Află, din rândurile de mai jos, de ce fierb murăturile și se înmoaie peste iarnă. O greșeală pe care o fac multe gospodine, fără să își dea seama, le poate compromite munca de pregătire.
An de an, ultimele zile de vară dau startul sezonului pregătirilor pentru lunile de iarnă. Gospodinele din toate colțurile țării își fac listele de cumpărături și încep chiar să prepare zacuscă, gem, dulceață, compot, sos de roșii și nelipsitele murături.
Cu toate că nu pare deloc complicat să pui legume la murat, există câteva detalii care, dacă sunt omise, vor compromite rezultatul final.
Te-ai întrebat vreodată de ce fierb murăturile și se înmoaie peste iarnă? Motivul este o greșeală pe care o fac multe gospodine, fără să își dea seama.
Secretul este apa pe care o folosești. Dacă vrei ca murăturile să reziste o perioadă cât mai lungă, nu uita să fierbi, cel puțin cinci minute, apa pe care o vei turna în borcane. După ce o iei de pe foc , las-o să stea timp de 24 de ore înainte de a o folosi. Este un pas pe care foarte multe gospodine îl neglijează.
Te-ar putea interesa și: Cum salvezi murăturile prea sărate. Toate gospodinele trebuie să știe acest truc
Oțetul este și el un factor important. Alege un oțet alb distilat, de concentrație 5%. Nu îl dilua. Excepțiile se fac în cazul în care rețeta cere acest pas.
Borcanele cu murături se tulbură dacă nu folosești o cantitate suficientă de sare. Fermentarea corectă este direct legată de acest ingredient. Se recomandă sarea neiodată, fină.
Nu vei obține rezultatele dorite dacă nu alegi cu grijă ingredientele. Folosește legume cât mai proaspete, ce nu prezintă lovituri sau zone moi. Dacă le culegi din propria grădină, încearcă să le pui la murat imediat sau, cel mult, în 24 de ore de la momentul în care sunt recoltate. În cazul în care nu le folosești imediat, ține-le în frigider sau în orice alt loc răcoros și ferit de razele soarelui.
Te-ar putea interesa și: Cât oțet se pune la castraveți, de fapt. Greșeala banală pe care o faci atunci când pregătești murăturile