28 aug. 2023 | 14:09

Câtă sare se pune la un litru de apă pentru murături. Multe gospodine greșesc, de asta se înmoaie și zeama devine tulbure

Diverse
Câtă sare se pune la un litru de apă pentru murături. Multe gospodine greșesc, de asta se înmoaie și zeama devine tulbure
Câtă sare se pune la un litru de apă pentru murături

Câtă sare se pune la un litru de apă pentru murături? Această întrebare și-o pun toate gospodinele care pregătesc bunătăți pentru sezonul rece. Din păcate, multe dintre el fac o mare greșeală atunci când prepară murăturile. Iată cum puteți prepara o saramură perfectă, pentru a vă bucura de cele mai bune murături!

Câtă sare se pune la un litru de apă pentru murături

Este perioada în care gospodinele se ocupă de murăturile pentru sezonul de iarnă. Toată lumea se ghidează după o rețetă veche, însă sunt puține persoane care știu cu exactitate câtă sare se pune la un litru de apă pentru murături.

Se știe că murăturile sunt garnituri ideale, mai ales pentru mâncărurile grele, însă saramura lor nu este așa ușor de făcut. Din fericire, există câteva sfaturi utile care vă ajută să le preparați ca la carte, pentru a vă bucura de ele pe tot timpul iernii.

Citește și Câtă sare se pune la murături, de fapt. Ce cantitate se adaugă la 1 litru de apă

Sarea este un ingredient important în fermentarea murăturilor, mai ales că ajută și la menținerea legumelor crocante. În plus, sarea adaugă savoare, păstrează conținutul de vitamine, dar încetini procesul de fermentație pentru a permite ca aroma să se dezvolte mai mult.

Murăturile în saramură sunt foarte sănătoase, deoarece prin fermentație naturală se dezvoltă colonii de bacterii benefice care generează acid lactic. Așadar, dacă vă întrebați câtă sare se pune la un litru de apă pentru murături, aflați răspunsul în continuare!

Mare atenție la cantitatea de sare

În primul rând, trebuie să știți că sarea iodată nu poate fi folosită în prepararea murăturilor, doar cea grunjoasă, pentru ca legumele să rămână tari și să nu se înmoaie. Un alt aspect important la prepararea murăturilor sunt condimentele care se adaugă. Dacă nu știți, frunzele de vişin, mărarul şi hreanul dau aroma savuroasă a murăturilor.

Cantitatea de sare adăugată la murături poate varia în funcție de preferințele fiecăruia, dar și de mărimea legumelor pe care doriți să le băgați la murat.

Totuși, pentru o saramură ideală, raportul de sare la apă este de o lingură de sare grunjoasă neiodată la 1 litru de apă. Pentru saramura care acoperă legumele pe care le băgați la murat, trebuie să dizolvați 1-3 linguri de sare în 1 litru de apă.

Citește și: Cum salvezi murăturile prea sărate. Trucul pe care trebuie să îl știe orice gospodină

Rețetă murături asortate în saramură

Dacă nu ați făcut până acum murături în saramură, este musai să le încercați. Sunt delicioase și se fac extrem de rapid. Iată rețeta completă de murături în saramură:

Ingrediente:

  • 1 pepene mic
  • 1 kg castraveți verzi
  • 1 kg gogonele
  • 1 kg morcovi
  • 1 kg ardei sau gogoșari
  • 1 kg conopidă
  • 3 legături mărar
  • o țelină
  • o căpățână usturoi 1 hrean (rădăcină și/sau frunze)
  • sare neiodată
  • apă.

Mod de preparare:

Se spală bine legumele, trebuie să fie nici prea coapte, dar nici prea crude, și se taie morcovii în rondele. Țelina se taie felii, iar conopida se desface în buchețele potrivite. Pepenele se taie în felii mici, cu tot cu coajă.

Ardeii sau gogoșarii se taie în jumătate sau pe sfert. Morcovii se pot tăia rondele, iar gogonele se lasă întregi dacă sunt mici, ori se taie pe jumătate dacă sunt prea mari.

Se așază legumele în borcane sau de preferință bidonașe de plastic, iar fundul acestora se pun prima dată frunzele de țelină, hrean și mărar.

Separat, se pune apă la fiert cu sare specială pentru murături. Se pun 20-25 de grame de sare la un litru de apă. Amestecul stă pe foc pentru 2-3 clocote și se toarnă apoi în borcane până la limita de sus.

Se lasă borcanele fără capace la răcit și a doua zi se închid. Se agită și apoi se depozitează într-un loc întunecos și răcoros pentru la iarnă. Pentru un plus de savoare la murături, puteți folosi semințe de fenicul, muștar, boabe de piper, semințe de coriandru, ienibahar, semințe de mărar și semințe de țelină.

Citește și: De ce fierb murăturile și se înmoaie peste iarnă. Greșeala pe care o fac multe gospodine

Parteneri
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când raiul și iadul sunt deschise
Redactia.ro
Legendele locurilor bântuite din Constanţa. Ce fenomene inexplicabile au avut loc la malul mării
Click.ro
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit o revoltă uriașă
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Nu se mai ascund! El are 29, ea - 52! Cuplul din showbizul românesc despre care toată lumea vorbește
Unica.ro
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
EVZ.ro
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
Spynews
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Capital.ro
Horoscop 3 mai 2024. Fecioarele trebuie să pună bani deoparte, Peștii au nevoie să ia o pauză în relație
Antena 3
O mai recunoști? A fost considerată una dintre cele mai frumoase femei din lume. Decizia neașteptată luată la 73 de ani
Avantaje
Anunțul ZILEI despre ILIESCU! Un DOCTOR a dat VESTEA
Mediaflux
Alertă pe litoralul României, în minivacanța de 1 Mai! Dealerii de droguri au început să vândă substanțele interzise
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un fast-food celebru: „Era viu și mișca”
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro