Ecaterina Teodoroiu, prima femeie de pe bancnotele românești

Ecaterina Teodoroiu, prima femeie de pe bancnotele românești
Ecaterina Teodoroiu, prima femeie de pe bancnotele românești

BNR va lansa în circulație bancnota de 20 de lei, pe care va apărea Ecaterina Teodoroiu, prima femeie de pe ”hărtiile” românești.

Ecaterina Teodoroiu, prima femeie de pe bancnotele românești

În 2020, Banca Națională a României(BNR) va pune în circulație o bancnotă de 20 de lei care va avea pe una dintre fețe portretul Ecaterinei Teodoroiu. Într-un comunicat BNR se arată că alegerea imaginii eroinei căzute în luptă în timpul Primului Război Mondial are o dublă semnificație. Banca susține preocupările pentru consolidarea egalității de gen și marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând, astfel, imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire.

Ecaterina Teodoroiu, prima femeie de pe bancnotele românești
Sursa foto: captură film Ecaterina Teodoroiu

„Promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes public legitim – de promovare a personalităților feminine – ce a găsit o largă susținere în societatea românească”, notează Banca Națională într-un comunicat de presă.

Anul precedent, BNR a lansat o bancnotă aniversară de colecție în cinstea împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, cu portretul Reginei Maria.

Ecaterina Teodoroiu

Născută Cătălina Vasile Toderoiu, la 14 ianuarie 1894, în Vădeni, astăzi cartier din Târgu-Jiu, a fost o cercetașă și participantă la Primul Război Mondial. A murit la finalul bătăliei de la Mărășești, luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române. Ecaterina a plecat la București pentru a deveni învățătoare. În Capitală a contribuit la înființarea primelor organizații de cercetași din țara ei. După intrarea României în Primul Război Mondial, a fost asistentă medicală pe frontul din regiunea natală. Mai apoi, împinsă de dorința de a-i răzbuna pe toți cei patru frați ai săi care muriseră în lupte, a cerut să fie transferată la o unitate de combatanți. A fost luată prizonieră, a reușit să evadeze și a fost rănită de două ori. În unitatea spitalicească, a fost decorată de casa regală și avansată la gradul de sublocotenent. Din postura menționată a participat la bătălia de la Mărășești, luptă care i-a adus sfârșitul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI