Pe banii românești au fost imprimate de-a lungul timpului imaginile unor bărbați care au făcut lucruri mărețe pentru țară, însă niciodată femei. De ce nu sunt femei pe bancnotele românești? Este întrebarea pe care mulți și-au pus-o, în condițiile în care România a avut personalități feminine care au strălucit la nivel mondial.
România nu a avut niciodată chipul unei femei imprimat pe o bancnotă, deși țara noastră a avut personalități feminine cu care să se laude. A fost Regina Maria, care a urmărit constant întărirea legăturii cu Marea Britanie și s-a opus intrării României în Primul Război Mondial de partea Puterilor Centrale. În timpul războiului a mers în tranșee printre combatanți și le-a ridicat moralul soldaților. În plus, a activat ca soră de caritate în spitalele militare și a fost numită „mama răniților”, iar Marea Unire s-a realizat în timpul domniei lui Ferdinand, soțul ei. Chipul ei a apărut, alături de cel al regelui Ferdinand, pe o bancnotă de colecție de 100 de lei lansată de BNR în an centenar, în ediție limitată.
Ecaterina Teodoroiu ar fi meritat și ea să apară pe o bancnotă românească. După intrarea României în Primul Război Mondial, a activat ca asistentă medicală pe frontul din regiunea ei natală și ulterior a cerut să fie transferată la o unitate de combatanți. A fost luată prizonieră, a evadat și a fost rănită de două ori, iar în spital a fost decorată de casa regală și avansată la gradul de sublocotenent. A participat la bătălia de la Mărășești, unde a murit. După război, a fost celebrată ca eroină națională. BNR a anunțat că imaginea ei va apărea pe bancnotele de 20 de lei de la 1 ianuarie 2020. Cam târziu pentru o eroină națională.
Nu poate fi omisă Sofia Nădejde (1856 – 1946), publicistă, prozatoare și autoare dramatică română. Orientarea sa politică a fost una marxistă, fiind membră a Partidului Social Democrat al Muncitorilor din România. A fost totodată și o susținătoare a feminismului și a dovedit falsitatea tezei lui Titu Maiorescu, cel care susținea că posibilitățile intelectuale ale femeii sunt mai mici decât ale bărbatului.
Dacă ne gândim la personalitățile sportive, avem și aici canditate serioase. Spre exemplu Nadia Comăneci, prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică. Nici Simona Halep nu poate fi omisă, după ce sportiva a reușit să câștige 2 turnee de Grand Slam până la vârsta de 26 de ani.
Motivele pentru care femeile nu au apărut până acum pe bancnotele românești sunt lesne de înțeles, mai ales dacă aruncăm un ochi pe teza lui Titu Maiorescu, demontată de Sofia Nădejde. Bărbații cu funcții de conducere nu au dorit ca femeile să fie ridicate pe același piedestal simbolic cu ei. Misoginismul românesc va primi o mare palmă pe 1 ianuarie 2020, când Banca Națională a României va emite prima bancnotă care va avea imprimat chipul unei personalități feminine, Ecaterina Teodoroiu.