18 mai 2022 | 13:01

România, fruntașă în Europa la acest capitol. Recordul pe care l-a stabilit țara noastră

Social
România, fruntașă în Europa la acest capitol. Recordul pe care l-a stabilit țara noastră
România bate recordul în 2022

În urmă cu exact 9 luni, autoritățile anunțau demararea procesului de recenzare a populației. În același timp a fost pusă la dispoziția românilor și o platformă de autorecenzare. Prin intermediul acesteia, răspunzând la întrebări stricte, românii se puteau autorecenza. Datorită numărului mare de accesări au existat momente în care platforma INS a avut probleme de funcționalitate. Astăzi aflăm că este un adevărat record al numărului de oameni care au accesat platforma. Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică (INS), spune că numărul extrem de mare de români autorecenzați înseamnă că „cetățenii ne arată că atunci când au la îndemână instrumente digitale nu ezită să le folosească”.

Tudorel Andrei: „Am depășit mai multe țări din zonă la rata de autorecenzare”

România ultimilor ani s-a confruntat cu problema demografică. Situația, spun autoritățile, este îngrijorătoare, în special rata scăzută a natalității și viitoarea pensionare a generației „baby-boomer”.

Motivul de îngrijorare constă în faptul că cele trei componente principale ale rețelei de siguranță socială, pensii, asistență medicală, protecție socială, sunt finanțate în întregime din impozitele pe muncă.

Diminuarea numărului populației a fost una din marile probleme și motive de îngrijorare, din acest motiv luându-se decizia de a declanșa un nou proces de recensământ în 2022. Așa se face că, în urmă cu 9 luni, autoritățile au decis demararea procesului de recensământ, prin doi piloni.

Primul a fost cel al autorecenzării, care ar fi trebuit să se încheie pe 15 mai. Al doilea pilon este recenzarea față-în-față, la locuințele românilor de către echipe de recenzori.

Prima etapă, cea a autorecenzării se poate face accesând site-ul / platforma pusă la dispoziție de INS, pașii fiind explicați înntr-un document regăsit pe site.

Startul autorecenzării s-a dat pe 14 martie a.c. De atunci, spune Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică (INS), au fost introduse cel puțin 9 milioane de formulare:

„Ne aflăm, iată, după două luni de la debutul etapei de autorecenzare, într-un moment neașteptat. Cetățenii ne arată că atunci când au la îndemână instrumente digitale nu ezită să le folosească.

Institutul Național de Statistică a avut curajul să propună un altfel de recensământ, total digitalizat. Acum putem afirma că am depășit 9 milioane de chestionare recepționate.

Ne propuseserăm o țintă de 35% pentru etapa de autorecenzare, însă sunt cu mult peste, ajungând la 47%.”, a spus Tudorel Andrei.

România bate recordul la recensământul din 2022

Deși au existat probleme la accesarea platformei digitale de autorecenzare, mai spune Tudorel Andrei., datele statistice sunt un adevărat record european.

Conform președintelui INS, datele arată că până la această oră, numărul de autorecenzați depășește populația recenzată a dou state europene. Bulgari și  Croației, sunt state care au declanșat la rându lor recensământul în acest an.

„Am depășit mai multe țări din zonă la rata de autorecenzare. Vă dau două exemple: Bulgaria avea 33%, iar Croația avea 40%. Noi suntem la 47% și mai avem aproape două săptămâni.

Practic, putem spune că am autorecenzat întreaga populație a Bulgariei și de două ori populația Croației.”, a adăugat președintele INS, Tudorel Andrei.

Deși, inițial, autorecenzarea trebuia să se încheie pe 15 mai, a fost majorat termenul până pe 27 mai, urmând ca ulterior să se facă în teren, de către echipe de recenzori.

Conform legislației, atât pe platformă, cât și la interviurile fizice, cei care nu vor să răspundă la întrebări, sau dau răspunsuri eronate, sunt pasibili de amendă cuprinsă între 1.000 și 5.000 de lei.

Parteneri