Veste majoră despre tulpina Omicron în România. Anunțul de ultim moment al lui Alexandru Rafila

Veste majoră despre tulpina Omicron în România. Anunțul de ultim moment al lui Alexandru Rafila
Alexandru Rafila, anunț pentru români despre Omicron

Veste uriașă despre tulpina Omicron. Ministrul Sănătății vine cu detaliile aflate. Care este anunțul de ultim moment al lui Alexandru Rafila? De asemenea, oficialul a subliniat că se așteaptă ca în cursul săptămânii să avem sub 20.000 de cazuri pe zi. Ce trebuie să știe toți românii și cum arată situația în țara noastră în contextul pandemic? „Mâine este o zi care întotdeauna arată un număr mai mare de cazuri”, a mai declarat specialistul.

Anunț de ultim moment despre Omicron: declarațiile lui Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății a anunțat că tulpina Omicron este dominantă la peste 90% din totalul secvențierilor. Oficialul a venit cu mai multe detalii în cursul zilei de luni, afirmând ulterior că se așteaptă ca în cursul acestei săptămâni să avem sub 20.000 de cazuri în fiecare zi.

Alexandru Rafila le-a dezvăluit românilor că a fost făcut un proiect care a însumat peste 350 de probe recoltate de la pacienți din secțiile de terapie intensivă în toată țara. Rezultatul a indicat că 87.5% au fost tulpini omicron și 12.5% au fost tulpini Delta. Concret, 1 din 8 pacienți din ATI are infecție cu tulpina Delta.

„Tulpina Omicron este dominantă la peste 90% din totalul secvenţierilor. Am făcut şi un proiect care a însumat peste 350 de probe recoltate de la pacienţi din secţiile de terapie intensivă din toată ţara.

Iar rezultatul preliminar al secvenţierilor arată că 87,5% a fost tulpini omicron şi 12,5% au fost tulpini Delta. Doar 1 din 8 pacienţi din ATI are infecţie cu tulpina Delta”, a afirmat Alexandru Rafila

„Mâine este o zi care întotdeauna arată un număr mai mare de cazuri”

Oficialul a afirmat că rata de reproducere a numărului de cazuri a scăzut rapid și se așteaptă ca în cursul acestei săptămâni să avem mai puține cazuri. Marți este o zi care întotdeauna arată un număr mai mare de infectări în rândul românilor, zi care compensează o testare mai redusă în weekend.

„Rata de reproducere a scăzut rapid, duminică era 0,89, deci e clar că odată cu trecerea la o rată subunitară au fost câteva zile 0,96; 0,94; 0,89 am ajuns la o rată de reproducere subunitară ceea ce arată un trend rapid descendent al acestei infecţii şi sperăm ca săptămâna viitoare să confirme acest trend.

Mâine este o zi care întotdeauna arată un număr mai mare de cazuri, e vorba despre ziua de marţi care compensează o testare mai redusă în weekend şi mă aştept ca mâine să avem în jur de 25. 000 de cazuri, dar asta comparativ cu situaţia de marţea trecută nu reprezintă o problemă şi probabil că rapid în cursul acestei săptămâni vom scădea sub 20.000 de cazuri în fiecare zi”, a explicat Alexandru Rafila.