Sărbătoare mare azi, 20 mai. Sfinții prăznuiți în calendarul ortodox. Astăzi, multe doamne și domnișoare își serbează onomastica. Iată cui trebuie să îi spui „La mulți ani” cu această ocazie și tot ce trebuie să știi despre sfinții pe care Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește în această zi!
În calendarul creștin ortodox din data de 20 mai, Biserica Ortodoxă prăznuiește sfinții: Sfânta Lidia și Sfântul Mucenic Talaleu. Astfel, toate femeile care poartă numele „Lidia” sunt sărbătorite azi!
Sfânta Lidia este considerată ca fiind prima creștinată din Europana și chiar dacă nu s-a născut creștină, Sfânta Lidia din Filiapi a hotărât să îl urmeze pe Dumnezeu, după ce a ascultat o predică a Sfântului Pavel.
A cerut apoi să fie botezată în religia creștină, fapt care s-a și întâmplat. Sfânta Lidia a primit botezul chiar de la Sfântul apostol Pavel. Odată devenită creștină, Sfânta Lidia din Filiapi a propovăduit credința creștină și semenilor ei, iar în locuința acesteia s-a format și prima comunitate de creștini europeni.
Derivatele de la numele Lidia sunt: Ligia, Lidka, Lydie, Lidija, Lida sau Lide.
Tot astăzi, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește și pe Sfântul Talaleu. El a fost medic și îi trata pe cei bolnavi fără să ceară ceva la schimb. El nu și-a ascuns credința în divinitate, iar pentru asta a pătimit mult.
Doi torționari au hotărât să-l trimită și să-l chinuie, iar după un timp bărbații au orbit, prin urmare nu au mai reușit să își ducă planul la final. Sfântul Talaleu a murit în chinuri. Acestuia i-a fost tăiat capul, iar de-a lungul vieții a traversat prin momente extrem de dificile, ca urmare a credinței în Dumnezeu.
Mâine, 21 mai, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Împărați Constantin și Elena, fiind o sărbătoare de cruce roșie.
„Chipul Crucii Tale pe cer văzându-l și ca Pavel chemarea nu de la oameni luând, cel între împărați Apostolul Tău, Doamne, împarateasca cetate în mâinile Tale o a pus, pe care păzește-o totdeauna în pace, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, unule iubitorule de oameni.”
Constantin cel Mare este primul împărat roman creștin, fiind fiul împăratului Constantius Chlorus și al Elenei. În anul 313, el a dat un decret prin care să se oprească prigonirea creștinilor, iar astfel, creștinismul devine religie permisă în imperiu.