Ce mașini pot conduce tinerii de 16 ani, de fapt. Cum obțin permisul auto necesar

Pentru tinerii din România care vor să conducă un autovehicul, deși nu au împlinit încă 18 ani, pot opta pentru un permis de conducere categoria AM, A1 sau B1. Asta în condițiile în care au vârsta de 16 ani.

Ce mașini pot conduce tinerii de 16 ani

Ce mașini pot conduce tinerii de 16 ani. Aceștia se pot înscrie la o școală de șoferi care are vehicule pentru categoriile permise de lege. Tinerii de 16 ani pot avea permis pentru mopede (categoria AM), motociclete ușoare (categoria A1 / permis scuter 16 ani) sau cvadricicluri (categoria B1 – permis auto la 16 ani). Aceste modele sunt echipate cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depaşeşte 50 cm3.

Conform evmarket.ro, vârsta minimă de la care se poate începe școala pentru categoria B1 este de 15 ani și 9 luni iar când se împlinește vârsta de 16 ani se poate susține examenul la Poliție. Iată care sunt condițiile de înscriere la școala de șoferi 16 ani și ce acte sunt necesare:

  • orice cursant trebuie să fie apt din punct de vedere psihologic și medical
  • cursantul trebuie să nu fi fost condamnat pentru infracțiunile prevăzute la Art.24 din O.U.G. 195/2002
  • buletin de identitate / carte de identitate
  • cerere tip gratuită de la sediul școlii
  • aviz psihologic valabil 6 luni conform art. 5 din norme
  • certificat de cazier judiciar cu mențiunea „examen auto” valabil 6 luni (se poate obține de la orice secție de poliție cu birou de cazier judiciar, pe loc și fără costuri)
  • copie după buletin de identitate / Carte de Identitate
  • fisă de școlarizare realizată la sediul şcolii
  • taxă permis 89 LEI ( se achită la Poșta Română, BCR, ghișeu online)
  • fișă medicală auto valabilă 1 an

Prețurile pentru această școală sunt în jur de 2.000 de lei și includ pregătirea teoretică (legislație) și pregătire practică. De regulă, cursanții beneficiază de două ore de conducere în poligon.

Ce mașini pot conduce tinerii de 16 ani: categoria B1

Categoria B1 înseamnă cvadricicluri a căror masă proprie nu depășește 400 kg ( 550 kg pentru vehiculele destinate transprtului de mărfuri ) neincluzand masa bateriilor în cazul vehiculelor electrice și care sunt echipate cu un motor cu ardere internă a cărui putere netă maximă nu depășește 15 kw ( 20 CP ) sau cu motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 15 kw

Vitezele maxime admise sunt de 90 km/h pe autostrăzi, 80 km/h pe drumurile expres sau pe cele naționale europene (E) și 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri.

Ce mașini pot conduce tinerii de 16 ani: categoria AM

La categoria AM sunt incluse vehiculele, cu două sau trei roţi, a căror viteză maximă este între 25 km/h și 45 km/h. Aceste modele sunt echipate cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depaşeşte 50 cm3.

Ce mașini pot conduce tinerii de 16 ani: categoria A1

Această categorie este destinată motocicletelor cu cilindree de maximum 125 cm3, cu puterea maximă de 11 Kw, raport putere/greutate de maxim 0,1 Kw/kg și triciclurile cu motor cu puterea maximă de 15 Kw.