Profesorii ar putea primi din partea statului un stimulent de 2000 de lei. Senatorii discută la această oră introducerea unui stimulent de 2.000 de lei pentru profesori, chiar dacă Ludovic Orban a anunțat că nu sunt bani pentru ajutorarea profesorilor.
Senatorii iau în discuție, luni după amiază, acordarea unui stimulent financiar în valoare de 2000 de lei pentru profesori, chiar dacă premierul avertizase că nu există bani pentru așa ceva.
Prim-ministrul Ludovic Orban a spus că nu sunt bani pentru astfel de stimulente salariale şi ţara riscă să intre în incapacitate de plată. Senatorii plănuiesc însă să voteze în procedură de urgenţă amendamentul.
La această oră senatorii din comisia de Muncă, comisia raportoare pe acest proiect de lege depus de social-democrați, îl iau în discuție pentru a îi da un raport în procedura de urgență, astfel ca până la ora la care începe plenul, acest proiect să fie discutat și să primească un raport din partea senatorilor specialiști, urmând ca apoi să fie votat pentru a pleca către Camera Deputaților, tot în procedură de urgență. Până la sfârșitul săptămânii, proiectul ar putea ajunge la președintele Klaus Iohannis pentru a fi promulgat.
De asemenea, este un poriect de lege care presupune abordarea unor stimulente de risc pentru cadrele didactice, atât pentru profesori cât și pentru pesoanlul auxiliar din învățământ. Profesorii și învățătorii ar urma să primească 2.000 de lei pe lună pentru starea de alertă și starea de urgență în fiecare lună iar personalul auxiliar câte 1.500 de lei, bani care ar însemna un buget total de aproape 500 de milioane de lei.
Pe de altă parte, Partidul Social Democrat a anunțat că sursele de finanțare pentru acest proiect de lege ar putea fi fondurile europene pe care le primește România, sau chiar economiile.
De asemenea, profesorii ar fi trebuit să aibă salariile mărite de la 1 septembrie, dar Guvernul a amânat majorarea.
„Uitați-vă la datele prezentate de INS și la prognoza legată de creșterea economică, care este o scădere de 3,8%. Când îți scad veniturile, e ca într-o familie. Dacă îți scad veniturile și abia mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să îți bei banii la cârciumă.
Banii au fost prevăzuți în buget dar între timp avem o altă categorie de cheltuieli care sunt absolut necesare. Față de bugetul inițial în Sănătate a fost nevoie de o creștere de aproximativ 9 miliarde de lei pentru a face față provocărilor generate de epidemie”, a explicat premierul Ludovic Orban.