Pentru că se apropie sărbătorile pascale, gospodinele vor începe, în curând, să selecteze din cărțile de bucate cele mai simple rețete pentru cel mai pufos cozonac, preparatul tradițional nelipsit de la mesele festive. Care este ingredientul secret pe care-l folosesc gospodinele din Moldova.
Pentru umplutură:
Care este secretul celui mai bun cozonac moldovenesc? Pentru început, se desfac 3 linguri din făina cu o cană de lapte cald. După ce se răcește, se adaugă drojdia și o lingură rasă de zahăr. Amestecă ingredientele, până se formează o cocă. Aluatul se lasă la crescut, până își dublează volumul. Ține minte că trebuie ținut într-un loc cald, de preferat în bucătărie.
În continuare, întrun castron adânc vom bate gălbenușurile spumă cu zahărul. Adăugăm sarea, uleiul, esențele, coaja de lămâie și de portocală plus 100 g de unt topit.
Turnăm maiaua peste gălbenușuri, după care vom adăuga laptele călduț si vom amesteca. Faina se încorporează treptat. Aluatul se frământă până ce se desprinde de pe marginile castronului.
La final, vom adăuga restul de 100 g de unt topit. Aluatul se împăturește, pentru a prinde aer, până se încorporează tot untul. Vasul se acoperă cu un șervet sau cu o folie alimentară si se lasă la crescut 50-60 de minute, până își dublează volumul.
Acum, putem pregăti umplutura pentru cozonac. Vom bate albușurile spumă, peste care vom adăuga zahărul și se amestecă până se întăresc. La final, vom adăuga cacao, esență de rom și nucă. Se omogenizează și se lasă la odihnit.
Apoi, vom întinde 4 foi egale, pentru doi cozonaci. Cozonacii pufoși se pun în două tăvi tapetate cu foaie de copt și unse cu ulei, pe care le vom lăsa la dospit timp de 20 de minute.
Cozonacii se ung cu ou, înainte de a se pune la cuptor. Desertul se coace la foc mediu aproximativ 60 de minute. Această rețetă de cozonac este extrem de simplă de urmat, iar rezultatele vor fi cu adevărat delicioase.
Cozonacii sunt ideali de servit la masa de Crăciun și la masa de Paști. Poftă bună.