Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că un nou val de infecții Omicron se îndreaptă către Europa de Est. În ultimele săptămâni, numărul cazurilor s-a dublat în țări precum Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Rusia şi Ucraina. În acest context, OMS îndeamnă autoritățile să grăbească vaccinarea. Mai multe detalii, în continuare.
Un nou val de infecții Omicron urmează să ia cu asalt Europa de Est, potrivit precizărilor făcute recent de Organizația Mondială a Sănătății. Numărul cazurilor a crescut alarmant în țări precum Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Rusia şi Ucraina, fapt pentru care OMS încurajează autoritățile să grăbească procesul de vaccinare.
În țările menționate, numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a crescut de mai bine de două ori în ultimele două săptămâni, potrivit anunțului făcut de directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge.
Avertizarea OMS vine într-un context în care mai multe țări europene, printre care Cehia și Polonia, au sugerat că începând de luna viitoare vor relaxa restricțiile privind virusul mortal, dacă numărul zilnic de infectări va continua să scadă.
Organizația Mondială a Sănătății a subliniat că prezența unor măsuri precum testarea rapidă și purtarea măștii de protecție reprezintă în continuare o necesitate, precizând că în regiunea europeană a OMS au fost înregistrate până în prezent peste 165 de milioane de cazuri COVID-19, cu 25.000 de decese în ultima săptămână.
Citește și: Veste majoră despre tulpina Omicron în România. Anunțul de ultim moment al lui Alexandru Rafila
Directorul regional al OMS pentru Europa susține că situația este îngrijorătoare și că nu este momentul să renunțăm la mpsurile de protecție.
„În faţa valului Omicron şi cu Delta încă circulând pe scară largă în Est, această situaţie este îngrijorătoare şi nu este momentul să renunţăm la măsurile despre care ştim că funcţionează în reducerea răspândirii COVID-19“, a declarat Kluge.
Totodată, Hans Kluge, a făcut apel la guvernele țărilor să examineze motivele locale pentru ratele scăzute de vaccinare.
„Mai puţin de 40% dintre persoanele cu vârsta de peste 60 de ani din Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Kârgâzstan, Ucraina şi Uzbekistan au finalizat seria de vaccinuri COVID-19“, a spus acesta.