brutal al președintelui rus în Ucraina a dus conflictul aproape de teritoriul NATO din Polonia, lansând rachete și artilerie în zonele civile afectate de o criză umanitară tot mai gravă. Toate aceste lucruri sugerează că Putin nu este nici pe departe pregătit pentru o încetare a focului. Cu toate astea, Statele Unite ale Americii spun că există un singur om are l-ar putea convinge pe liderul de la Kremlin să oprească invazia, și anume președintele chinez Xi Jinping.

Conflictul aproape de teritoriul NATO din Polonia

Războiul devine din ce în ce mai periculos și mai aproape de a scăpa de sub control după ce Moscova a anunțat SUA că va viza livrările de arme occidentale către forțele armate ucrainene care au ajutat la încetinirea avansului rusesc.

Președintele ucrainean a avertizat duminică seară că este doar o chestiune de timp până când rachetele rusești vor cădea pe teritoriul NATO. Oficialii ruși și americani au evocat posibilitatea unor progrese în negocierile dintre Kiev și Moscova, care urmează să fie reluate luni.

Putin a sfidat sâmbătă un apel al președintelui francez Emmanuel Macron și al cancelarului german Olaf Scholz pentru o încetare imediată a focului. Și există toate semnele că liderul rus plănuiește să continue să distrugă Ucraina pentru a-și promova ambiția personală de a o împiedica să se alăture vreodată Occidentului.

Agonia civililor ucraineni se înrăutățește

O situație deja îngrozitoare se deteriorează în orașul asediat Mariupol, unde oficialii orașului au declarat că peste 2.000 de civili au murit. Nu există electricitate, apă sau căldură, iar oamenii rămân fără alimente și apă.

Există, de asemenea, rapoarte privind pagube importante în orașele Harkov, Mikolaiv, Dnipro, Cernihiv și Sumi, care au fost supuse unui bombardament rusesc neîncetat.

Și un jurnalist și cineast american, Brent Renaud, a fost ucis duminică de forțele ruse, a anunțat poliția din Kiev, în timp ce un alt jurnalist american a fost rănit. Circumstanțele exacte ale atacului nu au fost încă stabilite.

Niciuna dintre aceste evoluții nu sugerează că războiul se apropie de un punct în care negocierile de încetare a focului sau discuțiile de pace ar putea avea succes. Iar riscurile unui conflict mai amplu par să se adâncească.

Citește și: Omul lui Putin, prima veste bună privind negocierile cu Ucraina: „Există o speranță de a ajunge la un compromis”

SUA îl avertizează pe Xi Jinping să nu ofere Rusiei un colac de salvare

Povestea invaziei, care în primele zile a fost dominată de rezistența eroică a ucrainenilor și a lui Zelenski, depășiți numeric, pare să ia o turnură întunecată. Putin pare insensibil la prețul uman pe care acțiunile sale l-au provocat într-un conflict care poate fi critic pentru propria sa capacitate de a rămâne la putere la Moscova.

Statele Unite au avertizat China că nu trebuie să ofere o „linie de salvare” pentru a ajuta Rusia să se sustragă sancțiunilor care îi sugrumă economia din cauza invaziei, înainte de discuțiile cruciale dintre înalți oficiali americani și chinezi care vor avea loc luni în Europa.

Vorbind duminică în cadrul emisiunii „State of the Union” de la CNN, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a transmis un mesaj dur către Beijing, care nu a dat încă niciun semn că va sprijini liderul rus pentru a pune capăt războiului.

El a declarat că Washingtonul „urmărește îndeaproape pentru a vedea în ce măsură China oferă de fapt vreo formă de sprijin, sprijin material sau economic, Rusiei.” Motivul avertismentului a devenit clar atunci când un oficial american de rang înalt a declarat duminică că Rusia a cerut Chinei asistență militară, inclusiv drone.

Rusia a cerut sprijin economic Chinei, potrivit unui alt oficial american familiarizat cu această chestiune, care a refuzat să detalieze reacția Chinei, dar a indicat că aceasta a răspuns, conform CNN.

Cine face parte din cercul intim al lui Putin și conduce războiul?

Vladimir Putin are o figură solitară, conducând armata Rusiei într-un război cu risc ridicat care amenință să distrugă economia țării sale. Rareori a părut mai izolat decât în două apariții recente, coregrafiate, cu cercul său intim, în care stă la o distanță hotărâtă de cei mai apropiați consilieri ai săi.

În calitate de comandant-șef, responsabilitatea finală pentru invazie îi revine lui, dar el s-a bazat întotdeauna pe un anturaj profund loial, mulți dintre ei începându-și cariera tot în serviciile de securitate ale Rusiei.

Citește și: Rusia și China, avertisment alarmant. Anunțul NATO este categoric

Cine îl ascultă, în acest moment fatidic al președinției sale?

Serghei Șoigu

Dacă cineva o face, acela este confidentul de lungă durată Serghei Șoigu, care a repetat linia lui Putin de demilitarizare a Ucrainei și de protejare a Rusiei de așa-zisa amenințare militară a Occidentului. Acesta este un om care merge în excursii de vânătoare și de pescuit cu președintele în Siberia și a fost considerat în trecut un potențial succesor.

Valeri Gerasimov

În calitate de șef de stat major, Valeri Gerasimov, a avut sarcina să invadeze Ucraina și să termine rapid treaba, iar după acest standard a fost găsit deficitar.

El a jucat un rol major în campaniile militare ale lui Vladimir Putin încă de când a comandat o armată în războiul din Cecenia din 1999 și a fost în fruntea planificării militare și pentru Ucraina, supervizând luna trecută exerciții militare în Belarus.

Descris ca fiind un „vânător nesuferit și aspru” de către specialistul în Rusia Mark Galeotti, generalul Gerasimov a jucat, de asemenea, un rol cheie în campania militară de anexare a Crimeei.

Unele rapoarte sugerează că acesta a fost acum pus pe tușă din cauza începutului bâlbâit al invaziei în Ucraina și a rapoartelor privind moralul scăzut al trupelor.

Nikolai Patrușev

Este cel mai șovin, considerând că Occidentul este de ani de zile pe urmele Rusiei, spun analiștii. El este unul dintre cei trei loiali lui Putin care i-au fost alături încă din anii 1970 la Sankt Petersburg, când al doilea oraș al Rusiei era încă cunoscut sub numele de Leningrad.

Alexander Bortnikov

Observatorii de la Kremlin spun că președintele are încredere în informațiile pe care le primește de la serviciile de securitate mai mult decât în orice altă sursă, iar Alexander Bortnikov este văzut ca făcând parte din sanctuarul intim al lui Putin.

Președintele chinez Xi Jinping, singurul care-l poate convinge pe Putin

Susținătorii președintelui rus Vladimir Putin din întreaga lume continuă să susțină că acesta este un „realist” și „un actor rațional” și dau vina pentru invazia sa în Ucraina pe faptul că Occidentul și-a încălcat promisiunea din 1989 de a nu extinde NATO spre est.

Urmând această linie de argumentare, soluția cea mai logică la conflictul actual, susțin ei, este de a permite Rusiei să reabsorbe Ucraina în sfera sa de influență. Adevărații realiști, inclusiv cei de la Beijing, trebuie să renunțe cât mai curând posibil la acest argument învechit și lipsit de temei.

Putin nu mai este în mod clar autocratul nemilos, dar rațional, care a fost odată. Justificarea agresiunii lui Putin nu ar face decât să crească riscul unui alt Mare Război. Iar dacă lumea se va arde, și China va pierde.

Vladimir Putin și Xi Jinping

Vladimir Putin și Xi Jinping

Prin urmare, Beijingul trebuie să acționeze acum și să-l oprească pe Putin, nu doar pentru a preveni un alt conflict devastator, ci și pentru a-și asigura propriile câștiguri. Deconectarea lui Putin cu realitatea ar putea fi încurajată de prietenia pe care a încheiat-o cu China în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing.

Convingerea sa este, de asemenea, probabil încurajată de susținătorii săi din întreaga lume, și în special din Asia, care dau vina pentru război pe expansiunea spre est a NATO și sugerează că cea mai bună modalitate de a evita o catastrofă este să i se ofere lui Putin ceea ce vrea.

Xi Jinping este potențial cel mai mare câștigător al războiului dintre Rusia și Ucraina

Un nou război rece se prefigurează la orizont, SUA ar trebui să corecteze greșeala ideologică și naționalistă de a pune Rusia și China în aceeași categorie, unind astfel cei doi rivali, și să revină la politica de succes a lui Henry Kissinger, de destindere, pentru a cultiva o relație de lucru mai bună cu China.

De asemenea, China nu trebuie să se lase orbită de propaganda naționalistă și să piardă din vedere câștigurile și costurile sale. Până acum, China este potențial cel mai mare câștigător al războiului dintre Rusia și Ucraina în trei sensuri.

În primul rând, amenințarea directă pe care Rusia o reprezintă pentru Europa reduce concentrarea Occidentului asupra Indo-Pacificului și presiunea asupra Chinei.

În al doilea rând, războiul din Ucraina, și nevoia sporită de cooperare cu China pe care acesta a creat-o – va determina Occidentul să își regândească simpatia față de Taiwanul care se îndreaptă spre independența formală.

Putin dependent de China și Xi Jinping

În al treilea rând, ultimul set de sancțiuni ale Occidentului împotriva Rusiei, care a slăbit Rusia și i-a sporit dependența față de China, ar putea în cele din urmă să reducă Moscova la un client al Beijingului și Putin să devină un fel de Lukașenko al lui Xi Jinping. Ultimul aspect este cel mai semnificativ atât pentru Xi, cât și pentru China.

Dacă acest război reduce cu adevărat Rusia la un client al Chinei, Xi Jinping poate înlocui moștenirea lui Mao, care nu a putut decât să rupă cu Uniunea Sovietică a lui Hrușciov, dar nu a depășit-o niciodată în rivalitatea lor.

El îl poate înlocui chiar și pe împăratul Kang Xi, cel mai puternic conducător al dinastiei Qing, care a semnat totuși Tratatul de la Nerchinsk din 1689, care a recunoscut posesia Rusiei asupra Siberiei de la nord de râul Amur.

Dacă China intervine și îl presează pe Putin să pună capăt acestui război acum, cu o Rusie devenită dependentă, ar putea domina Eurasia cu inițiativele sale. Xi Jinping ar fi cel mai puternic conducător chinez.

Acest lucru ar reprezenta o mare provocare pentru Occident, dar o rivalitate cu China lui Xi Jinping  ar fi probabil mult mai sigură decât una cu Rusia lui Putin care acționează ca și Coreea de Nord.

Continuarea sprijinului său subtil pentru Putin, totuși, ar costa mult China. Nu ar fi doar repercusiunile sancțiunilor globale, sau turbulențele economice globale, sau perturbarea investițiilor și importurilor care ar dăuna Chinei în acest scenariu.

Dacă Xi Jinping continuă să sprijine tacit agresiunea irațională a lui Putin față de Ucraina, escaladarea actuală ar putea duce la un război nuclear accidental, iar acest lucru ar devasta China.

Concluzie

Așa cum au recunoscut și înalții ofociali americani, Xi Jinping este singurul om capabil să-l convingă pe Vladimir Putin să oprească agresiunea în Ucraina, devenind astfel, în mort cert, dependent de statul chinez, având în vedere că piețele occidentale sunt închise și s-ar putea să devină embargou pentru economia rusească.

Rămâne să vedem ce va urma și care va fi decizia președintelui chinez Xi Jinping.

PlaySport
Cum arată românca superbă din Pașcani însărcinată cu unul dintre cei mai cunoscuți bărbați din lume
Ego.ro
Larisa Popa a încins internetul! E din ce în ce mai îndrăzneață. Ireal cum s-a putut fotografia
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Cancan.ro
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
GSP.ro
Cristian Gațu a recunoscut relația cu menajera familiei » S-a afișat în public cu femeia cu 27 de ani mai tânără decât soția lui: „Nu mă simt vinovat”
Stirile PROTV
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Romania TV
Mirela Retegan a părăsit România după scandalurile repetate din Gaşca Zurli
Capital.ro
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o pot încălca
EVZ.ro
Muncă până la moarte. Raportul real dintre speranța de viață și vârsta de pensionare
Adevarul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
BZI.ro
Scandal cât casa la Gașca Zurli: Angajații Mirelei Retegan aveau salarii mizerabile!
Spynews.ro
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Libertatea.ro
Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație
Sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Imaginile care fac înconjurul României: Primar PNL prins cu amanta pe câmp. "Ce faci, domn primar? Este zi de post azi"
Redactia.ro
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Digisport.ro
Crezi că ești un geniu, iar coeficientul tău de inteligență este peste medie? Doar cei care au o minte sclipitoare pot găsi numărul lipsă în mai puțin de 10 secunde
Click.ro
Primele imagini cu Gianina Crișan, iubita lui Pescobar, după ce a născut! Cum s-a filmat tânăra la două săptămâni de când a devenit mamă
Viva.ro
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Digi24
Putin avertizează că Rusia va doborî toate avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt folosite din țări terțe, ele devin ținte legitime
Digi24
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit! Ea și sora ei vor să devină mame
Unica.ro
Noi reguli pentru șoferi. Totul va fi filmat
EVZ.ro
Cum încearcă familia lui Mirel Dragomir să se dezică de el, după ce a ucis-o pe Andreea. Gesturile prin care au dat de înțeles că l-au ”abandonat”
Spynews
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Capital.ro
Marmelada de lămâie, un dulce fin și aromat. Are un gust divin și se prepară ușor
Antena 3
Antonia a renunțat la haine și a pozat provocator. Viitoarea soție a lui Alex Velea a făcut furori
TV Mania
A împlinit 69 de ani, dar cu greu i-ai putea da mai mult de 40 de ani. O mai recunosti?
Avantaje
AJUTOARE pentru români. Lista completă a celor care beneficiază
Mediaflux
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Spynews.ro
Testul de atenție pe care numai geniile îl rezolvă: găsește ardeiul desenat!
Realitatea.net
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Antena 1
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Shtiu.ro