Zile de concediu în plus pentru români. O nouă schimbare în Codul Muncii 2022

Zile de concediu în plus pentru români. O nouă schimbare în Codul Muncii 2022
Mai multe zile de concediu pentru români.

Parlamentarii se pregătesc să schimbe Codul Muncii. Românii ar putea beneficia de un nou tip de concediu. Această schimbare are loc pentru evitarea sancțiunilor de către Comisia Europeană. Autoritățile promit că ne vom alinia regulilor Uniunii chiar în acest an. Câte zile vor avea românii la dispoziție în anumite cazuri? Angajații vor putea să ceară legal învoire de la muncă în unele situații, conform înțelegerii cu angajatorul.

Schimbare în Codul Muncii 2022: românii ar putea avea zile în plus de concediu

Parlamentarii se pregătesc să schimbe Codul Muncii pentru a evita sancțiunile de la Comisia Europeană. Autoritățile promit că ne vom alinia regulilor Uniunii chiar în acest an.

Mai exact, românii care au o urgență sau trebuie să îngrijească un membru al familiei care s-a îmbolnăvit ar putea beneficia de un nou tip de concediu. Aceștia vor putea să ceară legal învoire de la muncă pentru astfel de urgențe.

Este vorba despre un concediu de maximum 10 zile, fie că au o problemă de sănătate sau una de familie. Perioada aceasta trebuie să fie recuperată ulterior, conform înțelegerii cu angajatorul. Oamenii primesc doar cinci zile de concediu dacă sunt nevoiți să aibă grijă de o rudă din cauza unei boli.

Elena Antoneac, specialist HR: ”Angajatorii, 80-90% dintre ei înțeleg aceste probleme, doar că directiva ajută un pic și normalizează aceste situații.

Este normal să am o problemă personală, pot să-mi iau până în 10 zile libere. Se vor compensa cu alte zile. În acest moment nu e foarte clar care sunt beneficiile și cum ar putea cineva. Chiar să beneficieze cu adevărat”.

,,Sunt discuții extrem de importante în UE”

Măsurile sunt prevăzute în cadrul unui proiect depus de parlamentarii PSD și care trebuie adoptat în viitorul foarte apropiat. Există două directive europene care ar fi trebuit să fie implementate până la începutul lunii august.

Ministrul Muncii vine în timpul acesta cu asigurări că legea va fi adoptată în Parlament în sesiunea de toamnă. Oficialul susține că sunt discuții extrem de importante în UE și a venit timpul ca România să le transpună și ea în legislația românească. Cel din urmă a subliniat că se aștepta să fi fost transpuse până în acest moment.

Marius Budăi, ministrul Muncii: ”Una dintre directive prevede echilibrul între viața profesională și viața privată a lucrătorilor și îngrijitorilor. Sunt discuții extrem de importante în UE, a venit timpul că și noi să le transpunem în legislația românească. Mă așteptam să fie transpuse până acum, dar sper ca în sesiunea de toamnă să fie dezbătute”.