Pepenele verde/roșu este apreciat pentru gustul său dulceag și cantitatea scăzută de calorii. Se consumă ca atare, crud, sau murat, coaja putând fi, de asemenea, mâncată, după ce este gătită corespunzător. Mai puțin obișnuită, rețeta de pepene murat este folosită de gospodinele îndrăznețe, care preferă gustul deosebit al fructului.
Pepenele murat este una dintre cele mai inedite murături, cu un gust special care completează multe mâncăruri. Conform csid.ro, fiecare 100 de grame din acest fruct conține 30 de calorii, 1 gram de fibre, 10 grame de zahăr, 1 gram de proteine, vitamina A, C, E, D, niacină, tiamină, vitamina B6, B12, acid pantotenic și multe minerale precum fierul, calciul, magneziul, manganul, potasiul, fosforul, zincul, eleniul etc.
Înainte de a pune pepenele la murat, înțeapă-l lângă codiță, pentru a avea pe unde să își tragă saramura. După ce ai îndeplinit acest pas, așază fructele în butoi, împreună cu crenguțele de vișin. Printre ei pune morcov și țelină. Legumele trebuie tăiate înainte în fâșii sau rondele, după bunul plac. Cât despre cei care preferă aroma iute, pot adăuga și ardei iute, boabe de piper sau orice alt condiment picant preferat.
Nu uitați nici de mărarul uscat. Crenguțele acestea trebuie să fie așezate pentru început la fundul butoiului, printre pepeni, dar și deasupra lor. Tot neglijent pot fi răsfirate în butoi și boabele de muștar și cățeii de usturoi. Pentru a obține saramura avem nevoie de apă cu sare. Raportul care trebuie respectat este de o lingură de sare grunjoasă la un litru de apă.
Amestecul se toarnă peste pepeni, având grijă cu saramura, astfel încât aceasta să acopere fructele. Dacă până a doua zi aceștia își trag apa cu sare, trebuie completată cantitatea lipsă. De altfel, ei trebuie supravegheați zilnic. Pepenii trebuie rotiți în butoi pentru a evita formarea de floare.
Pentru a îmbuna utilul cu plăcutul, puteți pune la murat în același butoi cu pepenii și gogonelele, conopida sau castraveții, ori ce alt fruct sau legumă mai doriți să puneți la murat pentru iarnă. Împreună vor forma un amestec savuros.
La fel ca multe alte tradiții culinare, practica de a conserva s-a născut din necesitate, căci sezonul în care fuctele și legumele sunt proaspete este relativ scurt. Din punct de vedere istoric, o mare parte din acest proces avea la bază sarea pentru a mura și/sau fermenta, spre deosebire de tehnica de acum, când putem folosi și oțet.