Gigantul Netflix este unul din cei mai importanți furnizori de servicii de streaming din lume. Deși anul 2023 a adus și probleme, restricții pentru utilizatori, etc, gignatul rămâne totuși în topul preferințelor multora. Dar, deși conținutul european este unul ofertant, se pare că mulți internauți, inclusiv din România, sunt nemulțumiți de anumite aspecte referitoare la producțiile cinematografice furnizate de Netflix. Așa se face că românii nu pot vedea filmul anului de pe Netflix. Citește mai departe și vezi despre ce film este vorba.
Deși Europa este una din piețele importante pentru Netflix, există totuși limitări la conținutul furnizat de gigant către majoritatea clienților săi de pe bătrânul continent. Acest lucru nu se întâmplă de ieri de azi, ci chiar din primele zile de la apariția în Europa a serviciului de streaming.
De cealaltă parte, dincolo de ocean conținutul de filme și seriale este cu totul altul, numărul acestora fiind mult mai mare, în raport cu ceea ce se oferă în Europa. Trebuie menționat faptul că Netflix oferă serviciul său de streaming de filme și televiziune în peste 190 de țări.
Cu toate acestea, conținutul pe care îl urmărim acasă nu este întotdeauna disponibil atunci când călătorim între țări. Există mai multe motive pentru care este posibil ca emisiunea preferată să nu poată fi vizionată atunci când treceți granițele.
Vezi și: Ce taxă va fi în România pentru platformele de streaming. Unde se vor duce banii
O altă explicație a limităriii de conținut, în funcție de țară, este că marile studiouri, precum Sony în cazul nostru, aplică drepturile de autor în funcție de fiecare țară, deoarece diferitele piețe au cerințe diferite pentru un conținut specific.
De exemplu, un film care a fost foarte popular în Statele Unite ar putea fi neinteresant în Brazilia, iar o comedie britanică de succes ar putea să nu fie atât de amuzantă pentru publicul american.
Vezi și: Cum se face alegerea locuinţei pe Netflix. Aşa scapi de plata suplimentară
Un astfel de caz este și cel despre care vorbim astăzi, fiind vorba de unul din filmele lansate în acest an, cu Tom Hanks în rolul principal, casa de producție fiind Sony.
Filmul, cu Tom Hanks în rolul principal, spune povestea lui Otto, un morocănos care a renunțat la viață în urma pierderii soției sale și vrea să pună capăt la tot, iar când o familie tânără se mută în apropiere, el își găsește perechea în inteligenta Marisol, ceea ce duce la o prietenie care îi va schimba lumea. Producția Sony 2022 avea să intre în cinematografele din întreaga lume, câștigând 109 milioane de dolari la nivel mondial cu un buget de 50 de milioane de dolari.
Filmul este regizat de Marc Forster după un scenariu de David Magee, o adaptatare după romanul de succes din 2012 al lui Fredrik Backman, ”A Man Called Ove”, fiind adaptată anterior într-un film suedez cu același nume în 2015. În ceea ce privește aprecierile criticilor, filmul a generat recenzii mediocre, obținând un rating de doar 69% pe Rotten Tomatoes. Cu toate acestea, scorul de audiență este un remarcabil 97%, deci este un adevărat succes de public.
Vezi și: Filmul de pe Netflix care va face furori printre români. Apare în această vară
Dar asta nu este tot. ”A Man Called Otto”, a început să fie difuzat pe Netflix din 6 mai a.c., și a ajuns pe locul 1 în topul 10 al celor mai bune filme ale serviciului de streaming Netflix USA, în doar 24 de ore de la lansare, fiind încă în top și acum.
Deși lansat deja pe serviciul de streaming din SUA, în Europa nu poate fi văzut în multe din țările în care Netflix activează, printre acestea și România. Dar, conform reprezentanților companiei, asta nu înseamnă că nu există șansa ca producția Sony să nu ajungă și aceste zone unde există aceste limitări de conținut. Deși filmul, pe plan local avea să intre în cinematografe în ianuarie 2023, pe serviciile de streaming din România nu poate fi văzut pentru moment.
Vezi și: Taxe suplimentare pentru utilizatorii Netflix România. Care sunt tarifele noi
Mai trebuie menționat un aspect legat de aceste limitări, și anume că, atât Netflix, cât și studiourile înțeleg acest aspect, iar studiourile cer mai mult pentru ca Netflix să ofere streamingul anumitor titluri în anumite țări, în comparație cu altele.
Deoarece acordurile de conținut sunt specifice fiecărei țări, Netflix poate alege să plătească prețul cerut de studiouri pentru a difuza un titlu într-o țară, în timp ce negocierile în alte regiuni eșuează.