11 apr. 2023 | 12:47

Schimbări în piețele din România. Anunțul surprinzător, nimeni nu se aștepta la asta

Diverse
Schimbări în piețele din România. Anunțul surprinzător, nimeni nu se aștepta la asta
„Avem modele, Asociația Mondială a Piețelor din care facem parte.”

Era digitalizării îi prinde din urmă și pe vânzătorii din piețele din România. În aceste zile reprezentanții Asociației Administratorilor de Piețe din România anunță un amplu program de implementare a unor soluții de acest tip. Vorbim, așadar, de majore schimbări în piețele din România.

Asociația Administratorilor de Piețe din România anunță schimbări în piețele din România

Dacă până la acest moment vânzătorii din piețe au fost ocoliți de soluțiile digitale de plată, se pare că AAPR este decisă să facă schimbări în piețele din România.

Este vorba de un amplu program de modificări în toate piețele din România, numit „Piața agroalimentară – continuittate pentru comunitate”, care vorbește de implementarea unor sisteme digitale, atât pe bază de carduri, cât și pe baza unor coduri QR plasate pe toate tarabele vânzătorilor. De altfel, reprezentanții APPR, care-și doresc aceste schimbări, spun că au deja modelele de urmat:

„Avem modele, Asociația Mondială a Piețelor din care facem parte. Am descoperit că nu suntem singuri, unii spun că piețele dispar, dar nu este adevărat. (…) Am reușit să cunoaștem oameni și idei noi. Avem ideea noastră să susținem că avem soluția pentru ceea ce înseamnă depozitele zonale de legume și fructe.

Am reușit în acești 10 ani să fim o voce cunoscută la Guvernul României, prin vizitele pe care le-am avut la MADR, de asemenea în Parlamentul României, trebuie să fim prezenți.”, declară președintele AAPR.

Vezi și: Anunț important pentru toți românii. Ce se întâmplă cu piețele agroalimentare după ultimele restricții

Informațiile utile pe o nouă platformă digitală

În aceeași prezentare a proiectului, Teodor Birț, președintele Asociației Administrațiilor de Piețe din România, spune că se va deschide și o platformă digitală cu toate informațiile necesare celor care vor să închirieze spații în piețele agroalimentare din România.

AAPR mai spune că pe platformă informațiile vor fi actualizate în timp real, astfel cei care vor să închirieze spațiile să aibă toate informațiile la zi.

„În ultimii 3 ani am luat la pas bazinele legumicole, am vizitat plantații, culturi, solarii, am stat de vorbă cu factori de decizie din zonele respective pentru a identifica soluții ca produsul românesc să ajungă cât mai mult pe tarabă.

Nu mai putem să ne uităm la acel șablon apărut acum 20-30 de ani”, a declarat Teodor Birț, președintele Asociației Administrațiilor de Piețe din România, conform Agrointel.

Vezi și: Lovitură dură pentru comercianții din piețe. Când vor acapara supermarketurile toți clienții

Plata cu cardul și codul QR sunt marile schimbări în piețe

Așa cum spuneam implementarea plății cu cardul, eliminându-se astfel plata cash, devine o realitate imediată în mai toate piețele agroalimentare din România. Un alt aspect, prezentat de AAPR, este una din aceste schimbări în piețele din România, și anume introducerea codurilor QR, despre care Teodor Birț spune:

„Codul QR este o altă modalitate prin care încercăm să fim mult mai transparenți, este implementată metoda la piața din Alexandria și se va extinde și la celelalte piețe din țară.

Este vorba despre un cod care poate fi tastat de oricine pe telefon, iar în urma acestei tastări putem să avem în prima fază datele de identificare ale celui care este la masă, deci practic putem verifica dacă este producător și dacă produsele pe care le are pe masă corespund cu cele pentru care este producător.”

Deja proiectul pilot de implemetare a codurilor QR, conform președintelui AAPR, funcționează în piețele din Alexandria și Tulcea, urmând ca în perioada următoare piețele din Sibiu să fie următoarele locații care să beneficieze de acest proiect. Referitor la baza de date, AAPR spun că aceasta le aparține, conform legislației în vigoare care obligă instituția la acest demers, privind identificarea producătorilor care-și vând produsele în aceste piețe.