În contextul actual al crizei, Ucraina caută ajutor din toate părțile, iar ultimele demersuri diplomatice, spun sursele, presează Australia să folosească câștigul de război al Rusiei pentru a ajuta Ucraina. De cealaltă parte a baricadei, agențiile internaționale de presă relatează despre faptul că Rusia intră în conflict și cu Australia. Citește mai departe și află despre acest scandal între cele două țări.
De cealaltă parte a baricadei, conform agențiilor de presă, Rusia intră în conflict și cu Australia, pe fondul unei decizii de la Canberra de a refuza Rusiei construirea sediului ambasadei sale în apropiere de Parlamentul australian.
Decizia a fost anunțată în cursul acestei zile de unul din purtărorii de cuvânt alguvernului condus de Anthony Albanese, conform Reuters. Tot astăzi, ca răspuns la demersul în justiție al Rusiei, premierul Anthony Albanese a făcut o declarație pe această temă:
„Australia va apăra valorile noastre şi noi vom apăra securitatea noastră naţională, iar cineva care stă în frig pe o bucăţică de (teren cu) iarbă în Canberra nu este o ameninţare la adresa securităţii noastre naţionale.
Locul este securizat şi suntem în regulă cu poziţia noastră”, a declarat Albanese vineri, într-o conferinţă de presă, conform agenției Reuters.
Totul a plecat de la faptul că un presupus diplomat rus se pare că ocupă ilegal locul unde Moscova și-a propus să construiască o nouă ambasadă în Canberra, după ce guvernul australian a respins planul din motive de securitate și a adoptat o lege pe care Rusia va încerca să o anuleze la cea mai înaltă instanță din Australia.
Prim-ministrul Anthony Albanese a mai spus că este încrezător că evacuarea va rezista oricărei contestații juridice din partea Rusiei. Parlamentul a adoptat săptămâna trecută o legislație de urgență care blochează, din motive de securitate, închirierea de către Rusia a blocului în mare parte gol, deoarece noua ambasadă ar fi fost prea aproape de clădirea Parlamentului.
Un bărbat locuiește pe amplasament într-o clădire portabilă încă de duminică, când trecătorii au văzut pentru prima dată poliția federală australiană în fața blocului împrejmuit din incinta diplomatică Yarralumla din Canberra. Ambasada Rusiei a refuzat să comenteze informațiile din presă potrivit cărora bărbatul văzut fumând țigări în afara clădirii ar fi un diplomat rus.
Ambasada a refuzat, de asemenea, să explice de ce se afla bărbatul la fața locului, spunând într-un e-mail: ”Ambasada nu comentează (acest lucru)”. Albanese a declarat că problema va fi „rezolvată”, dar nu a explicat cum.
Ulterior, Rusia a informat guvernul că intenționează să conteste rezilierea contractului de închiriere la Înalta Curte din motive constituționale, a precizat guvernul australian într-o declarație. ”Contestarea de către Rusia a validității legii nu este neașteptată. Acest lucru face parte din manualul de joc al Rusiei.”se arată în declarație.
Încă din primele zile ale declanșării conflictului ruso-ucrainea, comunitățile ucrainene și rusești din Australia s-au unit în semn de revoltă după ce Rusia a lansat o invazie în Ucraina. În prima parte a anului trecut proteste au avut loc în toată Australia, adunând mulțimi de ucraineni și susținători.
Dar, acum, la un an de la declanșarea conflictului, Ucraina caută disperată ajutor de peste tot, inclusiv în Australia, punând presiune pe guvernul de la Canberra.
”Australienii știu să recunoască un războinic al șoselelor atunci când văd unul”, a declarat Departamentul de Apărare al Ucrainei la începutul acestei luni într-un videoclip postat pe rețelele de socializare în care îndeamnă Australia să trimită mai multe tancuri.
Prezentând muzică rock răsunând peste imagini din filmele ”Mad Max” care descriu bătălii într-o Australie distopică, videoclipul a evidențiat o nouă campanie de îndemnare a guvernului premierului Anthony Albanese să sporească sprijinul în timp ce Kievul se confruntă cu vasta armată a Rusiei.
Dintre națiunile dezvoltate din Grupul celor 20, Australia este printre cei mai mici contribuabili în Ucraina, în ciuda faptului că este un important beneficiar economic indirect al războiului.
De când Moscova și-a lansat invazia, creșterea bruscă a prețurilor la energie și la alte materii prime a oferit Australiei un bonus de aproximativ 102 miliarde de dolari la export, potrivit calculelor făcute de James McIntyre de la Bloomberg Economics, fost economist guvernamental.
Cu toate acestea, țara a oferit Ucrainei echivalentul a 0,5% din această sumă sub formă de ajutor militar și umanitar, mai puțin decât au oferit țări precum Polonia, Republica Cehă și Danemarca.
Acest lucru a determinat opoziția conservatoare și academicienii australieni să ceară guvernului să acorde mai mult sprijin.