26 apr. 2022 | 18:35

Județele din România unde s-au autorecenzat cei mai mulți oameni. Surprizele din top

Social
Județele din România unde s-au autorecenzat cei mai mulți oameni. Surprizele din top
Cati romani s-au autorecenzat pana in prezent

S-a anunțat care sunt județele din România unde s-au autorecenzat cei mai mulți români. Peste 4,5 milioane de români au completat chestionarele online pentru recensământ, a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică (INS).

Recensământ 2022. Câți români s-au autorecenzat până în prezent. Ce oraș conduce

INS a anunțat cum s-a desfășurat Recensământul Populației și Locuințelor în perioada 14 martie-25 aprilie. Astfel, au fost completate online 4.587.828 chestionare.

Cele mai multe chestionare au fost completate în municipiul Bucureşti, respectiv 385.179 şi în judeţele Braşov, 185.986, Cluj,  183.836 și Timiş, unde au fost completate 162.700 de formulare. Românii care vor să completeze chestionarele online o mai pot facepână la data de 15 mai.

Când a început Recensământul Populației și Locuințelor

Recensământul Populației și Locuințelor a început luni, 14 martie, cu prima fază, în care recenzarea se face online.

„Site-ul recensământului poate fi accesat la adresa www.recensamantromania.ro. De pe acest site puteţi intra foarte uşor pe platforma de autorecenzare, este linkul de sus, linkul va fi activ la ora zero a zilei de 14 martie, adică începând de luni. Tot pe site-ul recensământului veţi avea posibilitatea, după ce vă autorecenzaţi, să intraţi în posesia codului de auto-recenzare, în termen de maxim 7 zile de la momentul în care aţi completat chestionarul de recensământ. Acel cod se poate accesa tot din prima pagină a site-ului. De asemenea, acest link va fi activ din 14 martie. Iar în partea de sus a paginii vor exista două tutoriale, unul video şi unul text, care vă vor ghida în procesul de auto-recenzare. Pe site veţi găsi, de asemenea, toate materialele referitoare la recensământ din punct de vedere legislativ, hotărârile Comisiei Centrale a Recensământului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Institutului Naţional de Statistică pentru activitatea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, Bogdan Drăghia.

Recensământul 2022, unul foarte transparent

De asemenea, preşedintele INS, Tudorel Andrei, a menţionat că toate procesele recensământului sunt informatizate.

„Care sunt noutăţile mari ale acestui recensământ. În primul rând, eliminarea completă a hârtiei. Este vorba de o informatizare a tuturor proceselor de culegere, prelucrare şi diseminare. Inclusiv la diseminare Institutul îşi propune o metodă inovatoare, astfel încât fiecare utilizator să poată să-şi construiască propriile statistici, interacţionând cu mediul informatic disponibil pe site-ul instituţiei. Al doilea lucru: transparenţă totală în pregătirea, culegerea şi prelucrarea datelor statistice. Aici, lucrul foarte important este că prin cadrul legal s-a constituit un Consiliu de Comunicare şi Transparenţă, condus de preşedintele Academiei Române, domnul academician Ioan Aurel Pop. Din acest consiliu fac parte reprezentanţi ai partidelor parlamentare, mass-media, ONG, mediul de afaceri, rectorul ASE, rectorul Universităţii Bucureşti. O altă noutate este că recensământul populaţiei pune la dispoziţie chestionarul atât în limba română, engleză, dar şi în limbile minorităţilor naţionale. În total chestionarul este disponibil în 18 limbi”, a precizat Tudorel Andrei.