Anul acesta, Sfinții Împărați Constantin și Elena se sărbătoresc pe data de 21 mai, într-o zi de sâmbătă. În calendarul creștin ortodox, această sărbătoare este marcată cu cruce roșie.
În anul 272 s-a născut Constantin, în cetatea Naissus din provincia romană Moesia Superior. După moartea tatălui său, Sfântul Constantin cel Mare a fost proclamat de armata romană „august” al imperiului. Tatăl său, Constanțiu Chlor, avea titlul de „caesar”.
Conform istoriei, conducerea imperiului era împărțită între doi „augustus” și doi „caesari”, iar Constantin a devenit Împărat al Imperiului Roman. Pe de cealaltă parte, mama sa, Împărăteasa Elena, a fost proclamată drept „augusta”, de către fiul său. Aceasta era cea mai importantă titulatură pe care o femeie o putea primi.
Împărăteasa Elena este cunoscută pentru expediția sa din Ierusalim, care a avut loc în anul 325. Acolo, conform legendei, după mai multe săpături ar fi găsit rămășitele Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul.
Aceasta a fost adusă în Constantinopol, acolo unde a fost prezentată Episcopului Macarie pe data de 14 septembrie, atunci când se prăznuiește Înălțarea Sfintei Cruci. Împărăteasa Elena este cunoscută ca fiind ocrotitoarea arheologilor, datorită săpăturilor efectuate pentru a descoperi crucea.
Împăratul Constantin, fiul ei, este cunoscut pentru Edictul de la Milano, care a avut loc în anul 313. Edictul de la Milano reprezintă actul prin care creștinismul a devenit „religio licita”, ceea ce înseamnă religie permisă.
Există o serie de obiceiuri și superstiții în această zi care fac referire la vara ce urmează. Se spune că agricultorii nu lucrează în această zi, pentru a evita pagubele aduse holdelor de păsările cerului.
De asemenea, în unele zone ale țării, este ultima zi în care se mai poate semăna porumbul, ovăz și mei. Acest lucru se datorează faptului că, în popor, se spune că tot ce se seamănă după această zi se va usca.
Ziua de Sfântul Constantin și Elena este ziua în care păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor construi stânele și cine le va păzi pe timpul pășunatului. În această zi, femeile stropesc cu aghiasmă pentru a alunga duhurile rele și necurate.
De Sfântul Constantin și Elena, țăranii aprind un foc mare și stau în jurul lui, iar prin acesta trec oile pentru a fi ferite de rele cât timp vor sta la stână. Totodată, această sărbătoare mai este denumită și Constantin Graur sau Constantinul Puilor.