06 mart. 2022 | 15:30

Rețeta secretă de mucenici moldovenești. Ingredientul care schimbă complet gustul

Utile
Rețeta secretă de mucenici moldovenești. Ingredientul care schimbă complet gustul
Rețeta secretă de mucenici moldovenești.

Care este rețeta secretă de mucenici moldovenești. Un anumit ingredient schimbă complet gustul acestui desert atât de iubit, care are forma cifrei opt. Mucenicii moldovenești sunt cei realizați din aluat de cozonac, de post sau de dulce, în amintirea celor 40 de mucenici de la Sevastia, prăznuiți în fiecare an la data de 9 martie.

Rețeta secretă de mucenici moldovenești

Data de 9 martie este foarte așteptată, iar asta pentru că gospodinele pregătesc mucenici, fie că aleg să prepare varianta de mucenici fierți, cei muntenești, fie că aleg rețeta de mucenici moldovenești.

Gospodinele care optează pentru a doua variantă trebuie să știe că un anumit ingredient le schimbă gustul, făcând mucenicii mult mai gustoși. Este vorba nuca cu care ei trebuie pudrați la final, după ce sunt unși cu miere. Cu cât mai multă nucă pisată, cu atât mai bine.

Sunt gospodine care aleg însă varianta de post a acestor mucenici, dar pentru cele care nu îi fac de post se recomandă folosirea unui aluat ca de gogoșile la cuptor.

  • 500 g faina;
  • 25 g drojdie proaspătă/7 g drojdie uscata;
  • 70 ml ulei;
  • 100 g zahar;
  • 260 ml lapte de soia/lapte de vaca/apa;
  • 1 vârf cuțit sare;
  • 1 linguriță plina coaja de portocala rasa;
  • cca 100 – 150 g nuca măcinată;
  • 4-5 linguri miere.

Mod de preparare

Se pune făina într-un vas, iar în centru se adaugă drojdia dizolvată în lapte sau în apa călduță, ulei, zahar și coaja rasa de la o portocală. Aluatul se frământă până ce prinde consistență, apoi se adaugă un vârf de cuțit de sare și se frământă până se obține un aluat elastic. Se acoperă apoi aluatul și se lasă la dospit, într-un loc cald, pentru a-și dubla volumul. Apoi, trebuie să dai formă mucenicilor cu aluat de cozonac.

Pentru asta, trebuie să formăm șnururi lungi, dar nu foarte subțiri, de aluat, din care apoi formezi mucenici în formă de 8. Se pun mucenicii pe post în tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Se lasă o distanță de câțiva centimetri între ei. Se lasă apoi mucenicii moldovenești de post să crească, vreme de o oră, acoperind coca cu un șervet, într-un loc cald, apoi trebuie să îi ungi cu puțin lapte de soia sau apa călduță.

Mucenicii moldovenești se coc apoi îi cuptorul preîncălzit la 180°C, vreme de circa 15-20 minute. Între timp, se încălzește mierea pe foc mic, vreme de un minut, până capătă o consistență fluidă. Mucenicii se ung cu mierea calda, se pudrează cu nuca din belșug și se servesc.

Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
”Victima” luptătorului suspendat pe viață a răbufnit: ”Toată lumea i-a cerut”. Ce a pățit după episodul fără precedent
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și a dus la rezolvarea unui caz de crimă vechi de 2 ani
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Vreme aspră și azi, în România. Unde va ploua din plin
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Capital.ro
Cel mai rapid dulce de post. O reţetă exotică din doar 3 ingrediente, gata în 5 minute
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Armata OBLIGATORIE în România? ANUNȚUL lui Iohannis! AVERTISMENT cutremurător privind RĂZBOIUL în Europa
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro