BNR va lansa în circulație bancnota de 20 de lei, pe care va apărea Ecaterina Teodoroiu, prima femeie de pe ”hărtiile” românești.
În 2020, Banca Națională a României(BNR) va pune în circulație o bancnotă de 20 de lei care va avea pe una dintre fețe portretul Ecaterinei Teodoroiu. Într-un comunicat BNR se arată că alegerea imaginii eroinei căzute în luptă în timpul Primului Război Mondial are o dublă semnificație. Banca susține preocupările pentru consolidarea egalității de gen și marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând, astfel, imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire.
„Promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes public legitim – de promovare a personalităților feminine – ce a găsit o largă susținere în societatea românească”, notează Banca Națională într-un comunicat de presă.
Anul precedent, BNR a lansat o bancnotă aniversară de colecție în cinstea împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, cu portretul Reginei Maria.
Născută Cătălina Vasile Toderoiu, la 14 ianuarie 1894, în Vădeni, astăzi cartier din Târgu-Jiu, a fost o cercetașă și participantă la Primul Război Mondial. A murit la finalul bătăliei de la Mărășești, luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române. Ecaterina a plecat la București pentru a deveni învățătoare. În Capitală a contribuit la înființarea primelor organizații de cercetași din țara ei. După intrarea României în Primul Război Mondial, a fost asistentă medicală pe frontul din regiunea natală. Mai apoi, împinsă de dorința de a-i răzbuna pe toți cei patru frați ai săi care muriseră în lupte, a cerut să fie transferată la o unitate de combatanți. A fost luată prizonieră, a reușit să evadeze și a fost rănită de două ori. În unitatea spitalicească, a fost decorată de casa regală și avansată la gradul de sublocotenent. Din postura menționată a participat la bătălia de la Mărășești, luptă care i-a adus sfârșitul.