S-a vândut Enel România! În 2014 și 2019 apăreau informații despre intențiile italienilor de a-și vinde activele din România, dar demersul trebuia făcut doar cu aprobarea UE și a autorităților locale. În ianuarie 2023 se afla și numele viitorului proprietar, gigantul din Grecia, Public Power Corporation S.A. , care a încheiat tranzacția ieri, pe 25 octombrie 2023.
În urmă cu 18 ani Enel Italia intra pe piața românească de energie. Lucrurile au mers foarte bine pentru companie, ajungând la o capacitate instalată de 534 MW în parcuri eoliene și centrale solare, care alimentează 2,9 milioane de clienți.
Citește și: Mesaj pentru clienții Enel, după ce compania și-a anunțat plecarea: „Nu este o tragedie în sine”
Operațiunile sale includeau trei companii, Enel România, Enel Green Power România și Enel X. Compania energetică italiană a anunțat vânzarea activelor din România în 2014, dar a decis să amâne această mișcare.
Informații despre intenția de a vinde toate activele au revenit în ianuarie a.c., când dosarul a fost verificat de către UE, și de autoritățile române. Au mai apărut și alți ofertanți, printre care și gigantul din Grecia, Public Power Corporation S.A.
După verificările făcute de autoritățile europene și locale de reglementare, s-a trecut la semnarea acordului, iar PPC a devenit principalul candidat la achiziția companiei.
Acordul de tranzacționare a activelor de la Enel România către gigantul din Grecia era semnat în martie a.c., deși la jumătatea lunii august, Hidroelectrica a dezvăluit că este interesată de activele Enel din România.
Vezi și: Este oficial, Comisia Europeană a aprobat tranzacția
Enel a semnat un acord de vânzare a întregii sale activități din România către Public Power Corp. pentru 1,26 miliarde de euro.
De asemenea, compania elenă de utilități preia o datorie de 300 de milioane de euro, în timp ce interesele minoritare sunt evaluate la 350 de milioane de euro.
În prima sa expansiune majoră în străinătate, Public Power Corp. (PPC) achiziționează operațiunile companiei italiene Enel, după o negociere îndelungată, acceptând să plătească 1,26 miliarde de euro, echivalentul unei valori de întreprindere de 1,9 miliarde de euro.
Enel a explicat că tranzacția include 300 de milioane de euro pentru ajustări ale valorii ferme și 350 de milioane de euro pentru dobânzi minoritare, pe o bază rotunjită.
Încheierea tranzacției a avut loc ieri, pe 25 octombrie, compania emițând și un comunicat pe această temă:
”Compania a finalizat vânzarea participațiilor deținute de Grupul Enel în România către PPC pentru o sumă totală de aproximativ 1.240 de milioane de euro, echivalentă cu o valoare de întreprindere de aproximativ 1.900 de milioane de euro (pe o bază de 100%).
Tranzacția este în concordanță cu prioritățile strategice ale Grupului Enel, care prevăd repoziționarea pe șase țări de bază”, se arată în comunicatul emis de Enel.
Public Power Corporation S.A. este o compania elenă, controlată de guvern printr-o participație minoritară, unul dintre principalii producători și furnizori de energie electrică din Grecia, furnizând energie electrică la aproximativ 5,7 milioane de clienți finali.
Citește și: Gigantul va pleca din România! Informația i-a luat pe clienți prin surprindere, ce se va întâmpla
În plus, PPC deține o participație de 51% în Hellenic Electricity Distribution Network Operator S.A., care este singurul proprietar și operator al rețelei de distribuție a energiei electrice.
În ceea ce privește achiziția Enel România, Georgios Stassis, președinte și director general al PPC, declara:
”Această achiziție este pe deplin în concordanță cu ceea ce am prezentat în planul nostru strategic din noiembrie 2021, care presupunea expansiunea internațională în zona Europei de Sud-Est, iar activitățile Enel în România se potrivesc perfect în acest sens, atât din punct de vedere geografic, cât și al activității.
Aceasta este o șansă unică de a achiziționa o platformă integrată de utilități la o evaluare atractivă, punând PPC pe calea de a deveni un jucător de top în domeniul utilităților curate în zona Europei de Sud-Est.
Suntem încrezători că această evoluție semnificativă va impulsiona creșterea și va îmbunătăți competitivitatea PPC atât la nivel internațional, cât și la nivel național, în beneficiul clienților noștri și, în cele din urmă, va duce la crearea de valoare pentru toate părțile interesate.”
Timp de peste 70 de ani, PPC a fost în fruntea industriei energetice din Grecia și parte integrantă a procesului de electrificare a țării. PPC este listată la bursă, iar acțiunile sale sunt tranzacționate pe piața principală a Bursei din Atena, având o capitalizare de piață de aproximativ 3 miliarde de euro la 8 martie 2023.