Se dau câte 300 lei de Paște. Toţi românii pot primi banii direct de la angajator
Deși România este apăsată de taxe și impozite, există totuși anumite facilități specificate în Codul fiscal, care elimină impozitarea anumitor sume. Cu alte cuvinte, în aceste zile se dau câte 300 lei de Paște, direct de la angajator, fără a intra sub incidența unei impozitări, cum este cazul salariilor sau a pensiilor. Concluzia este că toţi românii pot primi banii direct de la angajator. Citește mai departe pentru a afla mai multe detalii.
Practica bonusurilor în bani de sărbătorile de Paște
Părinții noștri, pe vremea de tristă amintire, în apropierea sărbătorilor, fie Ziua de Paște, sau Moș Gerilă (cum era cunoscut pe-atunci), nu știau de teremenul de bonusuri, singurul, dacă am putea spune așa, era al 13-lea salariu, bani pe care angajații statului îi primeau la final de an, de obicei după Crăciun.
Dar, odată cu schimbarea sistemului dictatorial cu unul așa-zis democratic, angajatorii, de la stat sau dun privat, au început să acorde angajaților, indiferent de randamentul personal, aceste bonusuri în bani, sau deja împământenitul coș de paște, constând într-un număr limitat de produse alimentare de bază.
Angajații vor până la 25% în bonusuri de paște
În toți acești ani ai exercițiului democratic românesc, în anumite cazuri sumele acordate ca bonusuri s-au mărit, sau în alte cazuri, au fost preschimbate în tichete valorice, acele vouchere cu care fiecare angajat putea să-și achiziționeze anumite produse în limita sumelor de pe aceste tichete.
Partea interesantă este că, cel puțin în ultimii ani, pretențiile angajaților români, în ceea ce privesc aceste sume, au crescut, iar conform platformei de recrutare bestJobs, mulți speră la bonusuri de până la 25% din salariul încasat lunar:
„Sărbătorile de Paște pun presiune financiară pe bugetul angajaților români, care declară că prima de vacanță ar fi de un real ajutor (47%) sau chiar esențială (29%) pentru cumpărăturile de Paște.
Cu toate acestea, doar 45 la sută dintre angajați speră să primească un salariu în plus cu ocazia Paștelui, cu 10 la sută mai puțin decât anul trecut.
(…) 26 la sută dintre respondenții optimiști estimează că vor primi între 200 și 400 de lei, iar 16 la sută speră la o primă mai mare de 400 de lei.”, se arată în sondajul bestJobs.
Dar, parte din aceste sume pe care le primeau sub forma de bonusuri erau impozitate, precum și valorile de pe tichetele valorice. Cu toate astea, mai nou, în Codul fiscal există anumite reglementări, regăsite în cel puține cinci articole anumite scutiri de impozite pentru o sumă fixă, de 300 de lei.
Vezi și: Cine sunt angajaţii care primesc mai multe zile libere în 2023. Schimbări importante în Codul Muncii
Deci, se dau câte 300 de lei de Paște, dar neimpozabili. Citește mai depate, și află cum se poate face acest lucru. Este important atât pentru angajat, cât și pentru angajator.
Se dau câte 300 lei de Paște, neimpozabili de stat
În acest an, după cum bine se știe, minivacanța de Paște va fi între 14 și 17 aprilie, iar parte din angajați vor avea liber, sau cei care nu vor avea cum să-și ia liber, vor putea să recupereze liberele neluate, fie prin sume compensatorii, fie prin acordarea în termen de 30 de zile a altor zile libere.
Dar, să revenim la subiectul de față, și iată cum se pot face aceste scutiri de imozite, conform Codului fiscal.
Avocatnet.ro explică faptul că, prin prevederile regăsite în articolele 25, 76, 142, 157 și 220^4 din Codul fiscal, se vorbește de venituri neimpozabile, iar specificarea clară este referitoare la cadourile în bani și, sau, în natură, mai nou, inclusiv acele tichete cadou cu valoare fixă, care pot fi acordate angajaților de Paște. În acest caz, Codul fiscal precizează și care este suma care poate fi scutită de impozit, și anume acești 300 de lei.
Aceeași publicație mai face specificarea că, atunci când vorbim de cadourile de Paște, veniturile care sunt încasate de angajați sunt neincluse în baza lunară de calcul a contribuțiilor, cele legate de pensii, sănătate și muncă, dar, mai spune Avocatnet, numai în condițiile în care aceste venituri sunt incluse în articolele menționate anterior din Codul fiscal.
Ce este peste limită se impotizează
Dacă suma acordată de angajator unui angajat, fie ea și sub forma menționată anterior, este peste baremul de 300 de lei, atunci va întra sub incidența de calcul a cotelor de impozitare, după cum urmează:
- impozit pe venit – cotă de 10%,
- contribuții sociale pentru pensii – cotă de 25%,
- sănătate – cotă de 10%,
- muncă – cotă de 2,25%.
Tot în Codul fiscal se mai face precizarea, și aici are legătură cu angajatorul, „impozitului pe profit, cheltuielile cu cadouri în bani sau în natură, inclusiv cu tichete cadou, oferite salariaților și copiilor minori ai acestora sunt deductibile în limita cotei de 5%, ce se aplică asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.”, mai precizează Avocatnet.ro.