12 apr. 2022 | 14:58

Se dau bani de la Stat în 2022. Cine va primi câte 456 de euro anual, timp de 20 de ani

Știri generale
Se dau bani de la Stat în 2022. Cine va primi câte 456 de euro anual, timp de 20 de ani
Sumele alocate pot ajunge la 456 de euro

De-a lungul anilor pădurile României au ajuns să fie tăiate ilegal. Cu toate astea, România încă are cea mai mare suprafață de păduri virgine. Acestea adăpostesc un număr mare de specii de animale și plante. Tăierile ilegale, însă, au dus la o depreciere a fondului forestier. Ministerul Mediului, în ultimii doi ani, a încercat stoparea acestu flagel. Fie prin modificarea legislației, creșterea amenzilor, sau proiecte de reîmpădurire, toate s-au mișcat extrem de încet. În acest an, spune ministerul, se preconizează alocarea unor fonduri consistente pentru procesul de reîmpădurire în România, dar în anumite condiții.

Pădurile României și mafia lemnului, o luptă surdă

Imediat după Revoluția din 1989, afacerile cu lemn au înflorit, unele legale, altele mai puțin legale. Toate aceste afaceri nu au făcut altceva decât să disrugă biodiversitatea din pădurile României. Paradoxal, s-a tăiat masiv în toți acești 30 de ani.

Cu tote astea, România încă are cea mai mare suprafață de păduri virgine din toată Europa. Să ne bucurăm, să ne întristăm, având în vedere acțiunile statului român, sau mai bine zis lipsa acestora de a contracara tăierile ilegale?

Mafia lemnului a înflorit în toți acești ani, fie cu sau fără acordul autorităților în măsură. Odată cu intrarea în UE, România a trebuit să adere la mai multe proiecte de mediu, menite să mențină sau să creeze noi medii de biodiversitate, care într-un final ar ajuta la scăderea gradului de poluare. Proiecte, au fost, și vor mai fi, dar România a avut aproape de zero atrageri de fonduri pe acest segment.

Toți cei care s-au perindat în fotoliul ministerial la Ministerul Mediului au promis și propus tot felul de inițiative publice. Unele dintre ele au venit și din partea ONG-urilor de mediu, dar nici măcar nu au fost luate în seamă.

Dacă ar fi să gestionăm toate inițiativele private de consevare al pădurilor din România, active, am avea surprize să constatăm că nu prea există, sau sunt extrem de puține.

Bani pentru pădurile României

În ultimii doi ani, actualul ministru, Tanczos Barna a anunțat proiecte menite să treacă la împădurirea unor zone și, bineînțeles protejarea celor existente. Așa se face că, recent, au fost anunțate noi programe subvenționate de stat pentru finanțarea a noi procese de împădurire.

Conform proiectului fermierii români care vor dori să planteze noi pomi primesc bani. Sumele alocate pentru un hectar pot ajunge la 456 de euro. Proiectul are un termen de finalizare și o țintă de 23.000 de hectare până în 2023.

„Să remarcăm şi o veste mai bună, mai ales pentru fermierii care deţin terenuri prea puţin productive sau chiar total nefavorabile agriculturii. Acum apare o posibilitate de a câştiga bani şi de pe aceste terenuri, chiar dacă nu imediat.

Şi asta pentru că proprietarii care îşi transformă terenurile în păduri vor primi 456 euro/ hectar în fiecare an, timp de 20 de ani. Nu pare mult, mai ales că la început există cheltuieli destul de mari cu împădurirea, dar măcar în perspectivă terenurile devin productive.”, spun reprezentanții Asociaţiei Fermierilor din România.

„Păduri asumate deja de noi prin PNRR”

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, este cel care a anunțat acest nou proiect, despre care relata recent că:

„Noul cadru creat permite înființarea primelor noi păduri din România pe o suprafață de 56.700 de ha. Acestea sunt păduri asumate deja de noi prin PNRR și pentru care avem la dispoziție 730 de milioane de euro. Acești bani pot ajunge atât la proprietarii de stat, cât și la cei privați pentru noi suprafețe de pădure create, inclusiv păduri urbane.

Avem o șansă pe care nu ne permitem să o ratăm: mai multe păduri în țara noastră, reconstrucția ecologică prin împădurire a terenurilor puternic afectate de multiple procese de degradare, creșterea cantității de carbon stocate, dar și reducerea gazelor cu efect de seră.”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Punctele acceptate prin proiect

Conform proiectului, sunt stabilite și tipurile de lucrări acceptate pentru reîmpădurire, după cum urmează:

  • împădurirea terenurilor agricole din categoriile de folosinţă teren arabil;
  • pajişti permanente şi culturi permanente;
  • împădurirea terenurilor agricole degradate devenite inapte pentru agricultură, dar care pot fi puse în valoare prin plantarea acestora;
  • împădurirea terenurilor situate în fondul forestier naţional, cu o suprafaţă de cel puţin 0,5 ha, care anterior manifestării incendiilor forestiere, a fenomenelor meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamităţi naturale, a infestărilor cu organisme dăunătoare sau a evenimentelor catastrofale au fost acoperite cu pădure şi care necesită o refacere a potenţialului forestier prin împădurire;

 

Pentru moment proiectul este în stadiul de discuții, scenarii de fezabilitate și alocarea surselor de finanțare. Sursele de finanțare ar veni, în mare parte, din partea statului prin PNRR, așa cum anunța ministrul Barna. Rămâne de văzut când va începe efectiv acest proces.

Parteneri
Se schimbă regulile de călătorie în Marea Britanie. Cum vei intra de anul acesta în Anglia
Redactia.ro
Georgică Cornu o dă în judecată pe Marina Almășan, la început de an! Câți bani îi cere fostei iubite? Fiica afaceristului a dat-o si ea în judecată! Replica furibundă Marinei Almășan!
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Wow, asta da veste surpriză de început de an! După divorțul răsunător de îndrăgita artistă, acum și-a oficializat relația cu noua iubită! Uluitor cine i-a luat locul cântăreței
Unica.ro
Ce poți face cu mâncarea rămasă de la sărbători
EVZ.ro
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții
Spynews
Decizia luată de Călin Georgescu. Anunț despre reluarea turului 2 al prezidențialelor
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Mediaflux
Marian Drăgulescu se căsătorește! Fostul sportiv a anunțat data la care va avea loc marele eveniment 
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Motivul pentru care Cuza de la Noaptea Târziu a refuzat să își viziteze părinții timp de 2 ani. Ce s-a întâmplat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro