Enel va pleca din România! Informația i-a luat pe clienți prin surprindere, ce se va întâmpla

Enel va pleca din România! Informația i-a luat pe clienți prin surprindere, ce se va întâmpla
Enel România și profiturile din 2022

În România, în acest moment, activează 17 companii în domeniul energetic. Printre giganții din piață, se află și Enel România. Într-o mutare care ar putea destabiliza piața, compania Enel va pleca din România. Cel puțin așa sună informațiile dintr-un document oficial.

Enel România și profiturile din 2022

Conform unui comunicat de presă, emis recent, Enel România anunța investiții de aproximativ 6 miliarde de euro doar în prina jumătate a acedstui an. Compania spune că investiția are o creștere de  22,4%. Fondurile erau investite pentru a accelera tranziția către energia regnerabilă.

În același raport, Enel România anunța un venit net de 1.693 milioane de euro. Cu un an înainte avea un venit net 1.778 milioane de euro în prima jumătate a anului. Asta reprezintă, de fapt, o scădere cu 4,8%, față de anul precedent.

Balanța datoriilor este și ea una extrem de mare, fiind vorba de 62.238 milioane de euro. În 2021 datoria era de 51.952 milioane de euro la sfârșitul anului, în 2022 crescând cu 19,8%.

„Prima jumătate a anului 2022 a fost caracterizată de un context geopolitic, energetic și economic nefavorabil, care, totuși, nu a afectat implementarea Planului nostru strategic prezentat în noiembrie 2021.

În această perioadă, ne-am mărit investițiile în surse regenerabile și în rețelele de distribuție; în același timp, politicile comerciale pe care le-am adoptat au protejat, pe de o parte, clienții noștri de volatilitatea din această perioadă și, pe de altă parte, ne-au consolidat obiectivele pe termen mediu și lung.

Poziția financiară a Grupului rămâne solidă și, având în vedere și persistența unui cadru general complex, datorită vizibilității asupra evoluției activității pentru a doua jumătate a anului, confirmăm orientarea pentru anul 2022 și politica noastră de dividende.”, a comentat Francesco Starace, CEO al Grupului Enel, conform raportului.

Gigantul a luat decizia de a pleca din România în 2023

Alberto De Paol, CFO-ul gigantului Enel, într-un alt raport, spune că se ia în calcul ieșirea companiei de pe piața românească.

Conform documentului, spune Antena 3 CNN, în strategiile repoziționării companiei Enel România în piață, apare anul 2023 ca an în care Enel va ieși de pie piața din Rusia, dar și de pe piața românească.

Documentul menționat mai face referire și la decizia de a ieși din Peru și Argentina, și repoziționarea investițiilor Enel în Australia și Grecia. Decizia surprinzătoare, este justificată în același document, prin maximizarea poziției integrate a companiei și concentrarea pe țările principale din portofoliu.

Momentul este cum nu se poate mai nepotrivit, în condițiile actuale, și mai ales, având în vedere că Enel este unul din cei mai importanți investitori în zona de energie verde. Creanțele pe care le-a anunțat Enel România că le vinde de se ridică la  21 de miliarde de euro, în datorii

Cu aproximativ 3 milioane de clienți, Enel este una din marile companii din piață. Decizia de a ieși de pe piața românească ar putea crea un precedent și haos. Mai ales în condițiile crizei energetice care nu se știe când se va finaliza.

Urmăriți Playtech.ro și pe