Din punct de vedere politic, anul 2024 este și va fi un an extrem de greu. Motivele sunt lesne de înțeles, cele patru scrutinuri de alegeri, pe marginea cărora se dezbate intens în aceste zile. Unul din subiecte a fost propunerea să avem alegeri comasate, iar conform unor surse din interior, PSD și PNL s-ar fi înțeles după o întâlnire secretă, astfel că s-ar putea să asistăm la comasarea alegerilor în 2024.
Alianța dintre PNL și PSD se pare că ar fi reușit să ajungă, în cele din urmă, la un anume consens, spun surse din interior, citate de Știrile PROTV. În cursul serii de duminică, 18 februarie, liderii celor două formațiuni partenere la guvernare, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, s-au întâlnit cu președintele Klaus Iohannis, pentru a dezbate modul în care și-ar dori să se desfășoare alegerile din acest an.
Vezi și: Când sunt alegerile parlamentare în 2024. Tot ce trebuie să știi
Deși multe voci, chiar și din interiorul formațiunilor aflate la discuții, au reclamat această ideea, de comasare, conform unor surse din interior, mai mult ca sigur că vom avea alegeri comasate în România în 2024. Ba mai mult, spun aceleași surse, PNL și PSD vor avea candidați comuni la nivel național, în scrutinurile de alegeri locale și parlamentare, dar și la cele europarlamentare. Liderii de partid ar fi împărțit și numărul de locuri, liberalalilor revenindu-le 9, iar PSD-iștilor 11, la alegerile europarlamentare.
Aceleași surse mai spun că disensiunile pe aceast temă au fost extrem de mari, iar alianța dintre cele două partide era în pragul destrămării. În cele din urmă, comasarea alegerilor va avea loc, astfel că alegerile locale se vor comasa cu cele europarlamentare, cu candidați comuni pe liste, iar cele parlamentare vor fi comasate cu cele prezidențiale.
Vezi și: Răsturnare de situație la ultimul sondaj pentru alegerile din 2024. Pe cine preferă românii
Concret, s-ar putea ca în data de 9 iunie, când în mod normal ar fi avut loc alegerile europarlamentare, românii să voteze și pentru aleșii locali, alegătorii având la dispoziție cel puțin cinci buletine de vot, după cum urmează:
Aceleeași surse din interior mai spun că la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, cei doi lideri ar fi readus în discuție și un alt punct al alianței dintre cele două partide, și anume propunerea unui potențial candidat unic la funcția de Președinte al României, cam pe principiul rocadei guvernamentale, astfel că în acest an PSD ar fi primii cu un candidat susținut și de PNL, iar la următoarele alegeri, peste patru ani, să fie rândul PNL de a desemna candidatul unic, susținut la acel moment de PSD.
Dar acest punct se pare că nu este agreat de membrii celor două partide, așa că s-ar putea ca fiecare să-și desemenze, în cele din urmă, candidatul propriu. În cazul PNL, se știa deja că Nicolae Ciucă ar fi principalul nume vehiculat, la fel și în tabăra PSD, unde în mod clar, Marcel Ciolacu ar deveni candidat pentru alegerile prezidențiale din acest an.