Vladimir Putin a îngrozit din nou Occidentul după discursul pe care acesta l-a avut, miercuri dimineață, primul de la izbucnirea invaziei ruse. Dacă până acum, amenințările nucleare ale Rusiei erau transmise de oameni apropiați liderului, de data aceasta, lucrurile au fost transmise în direct, la tv, fără ocolișuri, chiar de Vladimir Putin. În urma acestui ultim avertisment, tensiunile au crescut și mai tare pe scena politică mondială, motiv pentru care SUA și statele aliate au analizat și mai bine următorii pași din războiul din Ucraina. Află ce decizie s-a luat.
Fiind încolțit din toate părțile, Vladimir Putin a anunțat că s-a decis mobilizarea parțială în Rusia, fiind trimiși 300.000 de rezerviști cu experiență să lupte în Ucraina. De asemenea, în discursul său lipsit de realism, Vladimir Putin a acuzat Occidentul că dorește să distrugă Rusia, lucru pe care președintele nu îl va permite.
Pentru a evita acest lucru, Rusia va folosit toate metodele pe care le are la îndemână pentru a-și proteja țara, făcând referire în mod special la armele nucleare.
„Înalți oficiali din state membre NATO spun că există posibilitatea, permisibilitatea, de a folosi arme nucleare împotriva Rusiei.
Le reamintesc celor care permit astfel de declarații că și țara noastră are arme de distrugere în masă, unele chiar mai moderne decât cele ale NATO. Și dacă există o amenințare asupra integrității teritoriale a țării noastre și pentru protejarea cetățenilor noștri, vom folosi toate mijloacele pe care le avem la dispoziție. Și nu e o cacealma.
Rușii pot fi siguri că integritatea teritorială, libertatea și independența noastră vor fi sigure. Subliniez, prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție!”, a spus Vladimir Putin.
În urma victoriilor repetate obținute de Ucraina în ultimele zile, înfrângerea lui Vladimir Putin și, implicit, a Rusiei a devenit tot mai evidentă. Vladimir Putin s-a văzut părăsit de toată lumea, inclusive de foștii aliați, motiv pentru care a revenit în fața publicului cu o atitudine de învingător, care nu se va lăsa până nu va obține victoria, indiferent de prețul plătit.
Una dintre marile probleme ale liderului de la Kremlin este reprezentată de ajutorul pe care SUA l-a acordat Ucrainei în toată perioada războiului. Astfel, datorită pachetelor de ajutor financiar, cât și munițiie și armelor de înaltă performantă trimise de SUA, Ucraina a reușit victorii nebănuite pe front, ceea ce i-a adus Rusiei multă frustrare.
Chiar dacă Rusia a sperat că SUA va fi înfricoșată de ultima amenințare făcută de Vladimir Putin, recent, Departamentul Apărării SUA a anunțat că discursul temător al dictatorului nu va afecta cu nimic ajutorul pe care SUA va continua să-l acorde Ucrainei pentru a câștiga acest război.
„În ceea ce privește declarațiile sau anunțurile venite din partea Rusiei, acestea nu afectează angajamentul departamentului de a continua să lucreze cu partenerii noștri internaționali și aliații noștri pentru a oferi Ucrainei sprijinul de care are nevoie în lupta pentru a-și apăra țara”, a declarat Patrick Ryder, secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă al Forțelor Aeriene.