Se scumpesc produsele în România. Vestea neașteptată a momentului

Se scumpesc produsele în România. Vestea neașteptată a momentului
Se scumpesc produsele în România. Vestea neașteptată a momentului

Prețurile de consum din luna iunie a acestui an au crescut cu 2,6% comparat cu aceeași lună a anului 2019, informează Institutul Național de Statistică. De asemenea, rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,2%.

S-au scumpit produsele în România. Ce alimente s-au ieftinit

Rata medie a preţurilor de consum în ultimul an, iulie 2019 – iunie 2020, faţă de precedentele 12 luni, iulie 2018 – iunie 2019, calculată pe baza IPC, este 3,3%, potrivit Institutul Național de Statistică (INS). Rata medie, determinată pe baza IAPC, este 3,2%.

De asemenea, în luna iunie 2020, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,35%, serviciile cu 2,78%, iar mărfurile nealimentare cu 0,68%, mai arată INS. Comparat cu luna mai a acestui an, prețurile la mai multe alimente au crescut, inclusiv prețurile băuturilor alcoolice.

Unele prețuri la alimente s-a micșorat
Unele prețuri la alimente s-a micșorat

Alimentele care s-au scumpit

-mălai cu 1,2%
-făină cu 0,81%
-pâine cu 0,46%
-fructe proaspete cu 0,99%
-ulei cu 0,87%
-carne de pasăre cu 0,23%
-carne de vacă cu 0,23%
-lapte de vacă cu 0,43%
-unt cu 0.04%
-zahăr cu 0,37%
-cafea – 0,31%
-băuturi alcoolice – 0,26%

Ce alimente s-au ieftinit

Nu toate alimentele s-au scumpit, sunt și alimete ale căror prețuri s-au micșorat. Cartoful, unul din cele mai comune alimente consumate în România a cunoscut o scădere în luna iunie, cu aproape 16% mai puțin comparativ cu luna mai a acestui an. În plus, brânza de vacă și carnea de porc au înregistrat scăderi, însă nu semnificative, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică. De asemenea, INS evidențiază și scăderi la unele legume și conserve de legume, de 4,1%, dar și la transportatorii aerieni, cu 3,29%.

Nu mai există DUBII: guvernarea liberală a dus la reducerea semnificativă a inflației. În luna iunie 2020 prețurile bunurilor de consum au crescut cu doar 0,08% față de luna mai. Față de aceeași luna a anului trecut prețurile bunurilor de consum au crescut cu 2.6%. Anul trecut, guvernare socialistă, prețurile bunurilor de consum creșteau cu 3.8%! Iar acum doi ani, în iunie, tot guvenare socialistă, prețurile bunurilor de consum creșteau ..ATENȚIE.. cu 5.4%!!! Atunci explodau prețurile și cei mai afecatati erau tocmai românii cu venituri mici”, a scris Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, pe Facebook.