Vești bune pentru muncitorii români din străinătate. Raluca Turcanu a făcut anunțul major

Vești bune pentru muncitorii români din străinătate. Raluca Turcanu a făcut anunțul major
Ce se intampla cu ei

Muncitorii români din strănătate primesc o veste bună de la ministrul Muncii, Raluca Turcan. Oamenii vor avea condiții mai bune de muncă.

Muncitorii români din strănătate vor avea parte de condiții decente de muncă, anuntă ministrul Muncii.

Drepturile românilor care muncesc în strănătate vor fi respectate, asigură ministrul Muncii

Totul după ce România a decis să se alăture celor 22 de state membre ale UE reunite într-un consorțiu care funcționează pentru un schimb de informații, asigurându-se că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute și respectate.

„Am făcut astăzi un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute şi respectate, în domenii precum pensiile, prestaţiile de şomaj, prestaţiile familiale, prestaţii ca urmare a unor accidente de muncă şi boli profesionale, recuperarea creanţelor.

În acest sens, România a decis să se alăture celor 22 de state membre ale Uniunii Europene reunite într-un consorţiu coordonat de Institutul Naţional pentru Protecţie Socială din Italia, între care funcţionează un schimb permanent de informaţii prin sistemul informatic – „Electronic Exchange of Social Security Information” EESSI în domeniile amintite.

Oferim astfel garanţia că orice român care se deplasează într-o ţară din interiorul Comunităţii, precum şi persoanele aflate în întreţinere sau urmaşii, îşi păstrează drepturile şi avantajele dobândite”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Decizia țării noastre de a se alătura consorțiului vine după ce gestiunea sistemului informatic, realizată de Comisia Europeană, a fost transferată statelor membre pentru a decide cum o  vor folosi individual sau împreună.

Ce a oferit Comisia Europeană României și altor țări UE

„Schimbul de informaţii în domeniile amintite se va face prin intermediu a patru instituţii cu acces la sistemul EESSI:

Casa Naţională de Pensii Publice, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială, care folosesc aceeaşi aplicaţie dezvoltată de Comisia Europeană şi pusă la dispoziţia statelor membre, gratuit.

Printr-un protocol semnat astăzi, Ministerul Muncii a fost desemnat drept autoritate contractantă, pentru a putea astfel definitiva includerea României în consorţiul statelor coordonate de Italia.

Mulţumesc echipei ministerului, coordonată de secretarul general adjunct Petronel Munteanu, pentru efortul de a asigura continuitatea acestui flux de informaţii atât de necesar pentru românii care muncesc şi trăiesc în spaţiul european şi pentru familiile lor”, a adăugat ministrul Muncii pe reţeaua de socializare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI