15 mart. 2021 | 09:18

Reușită ireală pentru turismul din România. Ce județ e alegerea People’s Choice 2021

Știri generale
Reușită ireală pentru turismul din România. Ce județ e alegerea People's Choice 2021
Ce județ din România este alegerea People's Choice 2021 

Reușită ireală pentru turismul din România. Care este ținutul verde care a câștiga locul al doilea într-o competiție internațională pentru cele mai sustenabile destinații turistice din lume. Unde se află această regiune superbă.

Ce județ din România este alegerea People’s Choice 2021 

Vești incredibile pentru țara noastră. Ținutul Zimbrului din Neamț este considerat cel mai sustenabil județ din România și a fost ales de către oficialii de la People’s Choice drept a doua cea mai sustenabilă destinație turistică din lume, fiind prima de acest gen din Europa. Competiția internațională a fost organizată de către Green Destinațions și s-a desfășurat în mediul online, acolo unde oamenii au votat destinația lor preferată.

Ținutul verde al Zimbrului se află în inima județului Neamț și este singura destinație sustenabilă turistică din România. Mai mult de atât, potrivit celor de la RomSilva, Parcul Natural Vânători Neamţ, structură administrată de Romsilva şi parte a Ţinutului Zimbrului, este singurul loc din Europa unde găsim, concomitent, zimbrii în libertate, semi-libertate şi captivitate.

Ținutul Zimbrului adăpostește o moştenire spirituală şi naturală fără preţ, meleaguri pline de har divin, aflate la graniţa dintre realitate şi basm. Reapariția zimbrului în libertate, după ani de eforturi, este chiar ca o poveste întrupată.

Specificul zonei este dat de împletirea frumuseţilor naturale cu valorile culturale şi spirituale. Comunitatea monahală prezentă aici este a doua ca mărime din Europa (după cea de la Muntele Athos), satele monastice (Văratec, Agapia, Neamţ), cu modul lor deosebit de organizare, reprezintă un unicat european.

Legendele din Ținutul Zimbrului

Conform legendelor, vechii antici spuneau că pădurile verzi din Ținutul Zimbrului au un altar dedicat zeilor, referindu-se la trunchiul înalt, drept și elegant al copacilor care se ridică zeci de metri, către cer. Sacrul și profanul văd, în pădurea seculară, un simbol al frumosului, al magicului, al renașterii și vieții eterne, fiind într-o perfectă armonie cu natura.

Aici, zimbrul este regele pădurilor, cel care pășește mândru în codrul veșnic verde, unde își are templul și ograda. Sebastian Cătănoiu, managerul Parcului Natural Vânători Neamţ, este un om al locului și cunoaște cel mai bine legenda zimbrului moldav:

„Așa cum știm, zimbrul a fost vânat pe apele Moldovei, undeva în satul Boureni, Iași, la câțiva kilometri de locația noastră. Faptul că, de exemplu, zimbrul a reapărut în libertate la sute de ani distanță de vânarea simbolică, nu face parte decât dintr-o legendă care continuă. Zimbrul, cu siguranță, a existat în fauna României, în zona noastră.

O cercetare toponimcă făcută secolul trecut de către George Vârsan, un mare geograf, a arătat că în această zonă se întâlnește cea mai mare concentrație de toponime legată de zimbru. Atunci, Vâlsan a denumit această zonă Ținutul Zimbrului. În 1960-70 s-a înființat o rezervație de zimbri, aici, la Vânători Neamț.”, a declarat Sebastian Cătănoiu, într-un clip de prezentare pe Youtube.