Pepenii murați în saramură fac parte din cele mai gustoase murături din lume. Metoda prin care aceștia să nu se înmoaie și trucul care îi transformă într-un deliciu.
Ingrediente
Mod de preparare
Spală bine pepenii și lasă-i la zvântat. Pregătește între timp borcanele sau bidoanele de plastic în care îi vei depozita. Pune pe fundul acestora frunze de țelină, hrean și mărar, apoi începe să așezi cât mai înghesuit pepenii. În golurile dintre aceștia poți pune castraveți, gogonele, mere, bucăți de conopidă sau morcovi mici întregi, pentru a folosi spațiul existent la maximum. Când ai terminat acest pas, pune deasupra câțiva căței de usturoi, câțiva ardei iuți, frunze verzi de țelină, tije uscate de mărar și frunze verzi de hrean sau rădăcină de hrean tăiată fâșii.
După ce borcanul este gata, se trece la saramură. La un borcan mare de 10 litri intră aproximativ 5 litri de apă. Adaugă sarea în apă, calculând astfel: 25 de grame de sare la litrul de apă ori două linguri rase de sare sau o lingură cu vârf de sare la litrul de apă.
Ceea ce face diferența este sarea. Mai exact, este recomandat să se folosească sare de mare, grunjoasă, adică sare fără iod, căci dacă folosești sare de masă, cu iod, nu ți se vor mura pepenii.
Pune apa cu sare pe foc și las-o să clocotească câteva minute. Este de ajuns să dea de două-trei ori în clocot. Pune sub borcane un obiect de metal, cum ar fi lama unui cuțit mare, pentru a împiedica deteriorarea acestora, care poate fi determinată de momentul în care torni saramura clocotită. Toarnă saramura în borcane sau bidoane, astfel încât să ajungă până la limita de sus a gurii recipientelor folosite.
Zacusca și murăturile costă mai mult anul acesta, spun gospodinele, care caută în piețe ardei, vinete și roșii pentru a-și umple cămara. Din cauza vremii nefavorabile, însă, recolta de legume este mai mică, așa că prețurile regăsite la tarabe s-au dublat în unele cazuri.
„Un an foarte dificil, au fost multe ploi, apoi dintr-o dată a venit căldura. Gogoşarii, anul trecut, cu 5-6 lei. Anul acesta, cu 8-9 lei, kapia cu 4,5 lei. Vinetele nu prea sunt, producţia e scăzută. Anul trecut le-am vândut cu 2,5 lei şi acum cu 4 lei”, spune Viorica Kiss, producător.
„Vinetele au înflorit, dar de legat, au legat foarte rău. Producţia e mai mică anul acesta cam cu 30-40% ca anul trecut”, declară Nelson Kiss, producător, pentru Știrile PRO TV.