Cum îți dă statul bani să-ți schimbi electrocasnicele vechi din casă

Cum îți dă statul bani să-ți schimbi electrocasnicele vechi din casă

Programul Rabla pentru electrocasnice a fost lansat de Guvern și ar putea să fie o măsură mai utilă decât pare, chiar dacă nu ajută mediul decât într-o infimă măsură.

S-a vorbit despre programul Rabla pentru electrocasnice din luna iulie.  Pe atunci, precizam că Primăria Capitalei îți va oferi vouchere pentru a-ți schimba anumite aparate electrocasnice din casă, la schimb cu cele vechi.

Avansarea proiectului vine ca urmare a ședinței de Guvern de joi, 13 septembrie, în care s-a anunțat suplimentarea Bugetului de venituri și cheltuieli pentru 2018 al Administrației Fondului de Mediu.

Banii ar trebui folosiți pentru suplimentarea primelor de casare acordate în programul Rabla la autovehicule, pentru începerea programului Rabla la electrocasnice, amenajarea stațiilor de încărcare autovehicule electrice, finanțarea de panouri solare în cazul gospodăriilor neracordate la rețeaua electrică și restituirea taxei de poluare.

În total, Bugetul Fondului de Mediu pe acest an a ajuns la 1,12 miliarde de lei. Din această sumă, plafonul de finanțare pentru Rabla a fost suplimentat cu 198 de milioane de lei, program disponibil atât pentru persoane fizice, cât și juridice.

Din această sumă revine o cotă parte și pentru programul Rabla pentru electrocasnice, adresat doar persoanelor fizice, pentru care au fost alocate credite de angajament în valoare totală de 20 milioane lei.

Programul Rabla are ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi prin încurajarea dezvoltării infrastructurii pentru vehicule nepoluante, prin amenajarea a aproximativ 1.200 de puncte de reîncărcare a vehiculelor electrice. Pentru acest sector sunt alocate 98 de milioane de lei.

Alte 460 milioane lei sunt alocate pentru achiziționarea de vehicule mai puțin poluante în transportul public local de persoane. De asemenea, suplimentarea bugetară ar trebui să acopere și majorarea pragului maxim de achiziționare de către instituții și autorități publice a vehiculelor electrice, prin programul Rabla Plus, de la 18.000 la 35.000 euro.

„Există un program la nivelul Guvernului, dar am vrut să avem un program şi la Primăria Capitalei. Este vorba de acordarea eco-voucherelor pentru achiziţionarea de autoturisme prietenoase cu mediul, maşini Euro 6, non-diesel, electrice, dar şi motorete, motociclete sau biciclete electrice. Vom aduce un amendament ca voucherele să fie folosite şi pentru achiziţionarea de obiecte electronice şi electrocasnice”, spunea Gabriela Firea în această vară.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI