Vladimir Putin a trecut la comandă. Președintele rus a început să dea indicații tactice generalilor din teren, însă rușii se plâng de liderul de la Kremlin. Președintele Vladimir Putin a sugerat o „structură de comandă disfuncțională”, însă ofițerii ruși au fost auziți certându-se între ei și plângându-se, în conversațiile interceptate cu prietenii și cu rudele, în ce privește deciziile luate de Moscova.
Conform mai multor surse familiare cu informațiile americane, în timp Moscova s-a aflat în defensivă atât în est, cât și în sud, armata Rusiei este împărțită în ce privește cel mai bun mod de a contracara progresele neașteptate ale Ucrainei pe câmpul de luptă de luna aceasta.
De asemenea, există dezacorduri importante în ce privește strategia, cu liderii militari care se luptă să cadă de acord asupra locului în care să își concentreze eforturile pentru a susține liniile defensive, au precizat mai multe surse familiare cu informațiile americane.
Ministerul rus al Apărării a susținut că redistribuie forțele către Harkov, în nord-est, acolo unde Ucraina a obținut câștiguri dramatice, însă sursele americane și occidentale au spus că cea mai mare parte a trupelor ruse rămâne încă în sud, acolo unde de asemenea a lansat o ofensivă Ucraina, în jurul Hersonului.
Miercuri, Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială, după luni de zile în care a rezistat să facă pasul. Oficialii administrației Biden au precizat miercuri că asta evidențiază gravitatea deficitului de soldați, semnalând o disperare tot mai mare.
Nu este clar dacă mobilizarea o să aducă vreo diferență operațională pe câmpul de luptă sau doar o să prelungească durata războiului, fără să schimbe rezultatul, conform analiștilor militari ruși.
În timp ce Rusia se frământă pe câmpul de luptă, oficialii de la Moscova s-au chinuit să găsească un vinovat pentru schimbarea de noroc a armatei, a precizat un înalt oficial NATO.
„Oficialii Kremlinului și experții din mass-media de stat au discutat cu febrilitate motivele eșecului de la Harkov și, în mod tipic, Kremlinul pare să încerce să îndepărteze vina de Putin și armata ruse”, a declarat această persoană.
Până la ora actuală, Rusia a răspuns la progresele Ucrainei lansând atacuri împotriva infrastructurii critice, cum ar fi baraje și centrale electrice, atacuri pe care SUA le consideră în mare parte atacuri de „răzbunare”, mai degrabă decât atacuri semnificative din punct de vedere operațional.
În absența mai multor forțe, sursele au precizat că Rusia are puține alte opțiuni pentru a respinge forțele ucrainene. John Kirby, coordonatorul Consiliului Național de Securitate pentru comunicații strategice, a declarat că Putin „se chinuie”. El a mai spus că: armata Rusiei are „coeziune slabă a unității, dezertări, soldați care nu doresc să lupte”.