În această perioadă, gospodinele se pregătesc pentru sezonul rece și pun murături la borcan. Acestea sunt nelipsite din cămara românilor, mai ales că merg consumate alături de tocănițe sau carne la grătar. Pentru ca ele să iasă gustoase și delicioase, iată care este secretul celor mai bune murături asortate la borcan!
Este perioada legumelor proaspete românești, un motiv ideal pentru a pregăti murăturile pentru iarnă. De obicei, gospodinele pun murături în oțet sau saramură, simple sau asortate. Acestea sunt delicioase alături de o mâncare de cartofi, de fasole, fripturi la grătar sau cârnați. Să nu mai vorbim de salata de bouef, care nu merge preparată fără castraveți și gogoșari murați.
Însă pentru a te bucura de gustul legumelor conservate, este indicat să știi înainte care este secretul celor mai bune murături asortate la borcan.
Se știe că fiecare gospodină are propria rețetă de murături, dar există anumite trucuri care fac ca murăturile să iasă perfecte și absolut delicioase. Pentru unii poate părea o eternitate prepararea murăturilor, dar puteți scăpa mai ușor dacă aruncați toate legumele într-un borcan. Așadar, le puteți face poftele tuturor! Puteți folosi bucăți de pepene, conopidă, morcovi, gogonele sau castraveți. Pentru un plus de culoare, se recomandă sfecla sau varza roșie.
Înainte de a prepara murături asortate la borcan, trebuie să țineți cont de anumite sfaturi, pentru ca acestea să se păstreze proaspete pe toată perioada iernii.
La rețeta de murături asortate folosește doar sare grunjoasă, neiodată. Sarea iodată poate face murăturile să se înmoaie și să nu se păstreze pe timp de iarnă.
Legumele folosite la murături se spală foarte bine, în caz contrar, orice substanță dăunătoare poate compromite legumele din borcanul de murături. De asemenea, folosiți doar legume proaspete.
La castraveții murați este esențial să le tăiați capetele, deoarece în partea în care castraveții au inflorescență, aceștia conțin o enzimă care poate duce la înmuierea castraveților în timpul acririi.
Citește și: Nu mai pune apă plată la castraveţii muraţi. Ingredientul care îi face mai apetisanţi
Totodată, dacă doriți ca zeama murăturilor să nu devină vâscoasă, iar ele să se mențină tari și crocante, puneți în borcane frunze și crenguțe de vișin, fâșii de hrean sau ardei iute uscat. Acestea conțin tanin, substanță care contribuie la acrirea murăturilor. Și folosirea boabelor de muștar ajută la conservarea murăturilor.
Atunci când băgați murături la borcan, nu le înghesuiți în borcan pe toate, ci alege vase potrivite pentru cantitatea de legume pe care o preparați.
Bețele de mărar uscat dau un gust aparte murăturilor, așa că nu ezitați să le folosiți. Dacă nu aveți bețe de mărar, puteți folosi semințele de mărar sau fenicul.
Dacă puneți murături în oțet, acesta nu trebuie să fie mai slab de 9 grade și nici balsamic. Se recomandă doar oțet de mere la prepararea murăturilor pentru iarnă.
La final, nu umpleți borcanul cu saramură, ci lăsați un spațiu gol de doi centimetri. În plus, înainte de a închide borcanele, șterge-le bine marginea.
Legumele se spală foarte bine în apă rece și se taie varza în felii mari, morcovii rondele, hreanul în fâșii, ceapa se taie mărunt, iar conopida se desparte în buchețele.
Într-un butoi de 25 de litri se așază pentru început mărarul și cimbrul, apoi un strat de varză, ceapă, morcovi, hrean, usturoi și ardei iuți. Următorul pas este să adaugi un strat de gogonele și castraveți, după care se adaugă și restul legumelor rămase. Când butoiul de murături asortate este plin, se presară piperul boabe și se adaugă frunzele de țelină și leuștean.
Între timp, se pregătește saramura care se adaugă peste murăturile asortate. Este nevoie de saramură cât să acopere toate legumele. Astfel că, la fiecare litru de apă se adaugă câte o lingură de sare grunjoasă neiodată. Toată saramura se adaugă peste rețeta de murături asortate, până când acestea sunt perfect acoperite.
Toate legumele trebuie să stea în saramură, motiv pentru care deasupra murăturilor se așază o farfurie și o greutate. Butoiul cu murături se păstrează la temperatura camerei, acoperit într-un prosop, pentru 6 zile, timp în care murăturile asortate încep să se acrească.
După o săptămână, se ia farfuria și greutatea de pe butoiul cu murături și se pune capacul preparatului. Acestea se depozitează într-un loc răcoros și se consumă pe toată perioada iernii, alături de alte preparate delicioase!