În ianuarie anul acesta, printr-o decizie surprinzătoare, gigantul italian Enel a anunțat oficial că se retrage din România. Enel este unul dintre cei mai mari investitori privați în energie, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de energie electrică, precum și în cel al producției de energie electrică din surse regenerabile, prezent pe piața internă din 2005. La doar câteva luni de la anunț, Comisia Europeană anunță că a aprobat tranzacția. Cu alte cuvinte, este oficial, Enel România se vinde.
Gigantul italian este una dintre cele mai mari companii din Europa, cu o capitalizare bursieră de 52 de miliarde de dolari, de zece ori mai mare decât cea a OMV Petrom. Informația conform căreia italienii luau decizia a luat prin surprindere pe toată lumea, iar explicația oficială a grupului italian pentru această decizie radicală se referă la faptul că piața românească nu mai oferă loc de creștere.
Datele financiare ale companiei din România ar putea fi însă un motiv puternic pentru această decizie. Enel deservește 3 milioane de clienți în România, iar aceasta este a doua plecare de pe piața de electricitate, prima fiind cea a grupului ceh CEZ, și se adaugă la șirul tot mai mare de companii mari care ies de pe piața energetică românească și nu numai.
Francesco Starace, directorul general al Enel, a explicat motivele pentru care Enel a decis să părăsească România până la sfârșitul anului 2023, spunând că nu din cauza cadrului legal și de reglementare, ci pentru că nu există prea mult spațiu de creștere în țara noastră în acest moment.
”Am ajuns – mai mult sau mai puțin – la o poziție pe segmentul de clienți și producție care nu mai oferă multe posibilități de creștere. Motivul pentru care plecăm nu este că nu ne place cadrul legal și de reglementare din România, care nu este nici mai bun, nici mai rău decât altele. Am văzut că toate guvernele europene au luat măsuri în contextul prețurilor ridicate la gaze în întreaga Europă. Nu cred că România a făcut mai bine sau mai rău decât alții.
Trebuie să facem față acestei situații cât de bine putem. Spațiul pentru o creștere potențială suplimentară în țară este foarte limitat. Dar nu este o judecată în acest sens, ci doar că spațiul pentru o creștere potențială suplimentară în țară este foarte limitat.
S-ar putea spune că este mai mult o recunoaștere a faptului că am făcut o treabă bună, că România are o bază bună, iar o vânzare monetizează, într-un mod bun, valoarea pe care am creat-o. Este o judecată pozitivă a României, o recunoaștere a muncii bune făcute acolo”, declara Francesco Starace, directorul general al Enel.
Vezi și: Mesaj pentru clienții Enel, după ce compania și-a anunțat plecarea: „Nu este o tragedie în sine”
Informațiile privind dorința grupului italian de utilități de a părăsi România circulau de ceva timp, dar anunțul oficial a fost făcut odată cu prezentarea strategiei Enel pentru 2023, în cadrul Capital Markets Day, evenimentul anual al companiei.
La 9 martie, într-un comunicat publicat de Enel Româna, se afla și care va fi viitorul proprietar al companiei din România, meționându-se numele unei companii din Grecia, Public Power Corporation S.A.
”Astăzi, Enel S.p.A. („Enel”) a semnat un acord cu compania grecească Public Power Corporation S.A. („PPC”) pentru vânzarea tuturor participațiilor deținute de Grupul Enel în România.
Acordul prevede că PPC va plăti o contraprestație totală de aproximativ 1.260 de milioane de euro, echivalentă cu o valoare de întreprindere de aproximativ 1.900 de milioane de euro (pe o bază de 100%).
În plus, contravaloarea totală este supusă unor ajustări obișnuite pentru acest tip de tranzacții, precum și unui mecanism de earn-out pentru o potențială plată suplimentară bazată pe valoarea viitoare a activității de retail.”, anunța compania pe site-ul său.
Vezi și: Enel va pleca din România! Informația i-a luat pe clienți prin surprindere, ce se va întâmpla
Ca urmare a găsirii unui cumpărător, conform reglementărilor europene, Enel România avea nevoie de aprobarea oficialilor de la Bruxelles, iar în cursul acestei zile a venit și comunicatul prin care Comisia Europeană a aprobat tranzacția.
Conform celor de la Fitchrating, compania și-a asigurat în mare parte finanțarea pe termen lung pentru această tranzacție printr-o facilitate de împrumut pe cinci ani, sub formă de împrumut cu buletin de valoare, acordată de băncile grecești, în valoare de 0,5 miliarde de euro, și o datorie reînnoită la nivelul Enel România în valoare de 0,6 miliarde de euro.
Vezi și: Gigantul care investeşte zeci de milioane de euro în România. Au nevoie de sute de angajaţi
De asemenea, a utilizat numerar în mână pentru 0,5 miliarde euro, iar riscul moderat de refinanțare pentru un împrumut de 0,3 miliarde de euro contractat de la bănci internaționale este atenuat de așteptările grecilor de la PPC privind performanțele comerciale rezistente ale companiei și generarea de fluxuri de numerar sănătoase în această perioadă.