România a avut și are parte de multe vestigii istorice, care rezistă și astăzi. Printre vestigiile de patrimoniu se numără și Biserica Rotondă din Geoagiu, din județul Hunedoara. Biserica este considerată a fi cea mai veche biserică din România. A fost construită în secolul al XI-lea, în timpul domniei regelui László. În mod uimitor, structura medievală se află și astăzi în picioare. Este atât o comoară istorică, cât și arheologică. Inițial, biserica a fost catolică. Din secolul al XVII-lea, clădirea a aparținut Bisericii Reformate și este încă folosită de organizație pentru activități culturale. În afară de încărcătura istorică, tot aici, spun localnicii, au loc tot felul de fenomene ciudate, inexplicabile.
Biserica Rotondă stă și astăzi, la fel de semeață, ca în secolul al XI-lea, când a fost construită. Pentru drumețul pasionat de astfel de vestigii, locația va părea, parcă, din altă lume. Tot aici va găsi aproximativ 200 de morminte împrăștiate în jurul bisericii.
Au existat, de-a lungul anilor, săpături arheologice care au scos la iveală, de asemenea, monede cu imaginea regelui László, împrăștiate pe teren. Alte săpături au descoperit copii mici îngropați în interiorul bisericii.
Aceștia au fost probabil îngropați între zidurile bisericii deoarece se credea că sunt puri. La sfârșitul celei de-a doua cruciade, membrii Cavalerilor Templieri s-au oprit în această biserică și și-au lăsat urmele.
În apropiere de Bierica Rotondă, turiștii mai pot vizita Castelul Corvin și Râpa Roșie, aflate la 30 km, și Cetatea Sarmizegetusa Regia, situaă la 34 km de biserică.
Pe un clopot sunt gravate mai multe cruci, precum și două chei papale. Vizita lor a dat naștere, de asemenea, unei legende intrigante. Conform tradiției locale, o rază de soare va trece prin cele două ferestre rotunde și va ilumina un loc în care cavalerii au ascuns o comoară.
Zidurile bisericii au fost construite cu cărămizi de la Germisara, un vechi fort roman de lângă Geoagiu. Ca materiale de construcție au fost folosite și câteva pietre din râu.
Ghizii turistici, cu vaste cunoștințe despre istoria din aceste locuri, și cele legate de Biserica Rotodnă, le alimentează curiozitate turiștilor vorbind despre Cavalerii Templieri și fenomenul ciudat, alimentat de legenda comorii ascunse de aceștia între zidurile bisericii.
„Soarele răsare de la est, iar când ajunge în poziţia de apus, un fascicul de lumină solară intră pe geamul de mici dimensiuni din partea vestică şi iese pe cel din est.
Undeva în zona altarului, pe latura sudică, avea să scoată la suprafaţă 27 de morminte de prunci nou-născuţi, care nu apucaseră să primească taina botezului.”, a explicat Claudiu Şimonati, ghid turistic, în exclusivitate pentru Antena 3.
Până nu de mult se credea despre Biserica Rotondă că ar fi, de fapt, construită în secolul al XIV-lea, dar cercetările aprofundate au datat construcția, așa cum spuneam, ca fiind din secolul al XI-lea.