În plină pandemie, poate cu bună știință, poate din lipsă de profesionalism, atenția românului este îndreptată spre scandaluri, traseism politic, dar nu spre lucrurile esențiale care se modifică peste noapte și care nu fac altceva decât să destabilizeze o economie și-așa pe butuci.
Zilele acestea, în Camera Deputaților, a fost mare forfotă, dar pe mutește, aprobându-se în plen un nou proiect ce modifică Codul Fiscal. Noul proiect inițiat de cinci deputați PSD, împreună cu deputați din partea PMP și UDMR propunea modificarea Codului Fiscal în ceea ce privește piața de combustibili din România.
Mai exact, sub pretextul combaterii evaziunii fiscale, proiectul depus de deputații PSD, PMP și UDMR s-a reușit să se elimine micile afaceri care preiau carburant din depozitele marilor jucători și apoi le distribuie către benzinării indepedente, către agricultori, prin noua modificare.
Proiectul de modificare a Codului Fiscal, fără prea mare tam-tam, a fost adoptat în data de 2 septembrie în Camera Deputaților cu 144 de voturi pentru, 37 voturi contra și 67 de abțineri.
Inițiatorii proiectului justifică noul amendament, spunând că:
”Pentru a asigura transparentizarea şi predictibilitatea activităţii de tranzacţionare a produselor energetice şi pentru a eficientiza activitatea de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale în domeniu, necesare pentru sporirea securităţii energetice a ţării, se impune modificarea legislaţiei specifice în materie, în sensul creării unui cadru cu reglementări clare şi specifice, în domeniul circulaţiei şi comercializării produselor energetice.
Prin modificările legislative propuse se urmăreşte crearea unui cadru legal prin care circuitul tranzacţional al produselor energetice de la locurile de depozitare ale acestora până la consumatorul final, să fie cât mai transparent, astfel încât piaţa produselor energetice să fie accesibilă tuturor operatorilor economici oneşti, iar organele cu atribuţii de control să poată verifica în orice moment provenienţa şi modul de valorificare a acestor produsele. Astfel se urmăreşte protejarea agenţilor econom1c1 care au un comportament fiscal corect şi crearea unui mediu concurenţial real care să permită existenţa pe piaţă a unor produse similare din punct de vedere calitativ, între care să nu existe diferenţe semnificative de preţ, determinate de interpunerea pe lanţul de tranzacţionare a unor agenţi economici cu comportament fiscal inadecvat care se sustrag de la plata obligaţiilor fiscale la bugetul de stat.” (adresa de justificare a propunerii legislative)
Dacă ar fi să analizăm, la prima mână, fără să ne gândim la implicațiile dezastruoase pe care le are, am putea spune că intenția este bună. Dar, la o analiză amănunțită, precum cea făcută de ”Business Club”, de la Digi24, descoperim că nu se dorește altceva, decât eliminarea firmelor mici care preiau carburant din depozitele marilor jucători și apoi le distribuie către benzinării indepedente.
Ba mai mult, prin noua modificare se cere, imperativ, ca toți jucătorii de pe piață să dețină un anumit gen de spații de depozitare, ceea ce, din păcate, nu există. Asta înseamnă, de fapt, că un mic jucător de pe piață va trebui să facă investiții masive în noi spații de depozitare, conform criteriilor impuse prin noul amendament la Codul Fiscal, rezultatul fiind dispariția multora dintre aceștia, din lipsa de fonduri necesare pentru astfel de investiții.
Proiectul, inițiat de celebrul Florin Iordache, a mai avut o tentativă de aprobare în Senat, în data de 19 mai a.c, Senatul respingând proiectul de lege, de altfel deputații au primit și din partea Guvernului o adresă prin care specificau clar că nu sunt de acord cu amendamentul propus de deputați, printr-o adresă trimisă încă din data de 8 iulie 2020:
”Având ‘in vedere că alin. (3) al art.435 din Legea nr.227/2015 prevede că ‘inregistrarea operatorilor economici care distribuie angro anumite produse energetice se efectuează potrivit prevederilor stabilite prin ordin al președintelui ANAF, considerăm că nu este necesară includerea anumitor condiţii la nivel de lege. Astfel, apreciem că introducerea obligaţiei de a deţine spaţii de depozitare corespunzătoare pentru toţi operatorii economici care urmează să distribuie și să comercializeze angro produse energetice prin Legea nr.227/2015 limitează cadrul de reglementare al ordinului președintelui ANAF.”, se spune în adresa Guvernului.