07 apr. 2023 | 14:28

Românii, verificaţi la domiciliu în timpul concediului medical. Gata cu statul acasă fără motiv!

Social
Românii, verificaţi la domiciliu în timpul concediului medical. Gata cu statul acasă fără motiv!
Raluca Turcan vrea modificarea legislației muncii

Concediul medical se acordă angajaților, conform Codului Muncii, doar în condițiile în care angajatul face dovada necesității sale, și la recomandarea scrisă a unui medic, în fucție de afecțiunile pentru care necesită tratament și chiar spitalizare. Dar, conform unui proiect de lege depus de Raluca Turcan, fost ministru al Muncii, s-ar putea schimba condițiile și modul în care angajatul va putea sta în acest concediu. Cu alte cuvinte vorbim de posibilitatea ca românii să fie verificaţi la domiciliu în timpul concediului medical. Citește mai departe pentru mai multe detalii.

Când și de ce angajatii pot primi concediu medical

Conform legislației muncii în vigoare, un angajat paote beneficia din partea angajatorului de o perioadă de concediu medical, pe baza unor documente emise de medicul de familie sau de un medic specialist. Pe lângă faptul că te îmbolnăvești, există o altă scuză la fel de bună pentru a-ți lua o zi liberă sau mai multe, îngrijirea unui copil bolnav sau a unui membru al familiei. Acestea sunt ambele motive valide pentru a lipsi o zi de la serviciu și se califică drept o urgență pe care majoritatea angajatorilor o vor înțelege.

Fie că este vorba de o răceală sau de ceva mai grav, atunci când angajații sunt bolnavi, nu este nimic de neglijat. Ei au nevoie de timp liber pentru a se îngriji, asta și ca necesitate de a împiedica să se răspândească boala colegilor. De aceea, o politică solidă de concediu medical are sens pentru toată lumea.

Vezi și: Cine sunt angajaţii care primesc mai multe zile libere în 2023. Schimbări importante în Codul Muncii

Pentru ce se acordă concediul medical

Concediul medical este o perioadă permisă de timp liber de la locul de muncă pe care mulți angajatori o oferă angajaților care suferă de o accidentare sau o boală. Printre motivele general acceptate pentru care angajații folosesc concediul medical se numără:

  • Boli contagioase
  • Leziuni sau boli care afectează capacitatea unui angajat de a-și face treaba
  • Boli psihice, cum ar fi depresia, anxietatea și stresul
  • Programări medicale
  • Afecțiuni medicale cronice care necesită îngrijire profesională frecventă sau timp de odihnă
  • Spitalizări
  • Afecțiuni legate de sarcină și naștere

 

Vezi și: Zile de concediu în plus pentru români. O nouă schimbare în Codul Muncii 2022

De asemenea, unii angajatori le permit angajaților să folosească concediul medical atunci când au nevoie de timp liber pentru a îngriji membrii bolnavi ai familiei. Dar modul în care este atribuit acest concediu medical este pe cale să se schimbe, la propunerea deputatului PNL Raluca Turcanu, fost ministrul al Muncii.

Românii vor fi verificaţi la domiciliu în timpul concediului medical

În cursul acestei dimineți Raluca Turcanu a anunțat depunerea unui proiect de lege menit să modifice legislația muncii, iar justificarea acestei este că prin amendament se dorește eradicarea fraudei legate de concediul medica, acordat în mod fictiv, mai precizează deputalul:

„Proiectul pe care l-am iniţiat propune un mecanism de control al concediilor medicale. Acesta se realizează la domiciliu sau la adresa indicată de beneficiarii de concedii medicale, în intervalul de timp şi în condiţiile stabilite prin lege.

Va fi realizat de către angajatori, casele de asigurări de sănătate sau, după caz, de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, însoţiţi de către personal din cadrul poliţiei comunitare / locale. Se vor respecta drepturile şi libertăţile cetăţeneşti garantate de Constituţia României şi se va garanta inviolabilitatea domiciliului sau a reşedinţei asiguratului.

Persoanele care nu vor face această declaraţie, nu vor fi la adresa indicată sau nu vor permite verificarea – nu vor primi sumele cuvenite pe zilele de concediu medical”, a declarat Raluca Turcan, conform Știripesurse.

Ministerul Muncii a alocat fonduri de 3,7 miliarde lei pentru concediul medical

Conform legislației, cei care întră în concediul medical au dreptul de a primi sume de bani pe perioada de convalescență, iar ministerul de resort a anunțat alocarea de la bugetul de stat a 3,7 miliarde de lei. Conform datelor de la minister, până la finalul lunii februarie au fost deja plătite aproximativ 2,2 miliarde de lei pe baza acordării acestui tip de concediu.

În același cadru legal, românii care beneficiază de concediul medical și nu primesc banii aferenți perioadei, angajații pot da în judecată angajatorul, în baza unei ordonanțe emise în 2005, și anume OUG158/2005.

Dacă propunerea deputatului Raluca Turcan va fi aprobată sau nu, rămâne de văzut ce va decide Parlamentul prin comisiile de specialitate, dar cert este că dacă va fi aprobată, românii vor fi verificaţi la domiciliu în timpul concediului medical.