Se schimbă banii din septembrie 2021. Ce se întâmplă cu bancnota de 200 de lei

Se schimbă banii din septembrie 2021. Ce se întâmplă cu bancnota de 200 de lei
Ce se întâmplă cu bancnota de 200 de lei

Începând cu septembrie 2021, se schimbă banii, iar acest lucru după o amânare de aproximativ un an și jumătate. Astfel, o nouă bancnotă urmează a fi pusă în circulație, având valoarea nominală de 200 de lei.

Autoritățile au anunțat că se schimbă banii

Un an și jumătate a trecut de când Banca Națională a României anunța că intenționează să pună în circulație o bancnotă. Potrivit reprezentanților BNR, bancnota ar fi trebuit să ajungă în circulație în anul 2020, având chipul Ecaterinei Teodoroiu. Recent, europarlamentarul Corina Crețu a transmis faptul că, în scurt timp urmează să utilizăm bancnoa pe care va apărea pentru prima dată, chipul unei femei.

”Am aflat cu bucurie faptul că în această toamnă Banca Națională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării”, a scris politicianul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit europarlamentarului, Janina Nectara este cea care, în urma mai multor eforturi s-a ajuns la această premieră, fiind cea care a susținut și inițiat campania ”Femei pe bancnote”.

Gafă majoră a Corinei Crețu în anunțul privind bancnota de 200 de lei

Totuși, Corina Crețu a comis o eroare majoră în anunț, vorbind de o bancnotă de 20 de lei, în loc de bancnota de 200 de lei, a cărei fotografie a și postat-o:

„Acest succes se leagă de numele Janinei Nectara, care, cu eforturi și multă perseverență, a inițiat și susținut campania “Femei pe bancnote” – grație căreia Banca Naţională a României va lansa în circulaţie bancnota de 20 de lei celebrând-o pe Ecaterina Teodoroiu.

Cu această ocazie, România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor și în recunoașterea contribuției substanțiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei.

Am felicitat-o pe Janina Nectara pentru activitatea sa și sper ca exemplul ei, precum și al altor persoane asemenea ei, să constituie modele de bune practici la nivel european”, se arată în mesajul Corinei Creţu.

Deși urmăritorii de pe rețelele de socializare i-au atras atenția cu privire la eroarea comisă, europarlamentarul nu a corectat postarea, mulțumindu-se doar să o recunoască în comentarii.

Ce valoare nominală ar fi trebuit să aibă bancnota

Consiliul de Administrație al BNR este de părere că acest demers de promovare a imaginii unei femei pe o bancnotă care va intra în circulație răspunde interesului public legitim, cel ”de promovare a personalităților feminine”, care a primit susținere din partea întregii societăți românești. BNR a răspuns și în trecut acestui demers alegând imagina Reginei Maria pentru bancnota aniversară de colecție dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire care a avut loc la 1 Decembrie 1918.

Anterior, valoarea nominală a acestei bancnote ar fi trebuit să fie de 20 de lei, lucru anunțat într-un comunicat de presă al BNR.

”Bancnota va avea valoarea nominală de 20 de lei. Această valoare nominală a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote românești și se regăsește printre celealate în circulație în zona euro”, arată un comunicat de presă al BNR.

În același comunicat este explicată și alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu care are o dublă semnificație.

”Banca Națională a României susține astfel preocupările pentru consolidarea egalității de gen, în linie cu inițiativele altor bănci centrale din lume. De asemenea, BNR marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire”, preciza la acea vreme banca centrală.

Mai multe lămuriri pe marginea subiectului au fost oferite de către purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu. Oficialul precizat duminică pentru HotNews.ro că este vorba într-adevăr despre o bancnotă de 20 de lei, iar lansarea acesteia a fost amânată de Banca Națională din cauza pandemiei. El a spus că, probabil, aceasta va fi pusă în circulație spre finalul anului, iar un anunț privind data exactă va fi făcut de BNR în perioada următoare.

Greseala Corina Cretu bagnota 20 de lei Ecaterina Teodoroiu BNR corectie

Urmăriți Playtech.ro și pe