În a noua zi de război împotriva Ucrainei, Secretarul adjunct de Stat al SUA, Victoria Nuland, a declarat vineri că SUA este dispusă să renunțe la sancțiunile dure impuse în urma invaziei rusești în Ucraina și a șirurului de bombardamente în cele mai importante orașe ale țării, dacă Vladimir Putin este dispus să respecte niște condiții, printre care și operațiunile militare care se defășoară neîncetat.
Noile sancțiuni ale Occidentului împotriva Moscovei vor fi anulate doar în cazul în care Rusia își va opri operațiunea specială în Ucraina, a declarat subsecretarul de stat pentru afaceri politice, Victoria Nuland pentru TASS, în cadrul unui interviu. De asemenea, oficialul a transmis că o altă condiție impusă Rusiei este aceea de a recunoaște suveranitatea, integritatea teritorială și dreptul de a exista pentru Ucraina.
„Sancțiunile se vor încheia dacă președintele rus Vladimir Putin pune capăt acestui război și ajută la reconstruirea Ucrainei și la restabilirea păcii și recunoaște suveranitatea și integritatea teritorială și dreptul de a exista ale țării”, a transmis Victoria Nuland, potrivit Tass, agenției ruse controlate de guvern.
Vă reamintim că un incendiu a izbucnit în această dimineață la cea mai mare centrală nucleară din Europa, după bombardamente repetate ale forțelor rusești în jurul acesteia.
Primarul orașului Energodar, Dmitri Orlov, a oferit primele informații referitoare la atacurile nemiloase ale Rusiei în zona centralei din Energodar. Acesta a explicat că s-au tras focuri de armă în apropierea centralei pentru a îndepărta inamicii. De asemenea, în urma bombardamentelor au rezultat victime, care nu au putut fi tranportate la spital.
„Nu există fotografii deocamdată. Aseară, în jurul orei 16:30, coloana inamică a pătruns în Energodar. Ne-am dus la centrala nucleară și am început să tragem în clădiri aproape direct. A fost un incendiu. Rușii au tras direct în unitățile de alimentare. Sunt răniți. Nu există informații despre numărul lor. Nu există nicio modalitate de a-i duce la spital. Anterior, cel puțin doi răniți au fost transportați la spital”, a transmis primarul Dmitri Orlov.
Directorul general interimar al centralei nucleare Zaporijjea, Igor Murashov, a tras un semnal cu privire la încălcarea siguranței nucleare. Imediat după izbucnirea incendiului, trupele rusești au încercat să atace pompierii pentru a evita lichidarea focului.
„Securitatea nucleară la CNE Zaporijjea a fost încălcată. Facem tot posibilul, dar focul este aprins, pompierii nu au avut voie. Există riscuri mari. Reactoarele sunt în pericol”, a spus șeful CNE Zaporozhye, Igor Murashov.
În urmă cu câteva ore, Serviciul de urgenţă ucrainean a confirmat pe contul său de Facebook că incendiul a fost stins: „La orele 06:20 (04:20 GMT) focul (…) a fost lichidat„.
Agenţia Internaţională de Energie Atomică (AIEA), „îndeamnă la încetarea forţei şi avertizează asupra unui mare pericol dacă reactoarele sunt lovite„. Până în acest moment, niciun echipament esențial nu a fost afectat, a anunțat aceeași sursă.