Secretul celor mai bune jumări de porc. Trucul gospodinelor de la țară pentru a le face crocante

Secretul celor mai bune jumări de porc. Trucul gospodinelor de la țară pentru a le face crocante
Aşa faci cele mai bune jumări de porc. Gospodinele au dezvăluit secretul Sursa foto: Diva în bucătărie

Nu există Sărbători de iarnă fără acest preparat tradiţional, însă puţini ştiu trucul gospodinelor de la ţara pentru a le face crocante. Acesta este, de fapt, secretul celor mai bune jumări de porc.

Cum faci cele mai bune jumări de porc

Iarna, odată cu tăiatul porcului, românii pregătesc preparate tradiţionale delicioase pentru Sărbători. Fie că vorbim despre jumări, cârnaţi, tobă sau caltaboşi, toate acestea sunt nelipsite de pe mesele de Crăciun sau Revelion. Gospodinele de la ţară îţi spun care este secretul celor mai bune jumări de porc şi care este trucul pentru a le face crocante.

Deşi din ce în ce mai multe persoane apelează la produsele din comerţ, oamenii de la ţară preferă întotdeauna să facă totul în casă, iar rezultatul sunt preparate mult mai gustoase decât cele din supermarketuri. Aşadar, dacă ai de gând să faci jumări anul acesta, este important să ştii câteva lucruri despre pregătirea acestora.

În primul rând, este bine să ştii că slănina care se foloseşte pentru jumări este cea fragedă, împănată cu straturi de carne, de pe burta porcului. Aceasta se taie cuburi şi se pune într-un ceaun cu apă, la foc mic, amestecând din când în când. Când bucăţile s-au rumenit şi s-au ridicat la suprafaţă, ele se iau cu o paletă cu găuri având grijă să nu rămână untura topită. La 2 kilograme de jumări se folosesc 600 de ml de apă.

Pentru a fi crocante, acestea trebuie aşezate pe şervete de hârtie care absorb surplusul de grăsime. Un alt lucru important este ca sarea grunjoasă să fie presărată peste jumări atunci când sunt calde.

O altă variantă de a prepara îndrăgitele jumări este să le fierbi în cantităţi egale de apă cu lapte: la 2 kilograme de slănină se pun 300 de ml de apă şi 300 de ml de lapte proaspăt.

Ce faci cu untura rămasă de la jumări?!

Puţini au habar, însă untura rămasă de la jumări este absolut delicioasă şi poate fi consumată alături de pâine de casă şi ceapă sau poate fi folosită pentru a prepara diferite prăjituri: cornuleţe, covrigei sau tarte.

Pentru a fi curată, după ce au fost scoase jumările, aceasta se strecoară bine prin sită şi se pune la răcorit pentru aproximativ 30 de minute. Apoi, se transferă în borcane aşezate pe o tavă metalică pentru a nu crăpa. Acestea se lasă nemişcate până a doua zi, apoi se pun în cămară.

Aveţi mare grijă să nu scape în borcane urme de jumări pentru că altfel riscaţi ca untura să râncezească.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI