02 feb. 2023 | 11:58

Se schimbă banii în această țară, cea mai ciudată consecință a decesului Reginei Elisabeta: nu este Marea Britanie

Diverse
Se schimbă banii în această țară, cea mai ciudată consecință a decesului Reginei Elisabeta: nu este Marea Britanie
„Știu că majoritatea tăcută nu este de acord!”

Odată cu moartea Reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii, așa cum era anticipat, au început să apară mișcări în rândul statelor din Commonwealth. Deja se pune problema ieșirii unora din statele membre de sub influența Marii Britanii, iar altele au luat deja decizii surprinzătoare. Una din aceste decizii vorbește de faptul că se schimbă banii în Australia, una din țările membre a Commonwealth, de altfel fiind cea mai ciudată consecință a decesului Reginei Elisabeta.

Efectele decesului Reginei Elisabeta în Commonwealth

Commonwealth-ul este o asociație voluntară formată din 56 de țări independente și egale, iar în cadrul acesteia trăiesc 2,5 miliarde de oameni. Regina Elisabeta a II-a a fost șefa Commonwealth-ului atât timp cât a domnit.

Titlul nu se moștenește, dar o parte membrii Commonwealth-ului au fost deja de acord ca Regele Carol să îi succeadă Reginei. Moartea ei nu schimbă prea multe în ceea ce privește modul în care funcționează Commonwealth-ul, dar ar putea determina să se pună întrebarea dacă are un scop, spun experții.

Este un moment decisiv, care ar putea declanșa o regândire a rolului Commonwealth-ului, potrivit expertului în drept constituțional Anne Twomey. Philip Murphy, fostul director al Institutului de Studii al Commonwealth-ului, a declarat că organizația se bazează pe monarh pentru legitimitate, dar nu a obținut nimic tangibil pe cont propriu.

Se schimbă banii în Australia. Este cea mai ciudată consecință a decesului Reginei Elisabeta

Commonwealth-ul a avut provocări înainte de moartea reginei. Una dintre ele era că nu mulți oameni știau cu adevărat sau nu le păsa ce face. În Commonwealth erau mult mai multe țări mici decât membri mari și donatori, așa că de aceste națiuni în curs de dezvoltare ar putea depinde viitorul său, a spus profesorul Twomey.

„Din punctul de vedere al Australiei, majoritatea oamenilor nu acordă atenție Commonwealth-ului, este doar un forum în care putem câștiga o mulțime de medalii”, a declarat profesorul Twomey.

În consecință, noile mișcări anunțate de guvernul australian ar putea fi, conform analiștilor, cea mai ciudată consecință a decesului Reginei Elisabeta.

Guvernul de la Canaberra a anunțat că Australia elimină monarhia britanică de pe bancnotele sale. Banca centrală a declarat joi, 2 februarie, că noua bancnotă de 5 dolari va avea un design indigen și nu imaginea regelui Charles al III-lea. Dar se așteaptă ca regele să apară în continuare pe monedele care poartă în prezent imaginea defunctei regine Elisabeta a II-a.

Bancnota de 5 dolari a fost singura bancnotă din Australia care mai prezenta încă imaginea monarhului. Banca a declarat că decizia a fost luată în urma consultării cu guvernul de centru-stânga al Partidului Laburist, care a susținut schimbarea, iar opozanții spun că mișcarea este motivată politic.

Monarhul britanic rămâne șeful de stat al Australiei, deși în prezent acest rol este în mare măsură simbolic. La fel ca multe foste colonii britanice, Australia dezbate în ce măsură ar trebui să își păstreze legăturile constituționale cu Marea Britanie.

Banca de Rezervă a Australiei a declarat că noua bancnotă de 5 dolari va avea un design care să înlocuiască portretul reginei, care a murit anul trecut, menționând că această mișcare va onora „cultura și istoria primilor australieni”.

„Cealaltă față a bancnotei de 5 dolari va continua să prezinte parlamentul australian. Monarhul va fi în continuare pe monede, dar bancnota de 5 dolari va spune mai multe despre istoria noastră, despre moștenirea noastră și despre țara noastră, iar eu văd acest lucru ca pe un lucru bun.

Știu că majoritatea tăcută nu este de acord cu multe dintre prostiile woke care se întâmplă, dar trebuie să auzim mai mult de la acești oameni online”, a declarat trezorierul Jim Chalmers, cononform ABC News, spunând  că schimbarea a fost o oportunitate de a găsi un bun echilibru.

Premierul Anthony Albanese a avut un rol central în decizia ca regele să nu apară pe bilet, îndemnându-l să „își asume”, iar actuala bancnotă de 5 dolari va fi emisă până la introducerea noului design și va rămâne mijloc de plată legal chiar și după ce noua bancnotă va intra în circulație.

Chipul regelui Charles al III-lea este așteptat să apară pe monedele australiene în cursul acestui an. Un dolar australian valorează aproximativ 71 de cenți în moneda americană.

Moneda britanică a început tranziția

Moneda britanică a început tranziția către noul monarh odată cu lansarea monedei de 50 de pence în decembrie. Aceasta îl are pe Regele Charles al III-lea pe partea din față a monedei, în timp ce partea din spate o comemorează pe mama sa.

Săptămâna aceasta, în circulație erau 208 milioane de bancnote de 5 dolari australieni în valoare de 1,04 miliarde de dolari australieni (734 milioane de dolari), potrivit Reserve Bank of Australia.

Cea mai mică valoare nominală din Australia reprezintă 10% din cele peste 2 miliarde de bancnote australiene aflate în circulație. Partidul Laburist de centru-stânga al lui Albanese încearcă să facă din Australia o republică cu un cetățean australian ca șef de stat în locul monarhului britanic.

După ce laburiștii au câștigat alegerile din luna mai a anului trecut, Albanese l-a numit pe Matt Thistlethwaite în funcția de ministru adjunct pentru republică. Thistlethwaite a declarat în iunie că nu va exista nicio schimbare în timpul vieții reginei.

Australienii au votat într-un referendum din 1999, propus de un guvern laburist, pentru menținerea monarhului britanic ca șef de stat al Australiei. Când regina a murit, guvernul se angajase deja să organizeze un referendum în acest an pentru a recunoaște populația indigenă în constituție.

Guvernul a respins adăugarea unei întrebări privind republica la acest referendum ca pe o distragere nedorită de la prioritatea sa privind indigenii. La un moment dat, regina Elisabeta a II-a a apărut pe cel puțin 33 de monede diferite, mai mult decât orice alt monarh, o realizare consemnată de Guinness World Records.

Parteneri
De ce a murit Ilina Pârvu de la Visuri la Cheie
Redactia.ro
Zodiile care își schimbă destinul după Sfântul Ion 2025! Viața lor înflorește după ani de chin
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor. Apartamentul e decorat în alb și bej și e pe două etaje / FOTO
Unica.ro
Mircea Badea, un amănunt neobservat de nimeni. Care e problema cu bolidul lui David Popovici
EVZ.ro
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Spynews
A căzut cortina! Secretul pe care Călin Georgescu l-a ținut ascuns de români: Ceaușescu, dacă ar mai fi trăit...
Capital.ro
Toată lumea vorbește acum despre Sebastian Stan, iar detalii dureroase au ieșit la iveală. Ce s-a întâmplat în Constanța, în copilăria lui. Cine e, de fapt, mama lui
Avantaje
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind INDEXAREA PENSIILOR! Guvernul, OBLIGAT să le MĂREASCĂ
Mediaflux
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Ce a putut să pătească Ramona Olaru, pe aeroport, în SUA. Vedeta a fost verificată la sânge de autorități
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro