Schimbarea importantă care apare la școala de șoferi în 2022. Ce vehicule pot fi folosite

Schimbarea importantă care apare la școala de șoferi în 2022. Ce vehicule pot fi folosite

Anul 2022 vine cu câteva modificări referitoare la obligațiile pe care le au școlile de șoferi în ceea ce privește mașinile destinate elevilor. Noul ordin a fost oficializat miercuri, 26 ianuarie. Iată noutățile pe care trebuie să le știe atât instructorii, cât și viitorii șoferi. Începând se anul acesta se renunță la obligativitatea de a utiliza o anumită categorie de autovehicule.

Schimbare școala de șoferi 2022

Ordinul MTI nr. 44/2022, apărut miercuri, 26 ianuarie, în Monitorul Oficial nr. 76, introduce anumite modificări cu privire la obligațiile pe care le au școlile de șoferi atunci când vine vorba despre mașinile pe care învață să le conducă elevii.

Concret, noul oridin schimbă condițiile tehnice care trebuie îndeplinite de „vehiculele destinate instruirii practice în conducerea auto, în vederea obţinerii permisului de conducere“. Este vorba despre eliminare obligativității de a folosi unele camioane dotate cu cutie manuală, indiferent că mașinile fac parte din categoria C sau CE, adică cu remorcă sau fără.

Mai în detaliu, Ordinul MTI nr. 44/2022 prevede eliminarea obligativității dotării vehiculelor cu sistem de transmisie care presupune o selecţie manuală a vitezelor în cazul mașinilor din categoria CE, adică a camioanelor cu remorcă.

Citește și: Avertisment pentru șoferii români. Ce vor păți conducătorii cu permisul suspendat, două probe noi la școală

Ce vehicule pot fi folosite

Modificarea a venit tocmai acum întrucât, în septembrie 2021, atunci când s-a eliminat obligația (prin Ordinul MT 1.123/2021), în cazul mașinilor din categoria C (camioane), categoria CE (camioane cu remorcă) a fost omisă.

Prin urmare, odată cu oficializarea noului ordin de ministru, școlile de șoferi nu mai au obligația de a folosi exclusiv camioane cu cutie manuală, fie că au sau nu remorcă.

„În cuprinsul textului de modificare (Ordinul MT nr. 1.123/2021 – n. red.), referința s-a făcut doar la vehicule din categoria C, nefiind cuprinse și vehiculele din categoria CE, care sunt similare prin construcție cu cele din categoria C și pentru care, potrivit vechilor norme, era, de asemenea, stabilită obligativitatea de a fi echipate cu un sistem de transmisie care presupune o selecţie manuală a vitezelor“, se arată în nota de fundamentare ce a însoțit ordinul în faza de proiect.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI