Sfinţii Mucenici. Ce trebuie să facă bărbații azi, obligatoriu. Ce interdicții majore au femeile

Traditii si superstitii de Mucenici

În ziua sfinților mucenici, de 9 martie, există obiceiul străvechi ca bărbații să bea 44 de pahare cu vin. Astfel că în unele sate din țară, se adună gunoiul din curte și din casă în mijlocul curții, i se dă foc, iar tinerii sar peste el ca să fie feriți de cele rele tot anul.

Sfinţii Mucenici. Ce trebuie să facă bărbații azi, obligatoriu

De menționat este că data de 9 martie rememorează uciderea celor 40 de mucenici ce trăiau în vremea împăratului Licinius și care au fost martirizați deoarece nu au dorit să renunțe la credință. Trei dintre mucenici, Chirion, Candid și Domnos se pricepau foarte tare la studiul Scripturilor. După ce a aflat de credința acestora, guvernatorul Armeniei i-a forțat să se închine la idoli. Ei au refuzat și astfel au fost condamnați la temință pt zile, au fost bătuți cu pietre și ademeniți cu daruri. Au fost apoi condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei. Unul din cei 40 a cedat și a ieșit din lac, dar a murit pe loc. Apoi, i-a luat locul un alt soldat. Tot în noaptea respectivă s-au petrecut și câteva mari minuni, căci apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit, apărând și 40 de cununi strălucitoare, care au coborât asupra mucenicilor.

Astfel, mucenicii pregătiți de gospodine sunt ca o ofrandă adusă sacrificiului credinței celor 40 de ostași creștini. Acești mucenici se coc la cuptor, sub forma cifrei 8, fie fierți. Mucenicii se dau de pomană pentru sufletul morților.

Tradiții și superstiții de Mucenici

În tradiția populară, bărbații beau 44 de pahare de vin, care reprezintă sângele celor 44 de soldați uciși la Sevastia. Se spune că ritualul le dă putere pentru tot anul.

Diferența dintre 40 de mucenici și 44 de pahare o să ar fi dată de numărul de zile care se scurg din data de 9 martie până la 23 aprilie, ziua Sfântului Mucenic Gheorghe. Se obișnuia și ca picăturile de vin rămase să fie vărsate peste vii și pomi, ca recoltele să fie bogate.

Tradiția spune că nu ai voie să muncești de Sfinții 40 de Mucenici, dar mai sunt și alte obiceiuri de 9 martie. Se dă de pomană sărmanilor, pentru ca rodul grâului să să fie bun. Tot în această zi se așază un ou în fața cailor și a boilor. Dacă va rămâne întreg după pornirea căruței, gospodarilor le va merge bine pe toată durata aratului. Dacă în această zi plouă, o să plouă și de Paște. Dacă tună, va fi o vară bună pentru agricultură, iar dacă noaptea va fi ghețuș, va fi o toamnă lungă. De Mucenici se deschid porțile Raiului, iar spiritele morților se așteaptă cu focuri aprinse. La țară, femeile presară cenușă în jurul casei, pentru a o feri de șerpi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI