Câți bani le oferă Guvernul celor păgubiți de pesta porcină

Câți bani le oferă Guvernul celor păgubiți de pesta porcină

Pesta porcină pare de neoprit, iar Guvernul transmite acum ce ajutor le va oferi celor care rămân șomeri din cauza pestei.

Ultimul bilanț al pestei porcine arată că aceasta a evoluat în 12 județe, în 207 localități, cu un număr total de 898 de focare. Până în prezent, au fost omorâți mai mut de 230.000 de porci infectați, spre disperarea proprietarilor și celor care lucrau în ferme și societăți comerciale.

Guvernul vine acum cu măsuri care să sprijine persoanele care au rămas fără un loc de muncă din cauza virusul pestei porcine. Aceste persoane vor primi timp de șase luni un ajutor financiar lunar în valoare de 500 de lei. Anunțul a fost făcut de premierul Viorica Dăncilă.

„Așa cum s-a decis în urmă cu două săptămâni, adoptăm o OUG prin care stabilim noi măsuri de sprijin pentru cei care au avut de suferit din cauza virusului pestei porcine africane”, a declarat aceasta. Suma va fi acordată începând cu data încetării contractului de muncă, concomitent cu indemnizația de șomaj.

„Concret, vom oferi o compensație financiară neimpozabilă, în valoare de 500 de lei pentru fiecare persoană care și-a pierdut locul de muncă din fermele afectate de pesta porcină africană”, a mai spus Viorica Dăncilă.

De asemenea, ea a mai precizat că rectificarea bugetară va asigura numeroase resurse financiare pentru plata despăgubirilor și pentru achiziția materialelor necesare combaterii și răspândirii virusului.

Potrivit ultimelor informații din partea Autorității Național Sanitare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în zona de nord vest a țării, pesta a evoluat în trei județe: Satu-Mare, Sălaj și Bihor. În ceea ce privește zona de sud est, acolo boala a fost confirmată în 194 de localități.

Sursa: News.ro