11 mart. 2022 | 17:22

Rusia pedepsește „ţările ostile”. Ce interdicții majore au fost date azi de guvernul lui Vladimir Putin

Politică
Rusia pedepsește „ţările ostile”. Ce interdicții majore au fost date azi de guvernul lui Vladimir Putin
Putin ripostează la sancțiunile occidentale cu interdicții de export

Odată cu invadarea Ucrainei, statele occidentale au impus o serie întreagă de sancțiuni economice Rusiei. În afară de asta, averile unor oligarhi ruși, precum Roman Abramovici, au fost înghețate de guvernele acelorași state care au impus sancțiunile. Ca urmare a acestor situații, la Kremlin s-au luat mai multe decizii, ca răspuns la demersurile occidentale. Cele mai recente au interzis exportul de produse agricole, cereeal, lemn și zahăr către țările ostile.

Putin ripostează la sancțiunile occidentale cu interdicții de export

Rusia a ripostat la sancțiunile occidentale pentru invadarea Ucrainei prin impunerea unor interdicții de export pentru o serie de produse până la sfârșitul anului 2022. Interdicția vizează exporturile de echipamente de telecomunicații, medicale, auto, agricole și electrice, precum și unele produse forestiere, cum ar fi lemnul.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat marți un decret de restricționare a importurilor și exporturilor de anumite produse și materii prime. Kremlinul a ordonat apoi guvernului să definească lista de materii prime și produse, precum și lista țărilor cărora li se vor aplica restricțiile.

Ministerul Economiei a declarat că măsurile suplimentare ar putea include restricționarea accesului navelor străine în porturile rusești. Acesta a declarat: „Aceste măsuri sunt un răspuns logic la cele impuse Rusiei”.

Ministerul a adăugat că interdicțiile impuse țărilor care au comis acțiuni neprietenoase, „menite să asigure funcționarea neîntreruptă a sectoarelor cheie ale economiei”. Peste 200 de articole au fost incluse pe lista de suspendare a exporturilor.

„Exportul acestor bunuri este restricționat temporar către toate țările străine, cu excepția statelor membre ale Uniunii Economice Euroasiatice (EAEU), Abhazia și Osetia de Sud.”, se arată în comunicat.

Exportul produselor către EAEU, Abhazia și Osetia de Sud va fi supus unei autorizații speciale din partea autorităților ruse. Măsurile vor dura până la sfârșitul anului.

Guvernele occidentale au impus o serie de sancțiuni împotriva Rusiei, în special în ceea ce privește cumpărarea de petrol, și împotriva oligarhilor miliardari considerați apropiați de președintele Vladimir Putin.

Aproximativ 48 de țări vor fi afectate, inclusiv SUA și în UE

Ordinul a precizat că se pot face excepții la export pentru regiunile separatiste georgiene Osetia de Sud și Abhazia și pentru membrii Uniunii Economice Eurasiatice conduse de Rusia.

Prim-ministrul rus Mihail Mișușin a declarat că interdicția va include exporturile de bunuri fabricate de companii străine care operează în Rusia. Printre articole se numără mașini, vagoane de tren și containere.

Această decizie vine în contextul în care fostul președinte rus Dmitri Medvedev a avertizat că activele deținute de companiile occidentale care s-au retras din Rusia ar putea fi naționalizate.

Companiile au plecat în masă sau au oprit investițiile, inclusiv giganți industriali și minieri precum Caterpillar și Rio Tinto, Starbucks, Sony, Unilever și Goldman Sachs.

Săptămâna trecută, Moscova a aprobat o legislație care a făcut primul pas spre naționalizarea activelor firmelor străine care părăsesc țara. Într-o declarație de joi, dl Medvedev a spus:

„Guvernul rus lucrează deja la măsuri, care includ falimentul și naționalizarea proprietății organizațiilor străine.

Companiile străine ar trebui să înțeleagă că revenirea pe piața noastră va fi dificilă., declara joia trecută Medvedev.

Citește și: Cum au sancționat companiile internaționale Rusia pentru războiul din Ucraina. Ce măsuri au luat Apple, Audi sau Facebook

Potrivit celor mai recente cifre, Rusia este al nouăsprezecelea partener comercial al Regatului Unit. Schimburile comerciale dintre cele două națiuni totalizează 15,9 miliarde de lire sterline pe parcursul unui an de la sfârșitul lunii septembrie 2020, conform BBC.

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Locul din Transilvania vechi de 800 de ani. Legendele care te înfioară
EVZ.ro
Cum se prepari kebab de pui cu sos după rețeta lui Chef Janni Alexandridis. Prânzul va fi delicios pentru toată familia
Spynews
Marele actor român a părăsit scena. România toată e în doliu: ,,Ne vom aduce aminte de el mereu.”
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Ce va face Trump ca să OPREASCĂ RĂZBOIUL. Planul SECRET care implică și România
Mediaflux
Încă un membru al trupei legendare Bee Gees a murit în mai puțin de o săptămână. Fanii din toată lumea sunt în doliu
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro