03 sept. 2023 | 14:34

Secretul celor mai bune murături asortate la borcan. Ingredientul de aur care le menține crocante toată iarna

Utile
Secretul celor mai bune murături asortate la borcan. Ingredientul de aur care le menține crocante toată iarna
Secretul celor mai bune murături asortate la borcan

În această perioadă, gospodinele se pregătesc pentru sezonul rece și pun murături la borcan. Acestea sunt nelipsite din cămara românilor, mai ales că merg consumate alături de tocănițe sau carne la grătar. Pentru ca ele să iasă gustoase și delicioase, iată care este secretul celor mai bune murături asortate la borcan!

Cum să faci cele mai bune murături asortate la borcan

Este perioada legumelor proaspete românești, un motiv ideal pentru a pregăti murăturile pentru iarnă. De obicei, gospodinele pun murături în oțet sau saramură, simple sau asortate. Acestea sunt delicioase alături de o mâncare de cartofi, de fasole, fripturi la grătar sau cârnați. Să nu mai vorbim de salata de bouef, care nu merge preparată fără castraveți și gogoșari murați.

Însă pentru a te bucura de gustul legumelor conservate, este indicat să știi înainte care este secretul celor mai bune murături asortate la borcan.

Se știe că fiecare gospodină are propria rețetă de murături, dar există anumite trucuri care fac ca murăturile să iasă perfecte și absolut delicioase. Pentru unii poate părea o eternitate prepararea murăturilor, dar puteți scăpa mai ușor dacă aruncați toate legumele într-un borcan. Așadar, le puteți face poftele tuturor! Puteți folosi bucăți de pepene, conopidă, morcovi, gogonele sau castraveți. Pentru un plus de culoare, se recomandă sfecla sau varza roșie.

Secrete de care să ții cont când prepari murături asortate

Înainte de a prepara murături asortate la borcan, trebuie să țineți cont de anumite sfaturi, pentru ca acestea să se păstreze proaspete pe toată perioada iernii.

La rețeta de murături asortate folosește doar sare grunjoasă, neiodată. Sarea iodată poate face murăturile să se înmoaie și să nu se păstreze pe timp de iarnă.

Legumele folosite la murături se spală foarte bine, în caz contrar, orice substanță dăunătoare poate compromite legumele din borcanul de murături. De asemenea, folosiți doar legume proaspete.

La castraveții murați este esențial să le tăiați capetele, deoarece în partea în care castraveții au inflorescență, aceștia conțin o enzimă care poate duce la înmuierea castraveților în timpul acririi.

Citește și: Nu mai pune apă plată la castraveţii muraţi. Ingredientul care îi face mai apetisanţi

Totodată, dacă doriți ca zeama murăturilor să nu devină vâscoasă, iar ele să se mențină tari și crocante, puneți în borcane frunze și crenguțe de vișin, fâșii de hrean sau ardei iute uscat. Acestea conțin tanin, substanță care contribuie la acrirea murăturilor. Și folosirea boabelor de muștar ajută la conservarea murăturilor.

Nu înghesuiți legumele în borcan sau butoi

Atunci când băgați murături la borcan, nu le înghesuiți în borcan pe toate, ci alege vase potrivite pentru cantitatea de legume pe care o preparați.

Bețele de mărar uscat dau un gust aparte murăturilor, așa că nu ezitați să le folosiți. Dacă nu aveți bețe de mărar, puteți folosi semințele de mărar sau fenicul.

Dacă puneți murături în oțet, acesta nu trebuie să fie mai slab de 9 grade și nici balsamic. Se recomandă doar oțet de mere la prepararea murăturilor pentru iarnă.

La final, nu umpleți borcanul cu saramură, ci lăsați un spațiu gol de doi centimetri. În plus, înainte de a închide borcanele, șterge-le bine marginea.

Citește și: Câtă sare se pune la un litru de apă pentru murături. Multe gospodine greșesc, de asta se înmoaie și zeama devine tulbure

Rețetă murături asortate, mod de preparare

Legumele se spală foarte bine în apă rece și se taie varza în felii mari, morcovii rondele, hreanul în fâșii, ceapa se taie mărunt, iar conopida se desparte în buchețele.

Într-un butoi de 25 de litri se așază pentru început mărarul și cimbrul, apoi un strat de varză, ceapă, morcovi, hrean, usturoi și ardei iuți. Următorul pas este să adaugi un strat de gogonele și castraveți, după care se adaugă și restul legumelor rămase. Când butoiul de murături asortate este plin, se presară piperul boabe și se adaugă frunzele de țelină și leuștean.

Între timp, se pregătește saramura care se adaugă peste murăturile asortate. Este nevoie de saramură cât să acopere toate legumele. Astfel că, la fiecare litru de apă se adaugă câte o lingură de sare grunjoasă neiodată. Toată saramura se adaugă peste rețeta de murături asortate, până când acestea sunt perfect acoperite.

Toate legumele trebuie să stea în saramură, motiv pentru care deasupra murăturilor se așază o farfurie și o greutate. Butoiul cu murături se păstrează la temperatura camerei, acoperit într-un prosop, pentru 6 zile, timp în care murăturile asortate încep să se acrească.

După o săptămână, se ia farfuria și greutatea de pe butoiul cu murături și se pune capacul preparatului. Acestea se depozitează într-un loc răcoros și se consumă pe toată perioada iernii, alături de alte preparate delicioase!

Citește și: Ingredientul secret care se pune pentru cele mai bune murături asortate la borcan. Trebuie să faci asta la iarnă

Parteneri
TJ Miles i-a dat lovitura de grație lui Zanni! Ce a declarat fostul Faimos de la Survivor despre coechipierul său: ”Sclavii mereu vor mușca…”
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job. Experiențe bizare și umilitoare din procesul de recrutare
Digi24
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat de gol fără să vrea
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău au trecut la următoarea etapă a relației. Vedeta, în culmea fericirii
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
S-A DAT ORDIN în toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi INTERZIS definitiv
Capital.ro
Horoscop 6-12 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Gemenii au numai reuşite, Scorpionii au parte de un nou început
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
INTERZIS în NOAPTEA de ÎNVIERE! Chiar e PĂCAT MARE
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro