03 sept. 2023 | 14:34

Secretul celor mai bune murături asortate la borcan. Ingredientul de aur care le menține crocante toată iarna

Utile
Secretul celor mai bune murături asortate la borcan. Ingredientul de aur care le menține crocante toată iarna
Secretul celor mai bune murături asortate la borcan

În această perioadă, gospodinele se pregătesc pentru sezonul rece și pun murături la borcan. Acestea sunt nelipsite din cămara românilor, mai ales că merg consumate alături de tocănițe sau carne la grătar. Pentru ca ele să iasă gustoase și delicioase, iată care este secretul celor mai bune murături asortate la borcan!

Cum să faci cele mai bune murături asortate la borcan

Este perioada legumelor proaspete românești, un motiv ideal pentru a pregăti murăturile pentru iarnă. De obicei, gospodinele pun murături în oțet sau saramură, simple sau asortate. Acestea sunt delicioase alături de o mâncare de cartofi, de fasole, fripturi la grătar sau cârnați. Să nu mai vorbim de salata de bouef, care nu merge preparată fără castraveți și gogoșari murați.

Însă pentru a te bucura de gustul legumelor conservate, este indicat să știi înainte care este secretul celor mai bune murături asortate la borcan.

Se știe că fiecare gospodină are propria rețetă de murături, dar există anumite trucuri care fac ca murăturile să iasă perfecte și absolut delicioase. Pentru unii poate părea o eternitate prepararea murăturilor, dar puteți scăpa mai ușor dacă aruncați toate legumele într-un borcan. Așadar, le puteți face poftele tuturor! Puteți folosi bucăți de pepene, conopidă, morcovi, gogonele sau castraveți. Pentru un plus de culoare, se recomandă sfecla sau varza roșie.

Secrete de care să ții cont când prepari murături asortate

Înainte de a prepara murături asortate la borcan, trebuie să țineți cont de anumite sfaturi, pentru ca acestea să se păstreze proaspete pe toată perioada iernii.

La rețeta de murături asortate folosește doar sare grunjoasă, neiodată. Sarea iodată poate face murăturile să se înmoaie și să nu se păstreze pe timp de iarnă.

Legumele folosite la murături se spală foarte bine, în caz contrar, orice substanță dăunătoare poate compromite legumele din borcanul de murături. De asemenea, folosiți doar legume proaspete.

La castraveții murați este esențial să le tăiați capetele, deoarece în partea în care castraveții au inflorescență, aceștia conțin o enzimă care poate duce la înmuierea castraveților în timpul acririi.

Citește și: Nu mai pune apă plată la castraveţii muraţi. Ingredientul care îi face mai apetisanţi

Totodată, dacă doriți ca zeama murăturilor să nu devină vâscoasă, iar ele să se mențină tari și crocante, puneți în borcane frunze și crenguțe de vișin, fâșii de hrean sau ardei iute uscat. Acestea conțin tanin, substanță care contribuie la acrirea murăturilor. Și folosirea boabelor de muștar ajută la conservarea murăturilor.

Nu înghesuiți legumele în borcan sau butoi

Atunci când băgați murături la borcan, nu le înghesuiți în borcan pe toate, ci alege vase potrivite pentru cantitatea de legume pe care o preparați.

Bețele de mărar uscat dau un gust aparte murăturilor, așa că nu ezitați să le folosiți. Dacă nu aveți bețe de mărar, puteți folosi semințele de mărar sau fenicul.

Dacă puneți murături în oțet, acesta nu trebuie să fie mai slab de 9 grade și nici balsamic. Se recomandă doar oțet de mere la prepararea murăturilor pentru iarnă.

La final, nu umpleți borcanul cu saramură, ci lăsați un spațiu gol de doi centimetri. În plus, înainte de a închide borcanele, șterge-le bine marginea.

Citește și: Câtă sare se pune la un litru de apă pentru murături. Multe gospodine greșesc, de asta se înmoaie și zeama devine tulbure

Rețetă murături asortate, mod de preparare

Legumele se spală foarte bine în apă rece și se taie varza în felii mari, morcovii rondele, hreanul în fâșii, ceapa se taie mărunt, iar conopida se desparte în buchețele.

Într-un butoi de 25 de litri se așază pentru început mărarul și cimbrul, apoi un strat de varză, ceapă, morcovi, hrean, usturoi și ardei iuți. Următorul pas este să adaugi un strat de gogonele și castraveți, după care se adaugă și restul legumelor rămase. Când butoiul de murături asortate este plin, se presară piperul boabe și se adaugă frunzele de țelină și leuștean.

Între timp, se pregătește saramura care se adaugă peste murăturile asortate. Este nevoie de saramură cât să acopere toate legumele. Astfel că, la fiecare litru de apă se adaugă câte o lingură de sare grunjoasă neiodată. Toată saramura se adaugă peste rețeta de murături asortate, până când acestea sunt perfect acoperite.

Toate legumele trebuie să stea în saramură, motiv pentru care deasupra murăturilor se așază o farfurie și o greutate. Butoiul cu murături se păstrează la temperatura camerei, acoperit într-un prosop, pentru 6 zile, timp în care murăturile asortate încep să se acrească.

După o săptămână, se ia farfuria și greutatea de pe butoiul cu murături și se pune capacul preparatului. Acestea se depozitează într-un loc răcoros și se consumă pe toată perioada iernii, alături de alte preparate delicioase!

Citește și: Ingredientul secret care se pune pentru cele mai bune murături asortate la borcan. Trebuie să faci asta la iarnă

Parteneri
Cine este soția lui Mihai Gâdea. Agatha Kundri este discretă în ceea ce privește viața sa
Redactia.ro
Povestea de dragoste care a declanşat „scandalul secolului XX” la Hollywood. Ingrid Bergman și-a părăsit familia pentru Roberto Rossellini
Click.ro
Bătaie între jandarmi într-un restaurant din București. Unul dintre ei a ajuns în comă la spital
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului. Cum s-a afișat fiica Ralucăi Moianu cu soțul ei. Mara a uimit pe toată lumea când a anunțat că e gravidă la 19 ani, cu un bărbat mai în vârstă
Unica.ro
Înșelătoria din magazine la care sunt expuși toți românii. Se pierd bani grei
EVZ.ro
Ce beneficii pentru sănătate are laptele de bivoliță. De ce ar trebui să îl consumi mai des 
Spynews
S-a dat ordin de la Guvern. Se aplică în toată România până la 30 iunie 2025
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
DONALD TRUMP, anunț înainte de a PRELUA FUNCȚIA. PREȘEDINTELE SUA a CONFIRMAT
Mediaflux
Alimentele care îți reglează glicemia. Vei observa o îmbunătățire majoră
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Echipa aurie a câștigat ieri battle-ul. Eliminare șocantă pentru Chefi, diseară: „N-am văzut un om să plângă în hohote ca acum”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro