11 mart. 2023 | 18:28

Rusia şi China îşi unesc forţele? Detaliul aflat despre cele două ţări care ar putea schimba soarta Europei. Acordul dintre Putin şi Xi Jinping

Politică Externă
Rusia şi China îşi unesc forţele? Detaliul aflat despre cele două ţări care ar putea schimba soarta Europei. Acordul dintre Putin şi Xi Jinping
Acordul dintre Putin şi Xi Jinping și programul nuclear al Chinei. Nu este restricționat de New Start

Pe 7 februarie 2022, Vladimir Putin și Xi Jinping declarau o nouă eră în ordinea globală și, cel puțin pe termen scurt, și-au susținut ambițiile teritoriale respective în Ucraina și Taiwan. Și, deși nimeni nu credea, pe 22 februarie Vladimir Putin punea în aplicare cele declarate, invadând statul ucrainean în așa-numitele operațiuni speciale. Astăzi, la un an de la declanșarea conflictului, am putea asista, din nou, la o schimbare a paradigmei puterii, după noile dezvăluiri anunțate de administrația americană, mergând pe ideea că Rusia şi China îşi unesc forţele și pe detaliul aflat despre cele două ţări care ar putea schimba soarta Europei, prin acordul dintre Putin şi Xi Jinping.

Rusia și China dezvăluiau în 2022 un pact împotriva Americii și a Occidentului

La întâlnirea din 7 februarie 2022, cei mai puternici doi autocrați din lume au dezvăluit un acord de amploare pe termen lung care sfidează, de asemenea, Statele Unite ca putere globală, NATO ca piatră de temelie a securității internaționale și democrația liberală ca model pentru întreaga lume.

Prietenia dintre cele două state nu are limite și nu există domenii interzise de cooperare”, au promis Putin şi Xi Jinping în comunicat, publicat după ce cei doi lideri s-au întâlnit în ajunul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing.

Acordurile dintre Moscova și Beijing, inclusiv Tratatul de prietenie din 2001, au fost în mod tradițional încărcate cu o retorică vagă. Dar noul și detaliatul acord de cinci mii de cuvinte „este mai mult decât o colecție de tropi obișnuiți”, spunea Robert Daly, directorul Institutului Kissinger pentru China și Statele Unite, de la Wilson Center, din Washington.

„Deși nu se încadrează într-o alianță formală, precum NATO, acordul reflectă o demonstrație de solidaritate mai elaborată decât oricând în trecut. Acesta este un angajament de a sta umăr la umăr împotriva Americii și a Occidentului, atât din punct de vedere ideologic, cât și militar.

Această declarație ar putea fi privită în urmă ca fiind începutul celui de-al doilea Război Rece. Momentul și claritatea comunicatului – în mijlocul tensiunilor de la granița Rusiei cu Europa și a agresiunii Chinei în jurul Taiwanului – va oferi istoricilor genul de eveniment specific pe care se concentrează adesea.”, declara Robert Daly după publicarea comunicatului, în februarie 2022.

La 15 zile de la acest moment, pe 22 februarie, Vladimir Putin era primul care punea în aplicare conținutul comunicatului, declanșând operațiunile speciale în Ucraina. De la momentul declanșării conflictului și până astăzi, Putin şi Xi Jinping au mai dialogat, iar președintele chinez a păstrat, aparent, o poziție de delimitare de acțiunile Rusiei pe teritoriul ucrainean, dar când a fost vorba de Taiwan, China reacționa și soma Statele Unite să nu întreprindă nicio măsură în acest subiect delicat.

Vezi și: Planul de pace al Chinei a fost publicat. Ce le cere Beijingul lui Vladimir Putin și Zelenski. Cei doi rivali nu vor fi de acord

Serviciile secrete britanice trag semnale de alarmă: „Putin își schimbă strategia în Ucraina”

Din 2014, obiectivul strategic al Rusiei în Ucraina a fost foarte probabil consecvent, și anume „să-și controleze vecinul„, a scris Defence Intelligence în actualizarea sa zilnică de război pe Twitter.

Până în aprilie 2022, a adăugat organizația britanică de informații, Rusia și-a dat seama că acest lucru a eșuat și s-a concentrat pe extinderea și formalizarea dominației sale asupra Donbasului și a sudului. A făcut progrese lente și extrem de costisitoare.

În ultimele săptămâni, Rusia și-a schimbat probabil din nou abordarea, iar campania sa caută acum probabil în primul rând să degradeze armata ucraineană, mai degrabă decât să se concentreze pe acapararea de noi teritorii substanțiale.

Conducerea rusă urmărește probabil o operațiune pe termen lung în care mizează pe faptul că avantajele Rusiei în ceea ce privește populația și resursele vor epuiza în cele din urmă Ucraina, a adăugat actualizarea organizației de informații.

Evaluarea Ministerului britanic al Apărării cu privire la schimbarea strategiei lui Putin nu este nouă, mai mulți experți și organizații au prezis o evoluție a Rusiei către o strategie de război care favorizează tipul de operațiuni de uzură care ar putea paraliza Ucraina.

SUA se teme că Rusia şi China îşi unesc forţele

În ultimele 48 de ore au venit tot mai multe semnale de la Wasington, conform cărăra, Rusia și China își unesc forțele, administrația americană declarând că Moscova își consolidează alianța cu Beijingul prin livrări de uraniu puternic îmbogățit care alimentează cursa Chinei de a egala arsenalul nuclear al Statelor Unite, conform unei avertizări venite de la Pentagon.

Șefii militari ai președintelui Xi urmăresc să obțină paritatea nucleară cu Washingtonul prin creșterea numărului de focoase nucleare de la 350-400 la 1.500 de focoase nucleare, cât se estimează în prezent, până în 2035.

Acest total ar fi aproximativ egal cu arsenalul nuclear strategic al SUA, limitat la 1.550 de focoase nucleare prin New Start, singurul tratat de control al armelor rămas în vigoare între SUA și Rusia, despre care președintele Putin a anunțat că ar putea fi abandonat.

„Parteneriatul strategic al Rusiei cu China joacă un rol crucial în a face posibilă această țintă preconizată,Aprovizionarea regulată cu uraniu îmbogățit, furnizată de Rosatom, corporația de stat rusă pentru energie nucleară, a fost folosită în reactoarele cu reacție rapidă ale Chinei pentru a produce plutoniu pentru arme, a declarat acesta în fața unei comisii a Congresului.

Este foarte îngrijorător să vedem că Rusia și China cooperează în acest sens. Poate că au puncte de discuție în jurul acestui subiect, dar nu se poate trece cu vederea faptul că reactoarele de reproducere sunt plutoniu.

Plutoniul este destinat armelor și se potrivește cu îngrijorările noastre cu privire la extinderea crescută a forțelor nucleare ale Chinei, deoarece ai nevoie de plutoniu pentru mai multe arme.”, a declarat John Plumb, secretar adjunct al apărării pentru politica spațială.

China construiește două reactoare de înmulțire rapidă pe insula Changbiao din provincia Fujian. Insula se află la 136 de mile de coasta de nord a Taiwanului. Primul reactor este finalizat, iar cel de-al doilea va deveni operațional în 2026.

Pentagonul a avertizat că China construiește sute de noi silozuri

China spune că reactoarele sunt civile și că fiecare dintre ele este capabil să genereze 600 de megawați de electricitate. Cu toate acestea, se estimează că acestea ar putea produce, de asemenea, până la 200 de kilograme de plutoniu de calitate militară în fiecare an. Acest lucru ar fi suficient pentru aproximativ 50 de focoase nucleare.

În cadrul tehnicii fast-breeder, plutoniul este învelit în uraniu-238 și bombardat cu neutroni, ceea ce produce plutoniu-239, combustibilul pentru bombele nucleare.

Pentagonul a avertizat că Rusia şi China îşi unesc forţele, iar statul chinez construiește sute de noi silozuri pentru a găzdui rachete balistice intercontinentale (ICBM) și că are deja mai multe lansatoare ICBM terestre și mobile decât SUA.

Totalul SUA, limitat de asemenea de tratatele internaționale, este de 400 de ICBM Minuteman III, repartizate pe 450 de lansatoare operaționale.

Vezi și: SUA, amenințare directă la adresa Chinei după discuția telefonică dintre președinții Vladimir Putin și Xi Jinping. Ce consecințe ar putea suporta

Acordul dintre Putin şi Xi Jinping și programul nuclear al Chinei. Nu este restricționat de New Start

Beijingul nu este interesat de acorduri care să îi limiteze planurile și nu va accepta negocieri care să blocheze avantajele SUA sau ale Rusiei, se arată în cel mai recent raport anual al serviciilor de informații care evaluează amenințările cu care se confruntă SUA, prezentat Congresului.

În urmă cu două săptămâni, Putin a suspendat participarea Rusiei la New Start ca represalii pentru continuarea înarmării Ucrainei de către SUA. Au existat, de asemenea, indicii că el intenționează să încalce limitele tratatului privind rachetele nucleare strategice și focoasele nucleare. Putin a avertizat, de asemenea, că Moscova va fi pregătită să reia testele cu arme nucleare dacă Washingtonul o va face.

Rusia deține cel mai mare stoc de arme nucleare din lume, cu peste 6.000 de focoase nucleare. Împreună, Moscova și Washingtonul dețin 90% din armele nucleare din lume.

Raportul a avertizat că extinderea arsenalului nuclear al Chinei și construcția a sute de silozuri suplimentare pentru rachete balistice intercontinentale ar da Beijingului o încredere tot mai mare și ar consolida hotărârea sa și ar intensifica conflictele convenționale.

Într-o referire clară la China, el a spus că concurenții lor dezvoltă o serie de capacități pentru a atinge patria SUA, de la „baloane la mare altitudine pentru colectarea de informații până la arme hipersonice cu armament nuclear”:

„Concurenții noștri au plasat armele nucleare, războiul spațial și loviturile cu rază lungă de acțiune în centrul strategiilor lor de constrângere și de luptă împotriva Statelor Unite și a aliaților și partenerilor săi.

În timp ce starea finală a expansiunii forței nucleare a RPC [Republica Populară Chineză] rămâne incertă, traiectoria acestor eforturi indică un arsenal nuclear mare și divers, cu un grad ridicat de supraviețuire, fiabilitate și eficacitate, și cu o doctrină mereu opacă.

Acest lucru ar putea oferi Republicii Populare Chineze noi opțiuni înainte și în timpul unei crize sau al unui conflict pentru a folosi armele nucleare în scopuri coercitive, inclusiv provocări militare împotriva aliaților și partenerilor SUA din regiune.”, a mai declarat John Plumb.

Vezi și: Occidentul fierbe în suc propriu după mesajul președintelui Chinei către Vladimir Putin. Xi Jinping a dat cărțile pe față și nu se mai ascunde de nimeni

Raportul a concluzionat că China își va menține cooperarea cu Rusia ca parte a acestei provocări strategice la adresa SUA. Se așteaptă ca Xi să folosească toate mijloacele pentru a submina influența SUA în lume, se arată în raport.

Un domeniu de îngrijorare acută, potrivit raportului, a fost determinarea declarată a Beijingului de a reunifica republica separatistă Taiwan cu China. Raportul a afirmat că armata chineză face presiuni pentru a respecta termenul stabilit de Xi, 2027, pentru a acumula suficiente efective și putere de foc pentru a descuraja sau a împiedica SUA să intervină pentru a apăra Taiwanul în cazul unei decizii de a lua insula cu forța.

Ca parte a eforturilor sale de a menține superioritatea strategică față de China, Pentagonul a declarat că este angajat în modernizarea tuturor celor trei componente, terestră, maritimă și aeriană, ale descurajării nucleare americane.