28 feb. 2019 | 12:24

Efectele teribile ale legii prin care PSD vrea să readucă aurul în România

Știri generale
Efectele teribile ale legii prin care PSD vrea să readucă aurul în România

Proiectul de lege controversat prin care PSD vrea repatrierea întregii rezerve de aur va avea numeroase efecte negative, printre care pierderea credibilității României. Ce spun specialiștii.

Specialiștii avertizează că păstrarea în țară a 95% din rezerva de aur înseamnă reducerea credibilității României cu tot atâtea procente. Deoarece, rezerva respectivă de aur păstrată în străinătata reprezintă un fel de garanție că țara noastră își va respecta obligațiile financiare asumate.

Pe principiul de guvernare a PSD – legile sunt făcute pentru a fi încălcate

Un proiect de lege depus spre dezbatere în Camera Deputaților de către Liviu Dragnea și Șerban Nicolae, ar impune aducerea în țară a aurului din rezerva de active internaționale a BNR. Potrivit proiectului, doar 5% din rezerva de aur ar putea fi ținut în străinătate. Inițiatorii susțin că aurul depus de BNR în străinătate impune costuri mari și nu aduce venituri din dobânzi.

„Potrivit Deciziei 98/415/CE din 29 iunie 1998 privind consultarea Băncii Centrale Europene de către autorităţile naţionale cu privire la proiectele de reglementare, pentru a modifica Statutul BNR trebuie consultată şi Banca Centrală Europeană, în timp util, fiind greu de crezut că BCE va emite un aviz favorabil în această privinţă.”

Isărescu: „Rezerva de aur din străinătate le permite românilor să facă plăți oriunde”

„Rezerva internaţională de aur şi cele 32 de miliarde de euro este ţinută în afara ţării pentru că astfel se poate verifica existenţa acesteia în orice clipă pe plan internaţional în sistemul de conturi, altfel ea neavând nicio valoare”, a explicat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

În momentul de față, România are în străinătate aproximativ 60% din rezerva de aur, potrivit celui mai recent raport anual.

„De asta pot românii să circule fără probleme şi să facă plăţi oriunde în lume, pentru că BNR adminsitrează această rezervă aşa cum fac toate celelalte ţări. Am mai auzit că Bundesbankul şi-a repatriat o parte din rezerva de aur. Aşa este, dar ea avea vreo 80% din rezervă la FED. Şi au adus o parte în ţară şi au rămas cu 60% în afara Gemaniei. Păi atât avem şi noi în afară!”, a mai spus Isărescu.

De ce ține BNR rezervele de aur în străinătate?

„Pentru că multă lume consideră că e ceva necurat aici, de ce BNR ţine aurul la Londra. Păi, aurul este parte din rezerva noastră internaţională. E rezervă internaţională. Nu e rezervă internă. Cei 32 de miliarde de euro, 37 de miliarde echivalent de dolari, nu-i ţinem în ţară. Dacă i-am ţine în ţară nu ar avea absolut nicio valoare. Nu ar asigura stabilitatea. Îi ţinem în conturi în străinătate. Aşa se ţine”, a declarat guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a subliniat că se poate verifica oricând în sistemul de conturi rezerva de aur care se află în străinătate.

„Noi nu suntem crezuţi doar pentru că în fiecare luna spunem: rezerva valutară a BNR este de 32 de miliarde, plus 103 tone de aur şi care valorează patru miliarde de dolari, s.a.m.d. Nu, nu ne crede nimeni dacă am avea banii în ţara. Ei pot să fie verificaţi în orice clipă pe plan internaţional în sistemul de conturi. Aşa funcţionează economia mondială”, a menţionat Isărescu.

Dăianu: „N-ar fi protejate rezervele de aur în România?”

„Aurul României trebuie să fie cât mai bine protejat. Rezervele României sunt plasate astfel încât ele să fie protejate şi ca valoare, şi fizic. Viaţa unei ţări poate cunoaşte şi momente mult mai dramatice decât cele pe care ni le imaginăm după trei decade de tranziţie într-o Europă care nu a cunoscut un război mare european. Trăim vremuri care nu devin mai benigne, dimpotrivă, mai periculoase. Poţi să faci cu aurul operaţiuni mai mult sau mai puţin riscante, punctul meu de vedere e că e mai bine să nu faci operaţiuni. Eu cred că important pentru România e să facem plasamente acolo unde avem certitudinea, pe baza unei analize geopolitice, că sunt protejate mai bine”, a spus Daniel Dăianu,  membru în Consiliul de Administraţie al BNR

Menținerea unei părți considerabile a rezervei de aur în custodie la Banca Angliei are ca scop garantarea faptului că există o rezervă disponibilă a fi utilizată ca și colateral în cazul unor operațiuni de finanțare în situații de criză.

„Se poate întreba: n-ar fi protejate în România? Nu aş vrea să fac un scenariu. Dacă ceea ce înseamnă NATO ar asigura aurul şi pe teritoriul României, în totalitate, ai zice că s-ar putea imagina aşa ceva, dar nu cred. Germania, Austria au repatriat o parte din aur, dar o parte mică în raport cu cât deţin”, a continuat Daniel Dăianu.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Doliu în cinema. Starul din Die Hard 2 și M*A*S*H* a murit
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
A murit unul dintre cei mai cunoscuți artiști din lume. A fost un deschizător de drumuri
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro