La un an de la izbucnirea războiului, China a publicat planul de pace într-un document în 12 puncte, prin intermediul cărora le-a cerut Rusiei și Ucrainei să reia negocierile, excluzând recurgerea la armele nucleare. Pentru ca acest lucru să fie cât mai repede realizabil, China le-a solicitat tuturor țărilor să sprijine această revenire la dialog între cele două țări.
Planul de pace propus de China se bazează pe negocierile diplomatice între cele două țări implicate în război, dar neapărat, trebuie să fie susținute de toate statele, astfel încât, această înțelegere amiabilă să aibă o bază puternică și o încredere sporită.
„Toate părţile ar trebui să sprijine Rusia şi Ucraina să lucreze în aceeaşi direcţie şi să reia dialogul direct cât mai curând posibil” în vederea unei „soluţii paşnice.
Toate părţile trebuie să rămână raţionale şi să dea dovadă de reţinere, să evite agravarea tensiunilor şi să prevină deteriorarea în continuare a crizei sau chiar scăparea sa sub control”, a comunicat Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing, potrivit Agerpres.
Documentul intitulat „Poziţia Chinei cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene”, a fost publicat în această dimineaţă pe site-ul ministerului chinez. Obiectivul Beijingului de a publica acest Plan de Pace vine după mai multe săptămâni în care a încercat să fie mediator între cele două țări aflate în conflict, iar de câteva zile, autoritățile au promis că vor publica un document care să prevadă poziția Chinei privind găsirea unei soluții politice care să conducă la finalul acestui război în mod pașnic.
Astfel, în Planul de Pace publicat de Beijing în această dimineață, armele nucleare sunt excluse categoric, mai ales că Vladimir Putin a amenințat Occidentul în repetate rânduri cu acest tip de armament.
„Armele nucleare nu trebuie folosite şi un război nuclear nu trebuie purtat. Trebuie să ne opunem ameninţării sau recurgerii la armele nucleare”, se arată în document.
De asemenea, China le interzice atât Ucrainei, cât și Chinei să evite orice atac asupra civililor: „Părţile implicate în conflict trebuie să respecte cu stricteţe dreptul internaţional umanitar, să evite atacarea civililor sau a clădirilor civile”, se arată în document.
Vă reamintim că Beijingul a păstrat o poziție neutră față de acest război, având în vedere relațiile diplomatice și economice puternice pe care le are cu Moscova, cu scopul de a contrabalansa SUA.
Marți, China s-a declarat „foarte îngrijorată” de modul în care acest conflict a escaladat, subliniind că „se intensifică şi chiar scapă de sub control”. În cadrul documentului, Beijingul a făcut apel la respectarea suveranităţii statelor, inclusiv a Ucrainei, îndemnând în acelaşi timp comunitatea internaţională să ţină cont de preocupările de securitate ale Moscovei.
În ciuda faptului că s-a poziționat drept țară neutră, China nu a criticat niciodat ofensiva rusă, ba mai mult, și-a arătat sprijiul față de Moscova în fața sancțiunilor occidentale.