Așa cum relatam în urmă cu 2 zile, cele două partide aflate la guvernare se tot chinuie în a elabora scenariile pentru cele patru scrutinuri de alegeri din acest an, iar unul dintre aceste scenarii presupune că România va avea doi preşedinţi în acelaşi timp. Vorbim așadar de scenariul politic despre care se tot speculează în ultima vreme.
Este pentru prima dată în istoria democrației românești când într-un singur an vor avea loc toate cele patru scrutinuri de alegeri, asta și ca urmare a devansării alegerilor locale și parlamentare din 2020, în plină pandemie.
Vezi și: PSD și PNL s-ar fi înțeles după o întâlnire secretă
În acest context, PSD și PNL, partidele aflate la guvernare, negociază, distribuie și fac scenarii pe seama acestor alegeri, iar unele dintre ele par irealizabile, cu toate că nimic nu este imposibil în România.
Deunăzi vorbeam de înțelegerile făcute de liderii celor două formațiuni, într-o întâlnire secretă și fulger la Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis. În cadrul acestei întâlniri, spun surse politice, PNL și PSD vor avea candidați comuni la nivel național, în scrutinurile de alegeri locale și parlamentare. Aceeași decizie, mai spun sursele, s-ar fi luat și în ceea ce privesc alegerile europarlamentare.
Vezi și: Când sunt alegerile parlamentare în 2024. Tot ce trebuie să știi
PSD și PNL, deși nu este încă conformată această soluție, ar fi împărțit și numărul de locuri, liberalalilor revenindu-le 9, iar PSD-iștilor 11, la alegerile europarlamentare. Conform celor două partide, există și un procent edificator de români care și-ar dori comasarea alegerilor, iar conform sondajelor acesta ar fi de 60%.
„(…)mai mult de 60% dintre români doresc comasarea și o majoritate chiar mai mare dorește o continuitate a guvernării, o stabilitate și o coerență în guvernare. După ce s-a întâmplat în ultimii ani în România e clar că lumea s-a săturat de schimbări bruște pe picior, de schimbări de guvern, de schimbări de politică internă și externă.
Trebuie să avem în vedere și asta s-a discutat intens și ceea ce se întâmplă în Europa, în țările partenere, precum și construcțiile politice la nivel de Parlament European, Comisie Europeană… Deci nu putem să fim defazați complet față de aceste lucruri.
Decizia celor două partide a fost că azi (miercuri – n.r.) la 16.00 să avem structuri de conducere simultan, să vedem ce spun partidele noastre, colegii noștri despre strategia pe care noi am convenit să le-o propunem, vom avea o coaliție imediat după aceste întâlniri, iar la ora 19.00 veți avea în față pe cei doi președinți”, a spus Mihai Tudose, vicepreședintele PSD.
Un alt scenariu, mai spun surse din interiorul celor două partide, ar fi cel legat de alegerile prezidențiale. Conform acestui scenariu, PNL ar dori ca alegerile locale să aibă loc în septembrie a.c., în același timp cu cele prezidențiale. După cum se știe, conform legii electorale, alegerile prezidențiale sunt în două tururi de scrutin, asta ar însemna că primul ar avea loc odată cu cele locale, conform scenariuli propus de PNL, iar cel de-al doilea în octombrie.
Vezi și: Răsturnare de situație la ultimul sondaj pentru alegerile din 2024. Pe cine preferă românii
Dar, aici intervine întrebarea: România va avea doi preşedinţi în acelaşi timp?, iar răspunsul logic ar fi da. Mergând mai departe cu explicațiile, scenariul propus de PNL pevede ca actualul președinte, Klaus Iohannis să rămână în funcție până la data de 21 decembrie, iar președintele ales, în urma celor două scrutinuri, să preia funcția deabia după trei luni.
Cu alte cuvinte, apar complicații, având în vedere că în acest interval ar avea loc alegerile parlamentare, deci Klaus Iohannis ar fi cel care validează și convoacă noul Parlament al României, în timp ce președintele ales să desemenze noul premier, după cele trei luni de așteptare. Din punct de vedere constituțional, spun experții, decizia ar putea fi atacată la CCR. De altfel Ludovic Orban declara astăzi că acesta va fi demersul opoziției, în cazul în care se va lua decizia de a comasa alegerile din acest an:
„În cazul în care vor veni cu un proiect de lege, îl vom ataca la CCR, dacă vor emite ordonanţă de urgenţă vom sesiza Avocatul Poporului, singura instituţie care are capacitatea de a declanşa controlul constituţional în cadrul ordonanţelor de urgenţă. Vom ataca în instanţă atât ordonanţa, cât şi hotârârea care va fi emisă pentru stabilirea datelei alegerilor locale la altă dată decât este normal”, a declarat Ludovic Orban, liderul Forţa Dreptei.
Reacțiile din partea opoziției nu s-au lăsat așteptate, astfel că liderul USR, și cel al PMP, declară că „Acest atac sălbatic la adresa democraţiei ne revoltă şi ne îndeamnă să fim şi mai hotărâţi în obiectivele pe care ni le-am asumat.”
„Comasarea pe care o propun PSD şi PNL este o crimă împotriva democraţiei româneşti. Ceea ce doresc Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă este instaurarea partidului unic în România, pentru că adevărata comasare este cea a PSD cu PNL.
Astăzi, vorbim de fapt despre dispariţia PNL şi naşterea partidului unic PSD-PNL. Alianţa Dreapta unită se va opune acestui partid unic şi astăzi anunţ oficial că Dreapta Unită va avea candidaţi comuni la toate alegerile”, a declarat liderul USR, Cătălin Drulă, într-o conferinţă de presă comună cu Ludovic Orban şi Eugen Tomac, potrivit News.ro.
Rămâne să vedem astăzi care va fi decizia finală a celor două partide de la guvernare și dacă opoziția va ataca la CCR această decizie de comasare a alegerilor.